Want?

  • Door Willem Verdaasdonk
  • 27 juli 2016
want

Taalgebruikers willen het zichzelf zo makkelijk mogelijk maken. Ik ben ook een taalgebruiker en dus doe ik dat ook. Mijn vrouw was een van de eersten die het opmerkte. Bij herhaling vroeg ze mij te stoppen met het in haar ogen zo vreselijke ‘Want?’. Ik stop er niet mee, want het voelt enorm goed. Voor ik het in de gaten heb, is het eruit. En ik ben trouwens niet de enige. Mensen om me heen vinden het heerlijk om ‘Want?’ te gebruiken. Let er maar eens op.

Spreker 1 “Ik ben gestopt met hardlopen.”
Spreker 2 “Want?”

Spreker 1 “Ik ga een nieuwe auto kopen.”
Spreker 2 “Want?”

Het is nu 5 uur geweest en ik heb mezelf vandaag verscheidene malen ‘Want?’ horen zeggen. Even tijd voor reflectie: waarom doe ik dat?

Want

Het is een manier om direct de actie weer bij de andere partij neer te leggen. Dat is dus duidelijk gemakzucht. Wellicht heeft dat te maken met het jachten en jagen waar we ons elke dag mee bezighouden.
‘Want?’ laat ook zien dat je de boodschap heel snel begrijpt en dat je geïnteresseerd bent in het antwoord. En niet alleen in het antwoord, maar ook in de motivatie. Maar dat vanuit een licht kritische houding. Die kritische houding kun je op twee manieren ondersteunen. Verbaal door het woord iets harder en duidelijker uit te spreken. Non-verbaal door de ander pregnant aan te kijken en een zelfverzekerde houding aan te nemen. Dan komt het tenminste stevig bij die ander binnen.

Is ‘Want?’ een lang leven beschoren? Ik denk het wel. Het past bij de vluchtige manier waarop we met elkaar communiceren. Hoe korter hoe beter, is vaak het devies.

Ik heb mijn vrouw zojuist gemeld dat ik een stukje heb geschreven over het gebruik van ‘Want?’.
Haar antwoord was veelzeggend.

“Want?”

Meer over

Deel dit artikel

Vond je dit interessant?

Abonneer je op de Taalalert. Dan krijg je regelmatig leerzame artikelen in je mailbox. Bovendien ontvang je het gratis e-book Snel Beter Schrijven.

Wij gaan altijd zorgvuldig om met je persoonsgegevens en gebruiken deze alleen om contact met jou op te kunnen nemen. Meer daarover in onze privacyverklaring.

Something went wrong. Please check your entries and try again.

Gerelateerde artikelen

‘Mogen’, hoeft lang niet altijd

‘Mogen’, hoeft lang niet altijd

mo·gen (mocht, heeft gemogen) 1 tot iets in staat zijn: er mogen zijn er aantrekkelijk uitzien 2 kunnen: zich mogen verheugen in grote populariteit3 het recht, de toestemming hebben: van mij mag het ik vind het goed; wat mag het zijn? vraag van een verkoper in een winkel4 (van een persoon) wel aardig vinden: ik mag hem wel5 mogelijk zijn: het mag wel waar zijn; het heeft niet zo mogen zijn verzuchting als iets prettigs niet is gebeurd; dat mocht je willen! schamper commentaar op …

‘Mogen’, hoeft lang niet altijd Lees verder »

Read More
Onze geschiedenis is saai en voorspelbaar

Onze geschiedenis is saai en voorspelbaar

Vaak zien we van die standaard webtekstjes: ‘Onze geschiedenis’. Op zich goed om op je website te zetten hoe jouw organisatie uit het ei is gekropen. Geen organisatie is op dezelfde manier ontstaan, dus je kunt je lekker onderscheiden. Maar doe het dan wel goed.  Een paar tips: Noem het niet ‘onze geschiedenis’, maar ‘ons …

Onze geschiedenis is saai en voorspelbaar Lees verder »

Read More
Over social media gesproken

Over ‘social media’ gesproken

Of moet je zeggen ‘sociale media’? Goed nieuws, het mag allebei. Nederlands of Engels dus. Maakt niet uit.  Tweede vraag: ‘is het enkelvoud of meervoud?’ Als je ‘sociale media’ gebruikt is het meervoud.  Sociale media hebben een grote invloed op de communicatie. Bij ‘social media’ kun je het enkelvoud gebruiken, zeker als het lidwoord ontbreekt.Social media …

Over ‘social media’ gesproken Lees verder »

Read More
Scroll naar top