Wild zwijn of wildzwijn?

  • Door Taaluilen
  • 08 februari 2014
wildzwijn op het menu

Op menukaarten kom je beide varianten tegen. Maar de spatieloze variant wint het. Wat is de goede? Wild zwijn is goed omdat het beestje nu eenmaal zo heet. Je mag ook hert of fazant op de kaart zetten. Noem het beestje dus gerust bij de naam.

Hoe zit het dan met wildzwijn? Volgens het Groene en het Witte Boekje mag het niet. Jammer eigenlijk, want zonder spatie gaat het gevoelsmatig minder om het beestje maar meer om het gerecht.

  • Jan en zijn vrouw zijn gek op wildzwijn.

Wildzwijn op het menu klinkt net ’n tikkeltje beschaafder.
De wildezwijnenjacht mag trouwens van het Groene en Witte Boekje wel.

Tip voor samenstellers van menukaarten

Kijk ook even de samenstellingen na van de andere gerechten op de menukaart. Neem wildzwijn daarbij als voorbeeld. Wildzwijnfilet is één woord. Dus niet wild zwijnfilet en ook niet wild zwijn filet.

Andere lekkere samenstellingen:

  • Belgischblauwrunderlende
  • Fransekaasplankje
  • wittechocolademousse
  • bieslookroomkaas
  • boerderijeendenborst

 

Meer over

Deel dit artikel

Vond je dit interessant?

Abonneer je op de Taalalert. Dan krijg je regelmatig leerzame artikelen in je mailbox. Bovendien ontvang je het gratis e-book Snel Beter Schrijven.

Wij gaan altijd zorgvuldig om met je persoonsgegevens en gebruiken deze alleen om contact met jou op te kunnen nemen. Meer daarover in onze privacyverklaring.

Something went wrong. Please check your entries and try again.

Gerelateerde artikelen

‘Mogen’, hoeft lang niet altijd

‘Mogen’, hoeft lang niet altijd

mo·gen (mocht, heeft gemogen) 1 tot iets in staat zijn: er mogen zijn er aantrekkelijk uitzien 2 kunnen: zich mogen verheugen in grote populariteit3 het recht, de toestemming hebben: van mij mag het ik vind het goed; wat mag het zijn? vraag van een verkoper in een winkel4 (van een persoon) wel aardig vinden: ik mag hem wel5 mogelijk zijn: het mag wel waar zijn; het heeft niet zo mogen zijn verzuchting als iets prettigs niet is gebeurd; dat mocht je willen! schamper commentaar op …

‘Mogen’, hoeft lang niet altijd Lees verder »

Read More
Onze geschiedenis is saai en voorspelbaar

Onze geschiedenis is saai en voorspelbaar

Vaak zien we van die standaard webtekstjes: ‘Onze geschiedenis’. Op zich goed om op je website te zetten hoe jouw organisatie uit het ei is gekropen. Geen organisatie is op dezelfde manier ontstaan, dus je kunt je lekker onderscheiden. Maar doe het dan wel goed.  Een paar tips: Noem het niet ‘onze geschiedenis’, maar ‘ons …

Onze geschiedenis is saai en voorspelbaar Lees verder »

Read More
Over social media gesproken

Over ‘social media’ gesproken

Of moet je zeggen ‘sociale media’? Goed nieuws, het mag allebei. Nederlands of Engels dus. Maakt niet uit.  Tweede vraag: ‘is het enkelvoud of meervoud?’ Als je ‘sociale media’ gebruikt is het meervoud.  Sociale media hebben een grote invloed op de communicatie. Bij ‘social media’ kun je het enkelvoud gebruiken, zeker als het lidwoord ontbreekt.Social media …

Over ‘social media’ gesproken Lees verder »

Read More
Scroll naar top