Writer’s block

  • Door Willem Verdaasdonk
  • 03 juli 2014
Writers block

De moeizame start van een blog

Je betrapt jezelf erop dat je ’s avonds bij de tv steeds vaker je iPad op schoot hebt. De rust om na een dag hard werken ongestoord van een programma te genieten, is er niet meer. Je stoort je aan je eigen gedrag. Ook je omgeving is het eeuwige multitasken meer dan beu. Je besluit jezelf een spiegel voor te houden en er een blog over te schrijven. Doelgroep is mensen die het probleem herkennen. Doel is het probleem bespreekbaar maken. Wellicht help je er lotgenoten mee. De titel wordt iPad op schoot. Maar dan heb je ineens last van een writer’s block: je weet niet hoe je moet beginnen. Je krijgt de eerste woorden maar niet uit het toetsenbord.

Hoe kom je op gang?

Zet eens een paar zinnen op papier over je iPad. Kies uit allerlei stemmingen: positief en negatief, boos en blij, vrolijk en terneergeslagen, cynisch en mild. Bekijk die iPad van alle mogelijke kanten. Ondersteboven, vanuit jezelf, vanuit een ander, aan of uit, zwaar of licht, verslavend of nuttig. Alles is goed, niets is fout. Aan het eind van de rit heb je gegarandeerd een goede invalshoek en een mooie start. En geen writer’s block meer.

Hoe herkenbaar is het? Ik hoef het je niet te zeggen. Voor je het weet, ligt-ie alweer op je schoot.
Wat zijn de kenmerken van verslaving? Ik heb het even nagekeken. Ik schrok er niet eens van. Ik wist het al. Al heel lang eigenlijk.
En als je nou de iPad niet weglegt, flikker ik hem door het raam. Eikel.
De een doet het met bier. De ander met sterke drank. En weer iemand anders met gokken. Ik sluit graag aan met m’n iPad.
Als er iemand een enorme multitasker is, ben ik het wel. Ik kan televisiekijken, op mijn iPad loeren en de kids stelselmatig verwaarlozen prima met elkaar combineren.
Ik heb een grote spiegel gekocht en die in de woonkamer geïnstalleerd. Ik ben van plan mezelf te gaan observeren.
Hij ligt er al een tijdje. In de garage. Op de werkbank. Hij kijkt me met grote ogen aan als ik binnenkom. Hij mag binnenkort aan de slag. Het is een hamer binnen de categorie buitenformaat. Groot genoeg om met een doffe klap mijn iPad naar de kloten te helpen.
Ik houd hem ’s nachts lekker vast. Dicht tegen me aan. “Löffeltje, löffeltje”, zou Van Gaal zeggen. Blijft-ie lekker warm. Niets mag hem overkomen. Ik zou me geen raad weten.
Gelul. Of het een zware zonde is om bij de tv een iPad op schoot te hebben. Of al die programma’s de moeite waard zijn.

Meer over

Deel dit artikel

Vond je dit interessant?

Abonneer je op de Taalalert. Dan krijg je regelmatig leerzame artikelen in je mailbox. Bovendien ontvang je het gratis e-book Snel Beter Schrijven.

Wij gaan altijd zorgvuldig om met je persoonsgegevens en gebruiken deze alleen om contact met jou op te kunnen nemen. Meer daarover in onze privacyverklaring.

Something went wrong. Please check your entries and try again.

Gerelateerde artikelen

‘Mogen’, hoeft lang niet altijd

‘Mogen’, hoeft lang niet altijd

mo·gen (mocht, heeft gemogen) 1 tot iets in staat zijn: er mogen zijn er aantrekkelijk uitzien 2 kunnen: zich mogen verheugen in grote populariteit3 het recht, de toestemming hebben: van mij mag het ik vind het goed; wat mag het zijn? vraag van een verkoper in een winkel4 (van een persoon) wel aardig vinden: ik mag hem wel5 mogelijk zijn: het mag wel waar zijn; het heeft niet zo mogen zijn verzuchting als iets prettigs niet is gebeurd; dat mocht je willen! schamper commentaar op …

‘Mogen’, hoeft lang niet altijd Lees verder »

Read More
Onze geschiedenis is saai en voorspelbaar

Onze geschiedenis is saai en voorspelbaar

Vaak zien we van die standaard webtekstjes: ‘Onze geschiedenis’. Op zich goed om op je website te zetten hoe jouw organisatie uit het ei is gekropen. Geen organisatie is op dezelfde manier ontstaan, dus je kunt je lekker onderscheiden. Maar doe het dan wel goed.  Een paar tips: Noem het niet ‘onze geschiedenis’, maar ‘ons …

Onze geschiedenis is saai en voorspelbaar Lees verder »

Read More
Over social media gesproken

Over ‘social media’ gesproken

Of moet je zeggen ‘sociale media’? Goed nieuws, het mag allebei. Nederlands of Engels dus. Maakt niet uit.  Tweede vraag: ‘is het enkelvoud of meervoud?’ Als je ‘sociale media’ gebruikt is het meervoud.  Sociale media hebben een grote invloed op de communicatie. Bij ‘social media’ kun je het enkelvoud gebruiken, zeker als het lidwoord ontbreekt.Social media …

Over ‘social media’ gesproken Lees verder »

Read More
Scroll naar top