Verhoog de pakkans met PAKHEM

 • Door Willem Verdaasdonk
 • 13 januari 2021
Verhoog de pakkans met PAKHEM

Zo’n beetje elke tekst moet natuurlijk beginnen met een inleiding om de aandacht van de lezer te trekken. Compliment voor de schrijver als hij de lezer snel te pakken heeft. Lukt dit met alleen een mooie eerste zin? Helaas. Was het leven maar zo eenvoudig. Je kunt wel ijzersterk beginnen, maar als je tekst daarna als een plumpudding in elkaar zakt, heb je het alsnog niet goed gedaan. Er is meer nodig om de lezer te boeien. Het onderwerp moet aanspreken en de invalshoek moet hem prikkelen. Ook de inhoud is van belang. Hoe verhoog je je pakkans? Simpel. Pak je lezer met de zes PAKHEM-voorwaarden:

 • Pakkende kop
 • Altijd origineel blijven
 • Korte, leesbare tekst
 • Houd de inhoud sterk
 • Eerste zin telt
 • Mooie invalshoek

Voorbeeld

Geen woord Spaans

Cas is een Spanjaard. Toen hij een half jaar oud was, verhuisde hij van een Spaans dierenasiel naar dat van Giesbreek. ‘Hij kwam op ons pad,’ zegt baas Jacob. De hond was vreselijk druk, wist niks en kon niks. Hij had een half jaar opgesloten gezeten. ‘Komt dit wel goed?’ dacht ik.

 • Pakkende kop > Ja
 • Altijd origineel blijven > Gelukt, verhalende vorm
 • Korte, leesbare tekst > Absoluut.
 • Houd de inhoud sterk > Gelukt, het gaat over een zielige hond.
 • Eerste zin telt > Lekker kort
 • Mooie invalshoek > Ja, lezer even op het verkeerde been zetten

Voldoet deze tekst aan PAKHEM?

Modern

Edingh is één van de meest moderne boekhoud- en administratiekantoren van Nederland. Wij werken met de meest moderne software die er volledig op is gericht om u als ondernemer te ontzorgen. Wij verwerken uw administratie volledig digitaal, waardoor deze altijd en overal voor uw beschikbaar is. Zo heeft u als ondernemer altijd de beschikking over actuele cijfers en informatie. Een must voor de moderne ondernemer anno nu.

Nou?

Meer over

Deel dit artikel

Vond je dit interessant?

Abonneer je op de Taalalert. Dan krijg je regelmatig leerzame artikelen in je mailbox. Bovendien ontvang je het gratis e-book Snel Beter Schrijven.

Wij gaan altijd zorgvuldig om met je persoonsgegevens en gebruiken deze alleen om contact met jou op te kunnen nemen. Meer daarover in onze privacyverklaring.

Something went wrong. Please check your entries and try again.

Gerelateerde artikelen

‘Mogen’, hoeft lang niet altijd

‘Mogen’, hoeft lang niet altijd

mo·gen (mocht, heeft gemogen) 1 tot iets in staat zijn: er mogen zijn er aantrekkelijk uitzien 2 kunnen: zich mogen verheugen in grote populariteit3 het recht, de toestemming hebben: van mij mag het ik vind het goed; wat mag het zijn? vraag van een verkoper in een winkel4 (van een persoon) wel aardig vinden: ik mag hem wel5 mogelijk zijn: het mag wel waar zijn; het heeft niet zo mogen zijn verzuchting als iets prettigs niet is gebeurd; dat mocht je willen! schamper commentaar op …

‘Mogen’, hoeft lang niet altijd Lees verder »

Read More
Onze geschiedenis is saai en voorspelbaar

Onze geschiedenis is saai en voorspelbaar

Vaak zien we van die standaard webtekstjes: ‘Onze geschiedenis’. Op zich goed om op je website te zetten hoe jouw organisatie uit het ei is gekropen. Geen organisatie is op dezelfde manier ontstaan, dus je kunt je lekker onderscheiden. Maar doe het dan wel goed.  Een paar tips: Noem het niet ‘onze geschiedenis’, maar ‘ons …

Onze geschiedenis is saai en voorspelbaar Lees verder »

Read More
Over social media gesproken

Over ‘social media’ gesproken

Of moet je zeggen ‘sociale media’? Goed nieuws, het mag allebei. Nederlands of Engels dus. Maakt niet uit.  Tweede vraag: ‘is het enkelvoud of meervoud?’ Als je ‘sociale media’ gebruikt is het meervoud.  Sociale media hebben een grote invloed op de communicatie. Bij ‘social media’ kun je het enkelvoud gebruiken, zeker als het lidwoord ontbreekt.Social media …

Over ‘social media’ gesproken Lees verder »

Read More
Scroll naar top