Worden

bedrijvende vorm

lijdende vorm

Welke van onderstaande zinnen spreekt jou het meeste aan?

Er wordt alles aan gedaan om onze klanten snel te helpen.

We doen er alles aan om onze klanten snel te helpen.

Voel je het verschil?

De eerste zin is veel afstandelijker dan de tweede.

Je hebt geen idee wie er alles aan doet om de klanten sneller te helpen. Is dat het bedrijf zelf of een ander? De tweede zin is veel persoonlijker en aansprekender dan de eerste zin.

Zo min mogelijk ‘worden’

Het werkwoord ‘worden’ zorgt voor die afstand.

Kijk even naar de volgende twee zinnen:

Op de eerste schooldag worden de leerlingen in de kantine ontvangen.

Deze zin is in de lijdende vorm geschreven. Je ziet dat aan het werkwoord worden. Het is een passieve zin. Hij vertelt de lezer niet wie de leerlingen precies in de kantine ontvangt. De directeur? De docent Nederlands? De conciërge? Of nog iemand anders?

Op de eerste schooldag ontvangt de brugklasmentor de leerlingen in de kantine.

Deze zin is in de bedrijvende vorm geschreven. Het is een actieve zin. Hij vertelt de lezer precies wie de leerlingen ontvangt in de kantine, namelijk de brugklasmentor.

Het gebruik van de lijdende vorm is niet fout, maar meestal wel heel vaag, saai, droog, zakelijk en onpersoonlijk. Je ziet het vaak in ambtelijk en wetenschappelijk taalgebruik. Daarom toch de duim naar beneden voor de eerste zin en het advies om ‘worden’ niet vaker te gebruiken dan nodig is.

Soms wel

Soms ontkom je er niet aan om de zin lijdend te formuleren. Kijk maar even naar deze zinnen. Hier is het helemaal niet belangrijk wie het precies doet. Het gebeurt gewoon.

Fietsen worden verwijderd.
Uw tekst wordt opgeslagen.
Kinderen die vragen, worden overgeslagen.

Meer over

Deel dit artikel

Vond je dit interessant?

Abonneer je op de Taalalert. Dan krijg je regelmatig leerzame artikelen in je mailbox. Bovendien ontvang je het gratis e-book Snel Beter Schrijven.

Wij gaan altijd zorgvuldig om met je persoonsgegevens en gebruiken deze alleen om contact met jou op te kunnen nemen. Meer daarover in onze privacyverklaring.

Something went wrong. Please check your entries and try again.

Gerelateerde artikelen

Punt. Zo, dat was de laatste zin

Punt! Zo, dat was de laatste zin.

Genoeg? Of plak je er nog een achteraan? De tekstjes hieronder stoppen bij de zin voor de dikgedrukte zin. Was al best mooi, maar de dikgedrukte zinnen voegen toch wat toe. Je kunt versterken, samenvatten en zelfs verrassen. Kijk maar: Ons vaste team bestaat uit twaalf medewerkers en twee leidinggevenden. Daarnaast hebben wij vijf flexmedewerkers …

Punt! Zo, dat was de laatste zin. Lees verder »

Read More
E is MC

E = MC²

Besser Einstein in der Hand als Zehn Keinsteins in der Luft Ingewikkelder wordt het vandaag niet meer. E = MC². Albert Einstein is er wereldberoemd mee geworden. De befaamde relativiteitstheorie. E= energie M=massa C= (licht)snelheid. En dan nu een enorm geforceerd bruggetje van hogere natuurkunde naar gewone taal. Komt ie:  Ga na of jouw tekst …

E = MC² Lees verder »

Read More
Jouw bevel is ons houvast

Jouw bevel is ons houvast

“Laat ik alvast gezegd hebben. Dat al die helden en helpers in de zorg mogen verwachten dat wij ons aan de regels houden.” Oei. Serious business. De minister-president wil dat we ons gedrag veranderen. Zo lang als nodig. Dat was uit één van de eerste persconferenties. Een week later zaten we weer met z’n allen …

Jouw bevel is ons houvast Lees verder »

Read More

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Scroll naar top