Wilde(n) / wou(den)

  • Door Willem Verdaasdonk
  • 27 april 2015
wouden of wilden

wouden wilden

Wilde je dat wel? Of wou je het niet?

Op school is het ons stevig ingepeperd dat ‘wilde’ en ‘wilden’ de enige correcte vormen van het werkwoorden ‘willen’ zijn.
Maar dat is eigenlijk volkomen onzin. Het Witte Boekje bijvoorbeeld keurt ook ‘wou’ en ‘wouden’ goed. Het Groene Boekje vindt dat ‘wou’ nog wel enigszins kan in schrijftaal, maar dat ‘wouden’ echt alleen spreektaal is.

Conclusie?

Al met al komt het erop neer dat er alleen een verschil is tussen formeel en informeel gebruik. Grammaticaal gezien is het allemaal wel goed. Maar in een geschreven tekst kies je dan toch in principe eerder voor ‘wilden’.
Zelfs ‘wouen’ bestaat nog, maar dat is wel heel erg informeel.

tegenwoordige tijd verleden tijd
ik wil ik wilde / ik wou*
jij wilt / jij wil* jij wilde / jij wou*
u wilt / u wil* u wilde / u wou*
hij wil hij wilde / hij wou*
wij willen wij wilden / wij wouden*
jullie willen jullie wilden / jullie wouden*
zij willen zij wilden / zij wouden*

* informele vorm

Meer over

Deel dit artikel

Vond je dit interessant?

Abonneer je op de Taalalert. Dan krijg je regelmatig leerzame artikelen in je mailbox. Bovendien ontvang je het gratis e-book Snel Beter Schrijven.

Wij gaan altijd zorgvuldig om met je persoonsgegevens en gebruiken deze alleen om contact met jou op te kunnen nemen. Meer daarover in onze privacyverklaring.

Something went wrong. Please check your entries and try again.

Gerelateerde artikelen

Punt. Zo, dat was de laatste zin

Punt! Zo, dat was de laatste zin.

Genoeg? Of plak je er nog een achteraan? De tekstjes hieronder stoppen bij de zin voor de dikgedrukte zin. Was al best mooi, maar de dikgedrukte zinnen voegen toch wat toe. Je kunt versterken, samenvatten en zelfs verrassen. Kijk maar: Ons vaste team bestaat uit twaalf medewerkers en twee leidinggevenden. Daarnaast hebben wij vijf flexmedewerkers …

Punt! Zo, dat was de laatste zin. Lees verder »

Read More
E is MC

E = MC²

Besser Einstein in der Hand als Zehn Keinsteins in der Luft Ingewikkelder wordt het vandaag niet meer. E = MC². Albert Einstein is er wereldberoemd mee geworden. De befaamde relativiteitstheorie. E= energie M=massa C= (licht)snelheid. En dan nu een enorm geforceerd bruggetje van hogere natuurkunde naar gewone taal. Komt ie:  Ga na of jouw tekst …

E = MC² Lees verder »

Read More
Jouw bevel is ons houvast

Jouw bevel is ons houvast

“Laat ik alvast gezegd hebben. Dat al die helden en helpers in de zorg mogen verwachten dat wij ons aan de regels houden.” Oei. Serious business. De minister-president wil dat we ons gedrag veranderen. Zo lang als nodig. Dat was uit één van de eerste persconferenties. Een week later zaten we weer met z’n allen …

Jouw bevel is ons houvast Lees verder »

Read More

1 reactie op “Wilde(n) / wou(den)”

  1. Moet ”wij wouden” nu wel of niet goedgekeurd worden bij het examen Nederlands dit jaar? Volgens mij wordt het informeel gebruikt maar is het daarmee nog niet correct bij een toets. Uw advies?

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Scroll naar top