Voorwoord van je scriptie

voorwoord

voorwoord

In het voorwoord informeer je de lezer over je ervaringen tijdens het schrijven van je scriptie. Daarnaast kun je het voorwoord gebruiken om mensen te bedanken die je hebben geholpen.

Een paar tips voor je voorwoord

  • Kies voor een levendige, persoonlijke start (waaruit je eigen ervaring met het maken van het verslag blijkt)
  • Schrijf, vanwege het persoonlijke karakter, je voorwoord in de ik- of wij-vorm;
  • Wend je aan het eind rechtstreeks tot de lezer (bv. Ik wens je veel leesplezier toe);
  • Schrijf het voorwoord pas als je scriptie af is;
  • Eindig met naam, plaats en datum.

Mogelijke onderdelen

  • De geschiedenis en achtergronden van het onderzoek, de scriptie of het werkstuk;
  • Je persoonlijke achtergrond (kort);
  • Je persoonlijke ervaringen of omstandigheden tijdens het onderzoek;
  • De taakverdeling binnen de groep;
  • Een dankwoord gericht aan bedrijven, docenten en andere mensen die een bijdrage hebben geleverd.

Voorbeeld voorwoord

Voor u ligt de scriptie ‘Corporate communicatie, wat is dat?’. Deze scriptie is geschreven in het kader van mijn afstuderen aan de opleiding Communicatie aan Hogeschool Amsterdam.

Van januari 2014 tot en met juni 2014 ben ik bezig geweest met het onderzoek en het schrijven van deze scriptie. Soms zat het mee. Ik produceerde de ene bladzijde na de andere. Soms zat het tegen. Ik had dan het gevoel dat ik volkomen vastliep.

Deze scriptie is geschreven in opdracht van mijn stagebedrijf, Control P. Samen met mijn stagebegeleider, Peter Stegemans, heb ik de onderzoeksvraag en -opzet bedacht.

Ik bedank mijn begeleiders voor de fijne begeleiding en ondersteuning tijdens dit traject. Ook dank aan alle respondenten. Zonder hun medewerking had ik dit onderzoek nooit kunnen uitvoeren.

De andere collega’s bij Control P. bedank ik voor de fijne samenwerking. Ik heb vaak kunnen sparren met jullie over mijn onderzoek. Ook mijn lieve vrienden en familie dachten altijd met me mee. Als ik het even niet zag zitten stonden jullie voor mij klaar. Mijn ouders wil ik in het bijzonder bedanken. Jullie wijze raad en bemoedigende woorden hebben me goed gedaan.

Ik wens u veel leesplezier toe.

Hennie Homans, Deventer, 12 mei 2015

Meer over

Deel dit artikel

Vond je dit interessant?

Abonneer je op de Taalalert. Dan krijg je regelmatig leerzame artikelen in je mailbox. Bovendien ontvang je het gratis e-book Snel Beter Schrijven.

Wij gaan altijd zorgvuldig om met je persoonsgegevens en gebruiken deze alleen om contact met jou op te kunnen nemen. Meer daarover in onze privacyverklaring.

Something went wrong. Please check your entries and try again.

Gerelateerde artikelen

Punt. Zo, dat was de laatste zin

Punt! Zo, dat was de laatste zin.

Genoeg? Of plak je er nog een achteraan? De tekstjes hieronder stoppen bij de zin voor de dikgedrukte zin. Was al best mooi, maar de dikgedrukte zinnen voegen toch wat toe. Je kunt versterken, samenvatten en zelfs verrassen. Kijk maar: Ons vaste team bestaat uit twaalf medewerkers en twee leidinggevenden. Daarnaast hebben wij vijf flexmedewerkers …

Punt! Zo, dat was de laatste zin. Lees verder »

Read More
E is MC

E = MC²

Besser Einstein in der Hand als Zehn Keinsteins in der Luft Ingewikkelder wordt het vandaag niet meer. E = MC². Albert Einstein is er wereldberoemd mee geworden. De befaamde relativiteitstheorie. E= energie M=massa C= (licht)snelheid. En dan nu een enorm geforceerd bruggetje van hogere natuurkunde naar gewone taal. Komt ie:  Ga na of jouw tekst …

E = MC² Lees verder »

Read More
Jouw bevel is ons houvast

Jouw bevel is ons houvast

“Laat ik alvast gezegd hebben. Dat al die helden en helpers in de zorg mogen verwachten dat wij ons aan de regels houden.” Oei. Serious business. De minister-president wil dat we ons gedrag veranderen. Zo lang als nodig. Dat was uit één van de eerste persconferenties. Een week later zaten we weer met z’n allen …

Jouw bevel is ons houvast Lees verder »

Read More

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Scroll naar top