Worden

  • Door Willem Verdaasdonk
  • 10 juli 2015
bedrijvende vorm

lijdende vorm

Welke van onderstaande zinnen spreekt jou het meeste aan?

Er wordt alles aan gedaan om onze klanten snel te helpen.

We doen er alles aan om onze klanten snel te helpen.

Voel je het verschil?

De eerste zin is veel afstandelijker dan de tweede.

Je hebt geen idee wie er alles aan doet om de klanten sneller te helpen. Is dat het bedrijf zelf of een ander? De tweede zin is veel persoonlijker en aansprekender dan de eerste zin.

Zo min mogelijk ‘worden’

Het werkwoord ‘worden’ zorgt voor die afstand.

Kijk even naar de volgende twee zinnen:

Op de eerste schooldag worden de leerlingen in de kantine ontvangen.

Deze zin is in de lijdende vorm geschreven. Je ziet dat aan het werkwoord worden. Het is een passieve zin. Hij vertelt de lezer niet wie de leerlingen precies in de kantine ontvangt. De directeur? De docent Nederlands? De conciërge? Of nog iemand anders?

Op de eerste schooldag ontvangt de brugklasmentor de leerlingen in de kantine.

Deze zin is in de bedrijvende vorm geschreven. Het is een actieve zin. Hij vertelt de lezer precies wie de leerlingen ontvangt in de kantine, namelijk de brugklasmentor.

Het gebruik van de lijdende vorm is niet fout, maar meestal wel heel vaag, saai, droog, zakelijk en onpersoonlijk. Je ziet het vaak in ambtelijk en wetenschappelijk taalgebruik. Daarom toch de duim naar beneden voor de eerste zin en het advies om ‘worden’ niet vaker te gebruiken dan nodig is.

Soms wel

Soms ontkom je er niet aan om de zin lijdend te formuleren. Kijk maar even naar deze zinnen. Hier is het helemaal niet belangrijk wie het precies doet. Het gebeurt gewoon.

Fietsen worden verwijderd.
Uw tekst wordt opgeslagen.
Kinderen die vragen, worden overgeslagen.

Meer over

Deel dit artikel

Vond je dit interessant?

Abonneer je op de Taalalert. Dan krijg je regelmatig leerzame artikelen in je mailbox. Bovendien ontvang je het gratis e-book Snel Beter Schrijven.

Wij gaan altijd zorgvuldig om met je persoonsgegevens en gebruiken deze alleen om contact met jou op te kunnen nemen. Meer daarover in onze privacyverklaring.

Something went wrong. Please check your entries and try again.

Gerelateerde artikelen

Over social media gesproken

Over ‘social media’ gesproken

Of moet je zeggen ‘sociale media’? Goed nieuws, het mag allebei. Nederlands of Engels dus. Maakt niet uit.  Tweede vraag: ‘is het enkelvoud of meervoud?’ Als je ‘sociale media’ gebruikt is het meervoud.  Sociale media hebben een grote invloed op de communicatie. Bij ‘social media’ kun je het enkelvoud gebruiken, zeker als het lidwoord ontbreekt.Social media …

Over ‘social media’ gesproken Lees verder »

Read More
De hier heb jij de chips etc

De hier-heb-je-de-chips,-wij-zijn-weg,-dus-lul-jij-maar-lekker-in-je-eentje-verder-test.

Als je tegen mensen praat, moet je al alles uit de kast halen om ze te boeien. Voordat je het in de gaten hebt, haken ze af. Bij geschreven tekst moet je nog meer je best doen om je lezer te boeien. Wat kun je hiermee? Doe net of je met je tekst naar een …

De hier-heb-je-de-chips,-wij-zijn-weg,-dus-lul-jij-maar-lekker-in-je-eentje-verder-test. Lees verder »

Read More
Invalshoek

Invalshoek

Met een goed gekozen invalshoek: verleid je de lezer sluit je aan op de belangstelling van de lezer baken je de inhoud af verbind je inhoud en emotie geef je een onderwerp een boeiende of zelfs onvoorspelbare wending Een wereld van verschil. Kijk eens naar de twee verschillende invalshoeken.  Partner in de zorg Familie en …

Invalshoek Lees verder »

Read More
Scroll naar top