Worden

  • Door Willem Verdaasdonk
  • 10 juli 2015
bedrijvende vorm

lijdende vorm

Welke van onderstaande zinnen spreekt jou het meeste aan?

Er wordt alles aan gedaan om onze klanten snel te helpen.

We doen er alles aan om onze klanten snel te helpen.

Voel je het verschil?

De eerste zin is veel afstandelijker dan de tweede.

Je hebt geen idee wie er alles aan doet om de klanten sneller te helpen. Is dat het bedrijf zelf of een ander? De tweede zin is veel persoonlijker en aansprekender dan de eerste zin.

Zo min mogelijk ‘worden’

Het werkwoord ‘worden’ zorgt voor die afstand.

Kijk even naar de volgende twee zinnen:

Op de eerste schooldag worden de leerlingen in de kantine ontvangen.

Deze zin is in de lijdende vorm geschreven. Je ziet dat aan het werkwoord worden. Het is een passieve zin. Hij vertelt de lezer niet wie de leerlingen precies in de kantine ontvangt. De directeur? De docent Nederlands? De conciërge? Of nog iemand anders?

Op de eerste schooldag ontvangt de brugklasmentor de leerlingen in de kantine.

Deze zin is in de bedrijvende vorm geschreven. Het is een actieve zin. Hij vertelt de lezer precies wie de leerlingen ontvangt in de kantine, namelijk de brugklasmentor.

Het gebruik van de lijdende vorm is niet fout, maar meestal wel heel vaag, saai, droog, zakelijk en onpersoonlijk. Je ziet het vaak in ambtelijk en wetenschappelijk taalgebruik. Daarom toch de duim naar beneden voor de eerste zin en het advies om ‘worden’ niet vaker te gebruiken dan nodig is.

Soms wel

Soms ontkom je er niet aan om de zin lijdend te formuleren. Kijk maar even naar deze zinnen. Hier is het helemaal niet belangrijk wie het precies doet. Het gebeurt gewoon.

Fietsen worden verwijderd.
Uw tekst wordt opgeslagen.
Kinderen die vragen, worden overgeslagen.

Meer over

Deel dit artikel

Vond je dit interessant?

Abonneer je op de Taalalert. Dan krijg je regelmatig leerzame artikelen in je mailbox. Bovendien ontvang je het gratis e-book Snel Beter Schrijven.

Wij gaan altijd zorgvuldig om met je persoonsgegevens en gebruiken deze alleen om contact met jou op te kunnen nemen. Meer daarover in onze privacyverklaring.

Something went wrong. Please check your entries and try again.

Gerelateerde artikelen

‘Mogen’, hoeft lang niet altijd

‘Mogen’, hoeft lang niet altijd

mo·gen (mocht, heeft gemogen) 1 tot iets in staat zijn: er mogen zijn er aantrekkelijk uitzien 2 kunnen: zich mogen verheugen in grote populariteit3 het recht, de toestemming hebben: van mij mag het ik vind het goed; wat mag het zijn? vraag van een verkoper in een winkel4 (van een persoon) wel aardig vinden: ik mag hem wel5 mogelijk zijn: het mag wel waar zijn; het heeft niet zo mogen zijn verzuchting als iets prettigs niet is gebeurd; dat mocht je willen! schamper commentaar op …

‘Mogen’, hoeft lang niet altijd Lees verder »

Read More
Onze geschiedenis is saai en voorspelbaar

Onze geschiedenis is saai en voorspelbaar

Vaak zien we van die standaard webtekstjes: ‘Onze geschiedenis’. Op zich goed om op je website te zetten hoe jouw organisatie uit het ei is gekropen. Geen organisatie is op dezelfde manier ontstaan, dus je kunt je lekker onderscheiden. Maar doe het dan wel goed.  Een paar tips: Noem het niet ‘onze geschiedenis’, maar ‘ons …

Onze geschiedenis is saai en voorspelbaar Lees verder »

Read More
Over social media gesproken

Over ‘social media’ gesproken

Of moet je zeggen ‘sociale media’? Goed nieuws, het mag allebei. Nederlands of Engels dus. Maakt niet uit.  Tweede vraag: ‘is het enkelvoud of meervoud?’ Als je ‘sociale media’ gebruikt is het meervoud.  Sociale media hebben een grote invloed op de communicatie. Bij ‘social media’ kun je het enkelvoud gebruiken, zeker als het lidwoord ontbreekt.Social media …

Over ‘social media’ gesproken Lees verder »

Read More
Scroll naar top