Even sparren?
HomeTaalbankTekstchecksVertel het je buurman-test

Vertel het je buurman-test

hoe zeg ik het mijn buurman-test

Dit bedrijf biedt zijn medewerkers een veilig werkklimaat, dat zich onder meer karakteriseert door een open sfeer. De organisatiestructuur kent een minimum aan hiërarchie en een laagdrempelige toegang van alle geledingen. Het team laat zich bijstaan door de adviezen van de Raad van Commissarissen en de Ondernemingsraad (OR). Daarbij dient het vertrouwen en het streven naar hetzelfde doel voorop te staan.

Schrijftaal

Deze tekst is een duidelijk voorbeeld van schrijftaal. Erg formeel, afstandelijk en weinig woorden die je gebruikt als je tegen bijvoorbeeld een sollicitant praat. Het gevolg is dat de lezer het idee heeft dat hij een saaie beleidstekst aan het lezen is. Hij moet te veel moeite doen om het te snappen en na een forse geeuw stopt hij met lezen.

Doel van de test

Afstand nemen van de toon en de stijl van je tekst. Hoe kun je de inhoud aantrekkelijker overbrengen? Hoe kom je af van typische schrijftaal?

Hoe werkt het?

taaltest

Uitwerking

Voor het voorbeeld bovenaan deze pagina kan dat leiden tot de volgende tekst:

Wij zijn er trots op dat iedereen zich hier veilig kan voelen. Je merkt het aan de open en informele sfeer. Leidinggevenden voelen zich bij ons geen baas, maar collega en iedereen kan zijn zegje doen. We luisteren naar goede adviezen, van wie dan ook. Hoog of laag. Alles draait om vertrouwen. We staan immers allemaal voor hetzelfde doel.

Vond je dit interessant?

Abonneer je op de Taalalert. Dan krijg je regelmatig leerzame artikelen in je mailbox. Bovendien ontvang je het gratis e-book Snel Beter Schrijven.

Reacties

Marietje | 5 jaar geleden

Leuk


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Contact opnemen?

Vul je nummer in en we bellen je zo snel mogelijk terug.


Ontvang gratis Taalalerts!

Blijf op de hoogte. Je ontvangt regelmatig leerzame artikelen in je mailbox.
Bovendien ontvang je het gratis e-book Snel Beter Schrijven.