Voorwoord van je scriptie

 • Door Willem Verdaasdonk
 • 09 juli 2015
voorwoord

voorwoord

In het voorwoord informeer je de lezer over je ervaringen tijdens het schrijven van je scriptie. Daarnaast kun je het voorwoord gebruiken om mensen te bedanken die je hebben geholpen.

Een paar tips voor je voorwoord

 • Kies voor een levendige, persoonlijke start (waaruit je eigen ervaring met het maken van het verslag blijkt)
 • Schrijf, vanwege het persoonlijke karakter, je voorwoord in de ik- of wij-vorm;
 • Wend je aan het eind rechtstreeks tot de lezer (bv. Ik wens je veel leesplezier toe);
 • Schrijf het voorwoord pas als je scriptie af is;
 • Eindig met naam, plaats en datum.

Mogelijke onderdelen

 • De geschiedenis en achtergronden van het onderzoek, de scriptie of het werkstuk;
 • Je persoonlijke achtergrond (kort);
 • Je persoonlijke ervaringen of omstandigheden tijdens het onderzoek;
 • De taakverdeling binnen de groep;
 • Een dankwoord gericht aan bedrijven, docenten en andere mensen die een bijdrage hebben geleverd.

Voorbeeld voorwoord

Voor u ligt de scriptie ‘Corporate communicatie, wat is dat?’. Deze scriptie is geschreven in het kader van mijn afstuderen aan de opleiding Communicatie aan Hogeschool Amsterdam.

Van januari 2014 tot en met juni 2014 ben ik bezig geweest met het onderzoek en het schrijven van deze scriptie. Soms zat het mee. Ik produceerde de ene bladzijde na de andere. Soms zat het tegen. Ik had dan het gevoel dat ik volkomen vastliep.

Deze scriptie is geschreven in opdracht van mijn stagebedrijf, Control P. Samen met mijn stagebegeleider, Peter Stegemans, heb ik de onderzoeksvraag en -opzet bedacht.

Ik bedank mijn begeleiders voor de fijne begeleiding en ondersteuning tijdens dit traject. Ook dank aan alle respondenten. Zonder hun medewerking had ik dit onderzoek nooit kunnen uitvoeren.

De andere collega’s bij Control P. bedank ik voor de fijne samenwerking. Ik heb vaak kunnen sparren met jullie over mijn onderzoek. Ook mijn lieve vrienden en familie dachten altijd met me mee. Als ik het even niet zag zitten stonden jullie voor mij klaar. Mijn ouders wil ik in het bijzonder bedanken. Jullie wijze raad en bemoedigende woorden hebben me goed gedaan.

Ik wens u veel leesplezier toe.

Hennie Homans, Deventer, 12 mei 2015

Meer over

Deel dit artikel

Vond je dit interessant?

Abonneer je op de Taalalert. Dan krijg je regelmatig leerzame artikelen in je mailbox. Bovendien ontvang je het gratis e-book Snel Beter Schrijven.

Wij gaan altijd zorgvuldig om met je persoonsgegevens en gebruiken deze alleen om contact met jou op te kunnen nemen. Meer daarover in onze privacyverklaring.

Something went wrong. Please check your entries and try again.

Gerelateerde artikelen

Onze geschiedenis is saai en voorspelbaar

Onze geschiedenis is saai en voorspelbaar

Vaak zien we van die standaard webtekstjes: ‘Onze geschiedenis’. Op zich goed om op je website te zetten hoe jouw organisatie uit het ei is gekropen. Geen organisatie is op dezelfde manier ontstaan, dus je kunt je lekker onderscheiden. Maar doe het dan wel goed.  Een paar tips: Noem het niet ‘onze geschiedenis’, maar ‘ons …

Onze geschiedenis is saai en voorspelbaar Lees verder »

Read More
Over social media gesproken

Over ‘social media’ gesproken

Of moet je zeggen ‘sociale media’? Goed nieuws, het mag allebei. Nederlands of Engels dus. Maakt niet uit.  Tweede vraag: ‘is het enkelvoud of meervoud?’ Als je ‘sociale media’ gebruikt is het meervoud.  Sociale media hebben een grote invloed op de communicatie. Bij ‘social media’ kun je het enkelvoud gebruiken, zeker als het lidwoord ontbreekt.Social media …

Over ‘social media’ gesproken Lees verder »

Read More
De hier heb jij de chips etc

De hier-heb-je-de-chips,-wij-zijn-weg,-dus-lul-jij-maar-lekker-in-je-eentje-verder-test.

Als je tegen mensen praat, moet je al alles uit de kast halen om ze te boeien. Voordat je het in de gaten hebt, haken ze af. Bij geschreven tekst moet je nog meer je best doen om je lezer te boeien. Wat kun je hiermee? Doe net of je met je tekst naar een …

De hier-heb-je-de-chips,-wij-zijn-weg,-dus-lul-jij-maar-lekker-in-je-eentje-verder-test. Lees verder »

Read More
Scroll naar top