Zijn vaktaal en jargon samen vakjargon?

  • Door Willem Verdaasdonk
  • 10 augustus 2015
vakjargon of jargon

vaktaal

Vaak gehoord

“Het woord ‘vakjargon’ is fout. Het is namelijk een samentrekking van vaktaal en jargon. Jargon betekent al dat het om vaktaal gaat.”

Mooi niet! Vakjargon is een correct Nederlands woord en staat al sinds 1961 in de Dikke van Dale.

Wat is jargon?

Als je het jargon van een bepaalde groep spreekt, hoor je er helemaal bij. Jargon is dus groepstaal, maar niet per se van mensen uit eenzelfde beroepsgroep.
Toerfietsers gebruiken wel jargon, maar geen vakjargon. Het is immers niet hun vak. Vakjargon kunnen alleen de profs spreken. Maar toerfietsers en profs spreken wel allebei wielerjargon.
Voetbaljargon? Dat spreekt elke stadionbezoeker.
En het web staat bol van het internetjargon.
Jargon kan dus met van alles te maken hebben.

Vakjargon en vaktaal

Vaktaal en vakjargon gaan allebei over werkgerelateerde zaken.
Vakjargon is veel specifieker dan het begrip jargon alleen. Vakjargon gaat om de specifieke woorden die bij een vak horen. Er zijn veel voorbeelden van vakjargon: medisch jargon, juridisch jargon, managementjargon. De ChristenUnie heeft een lange lijst politiek jargon op het internet gezet.

Vaktaal gaat meer om het communiceren met vakgenoten. Zij hebben vaak maar een half woord nodig om te weten wat iemand uit hetzelfde vakgebied bedoelt.

Samengevat

Vakjargon is géén contaminatie van jargon en vaktaal. Het is een bestaand Nederlands woord.

Meer over

Deel dit artikel

Vond je dit interessant?

Abonneer je op de Taalalert. Dan krijg je regelmatig leerzame artikelen in je mailbox. Bovendien ontvang je het gratis e-book Snel Beter Schrijven.

Wij gaan altijd zorgvuldig om met je persoonsgegevens en gebruiken deze alleen om contact met jou op te kunnen nemen. Meer daarover in onze privacyverklaring.

Something went wrong. Please check your entries and try again.

Gerelateerde artikelen

Punt. Zo, dat was de laatste zin

Punt! Zo, dat was de laatste zin.

Genoeg? Of plak je er nog een achteraan? De tekstjes hieronder stoppen bij de zin voor de dikgedrukte zin. Was al best mooi, maar de dikgedrukte zinnen voegen toch wat toe. Je kunt versterken, samenvatten en zelfs verrassen. Kijk maar: Ons vaste team bestaat uit twaalf medewerkers en twee leidinggevenden. Daarnaast hebben wij vijf flexmedewerkers …

Punt! Zo, dat was de laatste zin. Lees verder »

Read More
E is MC

E = MC²

Besser Einstein in der Hand als Zehn Keinsteins in der Luft Ingewikkelder wordt het vandaag niet meer. E = MC². Albert Einstein is er wereldberoemd mee geworden. De befaamde relativiteitstheorie. E= energie M=massa C= (licht)snelheid. En dan nu een enorm geforceerd bruggetje van hogere natuurkunde naar gewone taal. Komt ie:  Ga na of jouw tekst …

E = MC² Lees verder »

Read More
Jouw bevel is ons houvast

Jouw bevel is ons houvast

“Laat ik alvast gezegd hebben. Dat al die helden en helpers in de zorg mogen verwachten dat wij ons aan de regels houden.” Oei. Serious business. De minister-president wil dat we ons gedrag veranderen. Zo lang als nodig. Dat was uit één van de eerste persconferenties. Een week later zaten we weer met z’n allen …

Jouw bevel is ons houvast Lees verder »

Read More

2 reacties op “Zijn vaktaal en jargon samen vakjargon?”

  1. Ik denk dat profrenners en amateurrenners wel hetzelfde vakjargon spreken. Vermoed dat de schrijver in het laatste geval de ‘toerfietser’ bedoelt, een amateur is namelijk een wedstrijdrenner.

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Scroll naar top