Wilde(n) / wou(den)

  • Door Willem Verdaasdonk
  • 27 april 2015
wouden of wilden

wouden wilden

Wilde je dat wel? Of wou je het niet?

Op school is het ons stevig ingepeperd dat ‘wilde’ en ‘wilden’ de enige correcte vormen van het werkwoorden ‘willen’ zijn.
Maar dat is eigenlijk volkomen onzin. Het Witte Boekje bijvoorbeeld keurt ook ‘wou’ en ‘wouden’ goed. Het Groene Boekje vindt dat ‘wou’ nog wel enigszins kan in schrijftaal, maar dat ‘wouden’ echt alleen spreektaal is.

Conclusie?

Al met al komt het erop neer dat er alleen een verschil is tussen formeel en informeel gebruik. Grammaticaal gezien is het allemaal wel goed. Maar in een geschreven tekst kies je dan toch in principe eerder voor ‘wilden’.
Zelfs ‘wouen’ bestaat nog, maar dat is wel heel erg informeel.

tegenwoordige tijd verleden tijd
ik wil ik wilde / ik wou*
jij wilt / jij wil* jij wilde / jij wou*
u wilt / u wil* u wilde / u wou*
hij wil hij wilde / hij wou*
wij willen wij wilden / wij wouden*
jullie willen jullie wilden / jullie wouden*
zij willen zij wilden / zij wouden*

* informele vorm

Meer over

Deel dit artikel

Vond je dit interessant?

Abonneer je op de Taalalert. Dan krijg je regelmatig leerzame artikelen in je mailbox. Bovendien ontvang je het gratis e-book Snel Beter Schrijven.

Wij gaan altijd zorgvuldig om met je persoonsgegevens en gebruiken deze alleen om contact met jou op te kunnen nemen. Meer daarover in onze privacyverklaring.

Something went wrong. Please check your entries and try again.

Gerelateerde artikelen

Invalshoek

Invalshoek

Met een goed gekozen invalshoek: verleid je de lezer sluit je aan op de belangstelling van de lezer baken je de inhoud af verbind je inhoud en emotie geef je een onderwerp een boeiende of zelfs onvoorspelbare wending Een wereld van verschil. Kijk eens naar de twee verschillende invalshoeken.  Partner in de zorg Familie en …

Invalshoek Lees verder »

Read More
Hebben we nog contact

Hebben we nog contact?

Je wilt niet dat je lezer afhaakt. Hoe houd je hem bij de les? Dat doe je met ‘hebben-we-nog-contact-zinnen’: het zijn korte, pakkende zinnen meestal direct gericht aan jou als lezer de stijl wijkt af van de zinnen eromheen Vergelijk het met een docent die bezig is met de les.‘Ben je er nog bij Jan?’‘Volgen …

Hebben we nog contact? Lees verder »

Read More
Verhoog de pakkans met PAKHEM

Verhoog de pakkans met PAKHEM

Zo’n beetje elke tekst moet natuurlijk beginnen met een inleiding om de aandacht van de lezer te trekken. Compliment voor de schrijver als hij de lezer snel te pakken heeft. Lukt dit met alleen een mooie eerste zin? Helaas. Was het leven maar zo eenvoudig. Je kunt wel ijzersterk beginnen, maar als je tekst daarna …

Verhoog de pakkans met PAKHEM Lees verder »

Read More

1 reactie op “Wilde(n) / wou(den)”

  1. Moet ”wij wouden” nu wel of niet goedgekeurd worden bij het examen Nederlands dit jaar? Volgens mij wordt het informeel gebruikt maar is het daarmee nog niet correct bij een toets. Uw advies?

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Scroll naar top