Verleiden met taal

  • Door Willem Verdaasdonk
  • 13 januari 2017
rode rozen

bloemenvraagstuk

“Wij hebben de oplossing voor elk bloemenvraagstuk.” Het stond er echt. In een advertentie van een bloemenwinkel. “Hee Anne, waarom ga jij altijd naar die bloemenzaak?” “Nou, ze hebben altijd een oplossing voor mijn bloemenvraagstuk.” Anne zal het zo nooit zeggen en de rest van Nederland ook niet. We krijgen het onze strot eenvoudigweg niet uit. Jammer dat we het wel uit onze pen weten te persen. We schrijven heel anders dan we praten en dat is best jammer.

Misschien ligt het bij heipalen anders, maar bloemen lenen zich bij uitstek voor teksten die de lezer verleiden. Bloemen kopen is emotie en bloemen geven nog meer. Als je de winkel binnenstapt, kijken de rozen, tulpen, chrysanten, fresia’s en anjers je met grote ogen aan. Ze willen met jou mee op weg naar een mooie vaas in een warme woonkamer. Daar willen ze stralen en geuren en kleuren. Ze willen bewonderd worden. Ze vrolijken ons op en geven kleur aan ons bestaan.

Kijk, zo zijn we al een mooi stukje verwijderd van dat akelige ‘bloemenvraagstuk’.

verleiden met taal

Je zult een bosje rode rozen zijn. Bloedmooi en zo rood als rood maar zijn kan. En dan gaat de winkelbel. “Precies het bosje dat ik zoek. Wat mooi, die neem ik mee, speciaal voor haar. Speciaal voor haar.” Wat is het dan mooi als je een bosje rode rozen bent.

Of deze.

Je geniet nu al van het moment. Dat je op de deurbel drukt. Is ze thuis? Gelukkig, haar voetstappen. De deur zwaait open, ze is nog mooier dan ze gisteren was. Een warme zoen laat voelen hoe welkom ik ben. “Voor jou.” “Voor mij? Wat lief. Ik pak die witte vaas. Wat lief van jou.”

Verleiden is niet moeilijk, juist heel menselijk en heel dichtbij. Misschien kom je zelfs met heipaal nog wel een heel eind.

verleiden met taalHet lot van een heipaal. Hoe zwaar, robuust en stoer je ook bent, meedogenloos de grond ingeslagen om voor vele generaties totaal onzichtbaar te zijn. Jarenlang soms eeuwenlang, eenzaam  in vette, vochtige klei. Onzichtbaar voor de wereld. Onmisbaar voor de wereld.

Meer over

Deel dit artikel

Vond je dit interessant?

Abonneer je op de Taalalert. Dan krijg je regelmatig leerzame artikelen in je mailbox. Bovendien ontvang je het gratis e-book Snel Beter Schrijven.

Wij gaan altijd zorgvuldig om met je persoonsgegevens en gebruiken deze alleen om contact met jou op te kunnen nemen. Meer daarover in onze privacyverklaring.

Something went wrong. Please check your entries and try again.

Gerelateerde artikelen

Punt. Zo, dat was de laatste zin

Punt! Zo, dat was de laatste zin.

Genoeg? Of plak je er nog een achteraan? De tekstjes hieronder stoppen bij de zin voor de dikgedrukte zin. Was al best mooi, maar de dikgedrukte zinnen voegen toch wat toe. Je kunt versterken, samenvatten en zelfs verrassen. Kijk maar: Ons vaste team bestaat uit twaalf medewerkers en twee leidinggevenden. Daarnaast hebben wij vijf flexmedewerkers …

Punt! Zo, dat was de laatste zin. Lees verder »

Read More
E is MC

E = MC²

Besser Einstein in der Hand als Zehn Keinsteins in der Luft Ingewikkelder wordt het vandaag niet meer. E = MC². Albert Einstein is er wereldberoemd mee geworden. De befaamde relativiteitstheorie. E= energie M=massa C= (licht)snelheid. En dan nu een enorm geforceerd bruggetje van hogere natuurkunde naar gewone taal. Komt ie:  Ga na of jouw tekst …

E = MC² Lees verder »

Read More
Jouw bevel is ons houvast

Jouw bevel is ons houvast

“Laat ik alvast gezegd hebben. Dat al die helden en helpers in de zorg mogen verwachten dat wij ons aan de regels houden.” Oei. Serious business. De minister-president wil dat we ons gedrag veranderen. Zo lang als nodig. Dat was uit één van de eerste persconferenties. Een week later zaten we weer met z’n allen …

Jouw bevel is ons houvast Lees verder »

Read More

3 reacties op “Verleiden met taal”

  1. Marc Verpoest

    Ik ben zelf een beetje jaloers op de vlotte manier van schrijven; simpele klare taal waarmee een beeld wordt gepenseeld van een doorsneeëchtgenoot die aandacht heeft voor zijn vrouwtje, of die iets tracht goed te maken.☺

  2. Sylvia Waanders

    Heerlijk deze vlotte manier van schrijven. Zeker als het om dat bosje mooie rode rozen gaat die ik ga krijgen. Dan zal ik hier aan denken. Deze heeft mij al verleid.
    Wat hebben we toch een mooie warme taal.

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Scroll naar top