Want?

  • Door Willem Verdaasdonk
  • 27 juli 2016
want

Taalgebruikers willen het zichzelf zo makkelijk mogelijk maken. Ik ben ook een taalgebruiker en dus doe ik dat ook. Mijn vrouw was een van de eersten die het opmerkte. Bij herhaling vroeg ze mij te stoppen met het in haar ogen zo vreselijke ‘Want?’. Ik stop er niet mee, want het voelt enorm goed. Voor ik het in de gaten heb, is het eruit. En ik ben trouwens niet de enige. Mensen om me heen vinden het heerlijk om ‘Want?’ te gebruiken. Let er maar eens op.

Spreker 1 “Ik ben gestopt met hardlopen.”
Spreker 2 “Want?”

Spreker 1 “Ik ga een nieuwe auto kopen.”
Spreker 2 “Want?”

Het is nu 5 uur geweest en ik heb mezelf vandaag verscheidene malen ‘Want?’ horen zeggen. Even tijd voor reflectie: waarom doe ik dat?

Want

Het is een manier om direct de actie weer bij de andere partij neer te leggen. Dat is dus duidelijk gemakzucht. Wellicht heeft dat te maken met het jachten en jagen waar we ons elke dag mee bezighouden.
‘Want?’ laat ook zien dat je de boodschap heel snel begrijpt en dat je geïnteresseerd bent in het antwoord. En niet alleen in het antwoord, maar ook in de motivatie. Maar dat vanuit een licht kritische houding. Die kritische houding kun je op twee manieren ondersteunen. Verbaal door het woord iets harder en duidelijker uit te spreken. Non-verbaal door de ander pregnant aan te kijken en een zelfverzekerde houding aan te nemen. Dan komt het tenminste stevig bij die ander binnen.

Is ‘Want?’ een lang leven beschoren? Ik denk het wel. Het past bij de vluchtige manier waarop we met elkaar communiceren. Hoe korter hoe beter, is vaak het devies.

Ik heb mijn vrouw zojuist gemeld dat ik een stukje heb geschreven over het gebruik van ‘Want?’.
Haar antwoord was veelzeggend.

“Want?”

Meer over

Deel dit artikel

Vond je dit interessant?

Abonneer je op de Taalalert. Dan krijg je regelmatig leerzame artikelen in je mailbox. Bovendien ontvang je het gratis e-book Snel Beter Schrijven.

Wij gaan altijd zorgvuldig om met je persoonsgegevens en gebruiken deze alleen om contact met jou op te kunnen nemen. Meer daarover in onze privacyverklaring.

Something went wrong. Please check your entries and try again.

Gerelateerde artikelen

Invalshoek

Invalshoek

Met een goed gekozen invalshoek: verleid je de lezer sluit je aan op de belangstelling van de lezer baken je de inhoud af verbind je inhoud en emotie geef je een onderwerp een boeiende of zelfs onvoorspelbare wending Een wereld van verschil. Kijk eens naar de twee verschillende invalshoeken.  Partner in de zorg Familie en …

Invalshoek Lees verder »

Read More
Hebben we nog contact

Hebben we nog contact?

Je wilt niet dat je lezer afhaakt. Hoe houd je hem bij de les? Dat doe je met ‘hebben-we-nog-contact-zinnen’: het zijn korte, pakkende zinnen meestal direct gericht aan jou als lezer de stijl wijkt af van de zinnen eromheen Vergelijk het met een docent die bezig is met de les.‘Ben je er nog bij Jan?’‘Volgen …

Hebben we nog contact? Lees verder »

Read More
Verhoog de pakkans met PAKHEM

Verhoog de pakkans met PAKHEM

Zo’n beetje elke tekst moet natuurlijk beginnen met een inleiding om de aandacht van de lezer te trekken. Compliment voor de schrijver als hij de lezer snel te pakken heeft. Lukt dit met alleen een mooie eerste zin? Helaas. Was het leven maar zo eenvoudig. Je kunt wel ijzersterk beginnen, maar als je tekst daarna …

Verhoog de pakkans met PAKHEM Lees verder »

Read More

1 reactie op “Want?”

  1. Beste Willem,

    Dank voor je leuke stukje. Nog even een reactie van mijn kant. “Want?” Om te laten weten dat ik me herken in je opmerking dat het gebruik van “Want?” ook laat zien dat je de boodschap heel snel begrijpt en dat je geïnteresseerd bent in het antwoord. En niet alleen in het antwoord, maar ook in de motivatie. Als coach maak ik veelvuldig gebruik van de vraag “Want?”. Vanuit respectvolle benadering trigger ik zo de ander met een snel antwoord te komen. Zonder daar lang over na te denken. Zonder van wanten te weten komen op die manier vaak snel nieuwe inzichten boven tafel. Die ik dan met een liefdevol vragend of bevestigend “O.k.” beantwoord. Veelzeggend zonder veel woorden dus.

    Met vriendelijke groet,
    Niek Oskam

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Scroll naar top