Zijn vaktaal en jargon samen vakjargon?

  • Door Willem Verdaasdonk
  • 10 augustus 2015
vakjargon of jargon

vaktaal

Vaak gehoord

“Het woord ‘vakjargon’ is fout. Het is namelijk een samentrekking van vaktaal en jargon. Jargon betekent al dat het om vaktaal gaat.”

Mooi niet! Vakjargon is een correct Nederlands woord en staat al sinds 1961 in de Dikke van Dale.

Wat is jargon?

Als je het jargon van een bepaalde groep spreekt, hoor je er helemaal bij. Jargon is dus groepstaal, maar niet per se van mensen uit eenzelfde beroepsgroep.
Toerfietsers gebruiken wel jargon, maar geen vakjargon. Het is immers niet hun vak. Vakjargon kunnen alleen de profs spreken. Maar toerfietsers en profs spreken wel allebei wielerjargon.
Voetbaljargon? Dat spreekt elke stadionbezoeker.
En het web staat bol van het internetjargon.
Jargon kan dus met van alles te maken hebben.

Vakjargon en vaktaal

Vaktaal en vakjargon gaan allebei over werkgerelateerde zaken.
Vakjargon is veel specifieker dan het begrip jargon alleen. Vakjargon gaat om de specifieke woorden die bij een vak horen. Er zijn veel voorbeelden van vakjargon: medisch jargon, juridisch jargon, managementjargon. De ChristenUnie heeft een lange lijst politiek jargon op het internet gezet.

Vaktaal gaat meer om het communiceren met vakgenoten. Zij hebben vaak maar een half woord nodig om te weten wat iemand uit hetzelfde vakgebied bedoelt.

Samengevat

Vakjargon is géén contaminatie van jargon en vaktaal. Het is een bestaand Nederlands woord.

Meer over

Deel dit artikel

Vond je dit interessant?

Abonneer je op de Taalalert. Dan krijg je regelmatig leerzame artikelen in je mailbox. Bovendien ontvang je het gratis e-book Snel Beter Schrijven.

Wij gaan altijd zorgvuldig om met je persoonsgegevens en gebruiken deze alleen om contact met jou op te kunnen nemen. Meer daarover in onze privacyverklaring.

Something went wrong. Please check your entries and try again.

Gerelateerde artikelen

Invalshoek

Invalshoek

Met een goed gekozen invalshoek: verleid je de lezer sluit je aan op de belangstelling van de lezer baken je de inhoud af verbind je inhoud en emotie geef je een onderwerp een boeiende of zelfs onvoorspelbare wending Een wereld van verschil. Kijk eens naar de twee verschillende invalshoeken.  Partner in de zorg Familie en …

Invalshoek Lees verder »

Read More
Hebben we nog contact

Hebben we nog contact?

Je wilt niet dat je lezer afhaakt. Hoe houd je hem bij de les? Dat doe je met ‘hebben-we-nog-contact-zinnen’: het zijn korte, pakkende zinnen meestal direct gericht aan jou als lezer de stijl wijkt af van de zinnen eromheen Vergelijk het met een docent die bezig is met de les.‘Ben je er nog bij Jan?’‘Volgen …

Hebben we nog contact? Lees verder »

Read More
Verhoog de pakkans met PAKHEM

Verhoog de pakkans met PAKHEM

Zo’n beetje elke tekst moet natuurlijk beginnen met een inleiding om de aandacht van de lezer te trekken. Compliment voor de schrijver als hij de lezer snel te pakken heeft. Lukt dit met alleen een mooie eerste zin? Helaas. Was het leven maar zo eenvoudig. Je kunt wel ijzersterk beginnen, maar als je tekst daarna …

Verhoog de pakkans met PAKHEM Lees verder »

Read More

2 reacties op “Zijn vaktaal en jargon samen vakjargon?”

  1. Ik denk dat profrenners en amateurrenners wel hetzelfde vakjargon spreken. Vermoed dat de schrijver in het laatste geval de ‘toerfietser’ bedoelt, een amateur is namelijk een wedstrijdrenner.

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Scroll naar top