Verhoog de pakkans met PAKHEM

Verhoog de pakkans met PAKHEM

Zo’n beetje elke tekst moet natuurlijk beginnen met een inleiding om de aandacht van de lezer te trekken. Compliment voor de schrijver als hij de lezer snel te pakken heeft. Lukt dit met alleen een mooie eerste zin? Helaas. Was het leven maar zo eenvoudig. Je kunt wel ijzersterk beginnen, maar als je tekst daarna als een plumpudding in elkaar zakt, heb je het alsnog niet goed gedaan. Er is meer nodig om de lezer te boeien. Het onderwerp moet aanspreken en de invalshoek moet hem prikkelen. Ook de inhoud is van belang. Hoe verhoog je je pakkans? Simpel. Pak je lezer met de zes PAKHEM-voorwaarden:

 • Pakkende kop
 • Altijd origineel blijven
 • Korte, leesbare tekst
 • Houd de inhoud sterk
 • Eerste zin telt
 • Mooie invalshoek

Voorbeeld

Geen woord Spaans

Cas is een Spanjaard. Toen hij een half jaar oud was, verhuisde hij van een Spaans dierenasiel naar dat van Giesbreek. ‘Hij kwam op ons pad,’ zegt baas Jacob. De hond was vreselijk druk, wist niks en kon niks. Hij had een half jaar opgesloten gezeten. ‘Komt dit wel goed?’ dacht ik.

 • Pakkende kop > Ja
 • Altijd origineel blijven > Gelukt, verhalende vorm
 • Korte, leesbare tekst > Absoluut.
 • Houd de inhoud sterk > Gelukt, het gaat over een zielige hond.
 • Eerste zin telt > Lekker kort
 • Mooie invalshoek > Ja, lezer even op het verkeerde been zetten

Voldoet deze tekst aan PAKHEM?

Modern

Edingh is één van de meest moderne boekhoud- en administratiekantoren van Nederland. Wij werken met de meest moderne software die er volledig op is gericht om u als ondernemer te ontzorgen. Wij verwerken uw administratie volledig digitaal, waardoor deze altijd en overal voor uw beschikbaar is. Zo heeft u als ondernemer altijd de beschikking over actuele cijfers en informatie. Een must voor de moderne ondernemer anno nu.

Nou?

Meer over

Deel dit artikel

Vond je dit interessant?

Abonneer je op de Taalalert. Dan krijg je regelmatig leerzame artikelen in je mailbox. Bovendien ontvang je het gratis e-book Snel Beter Schrijven.

Wij gaan altijd zorgvuldig om met je persoonsgegevens en gebruiken deze alleen om contact met jou op te kunnen nemen. Meer daarover in onze privacyverklaring.

Something went wrong. Please check your entries and try again.

Gerelateerde artikelen

Verhoog de pakkans met PAKHEM

Verhoog de pakkans met PAKHEM

Zo’n beetje elke tekst moet natuurlijk beginnen met een inleiding om de aandacht van de lezer te trekken. Compliment voor de schrijver als hij de lezer snel te pakken heeft. Lukt dit met alleen een mooie eerste zin? Helaas. Was het leven maar zo eenvoudig. Je kunt wel ijzersterk beginnen, maar als je tekst daarna …

Verhoog de pakkans met PAKHEM Lees verder »

Read More
Maak je korte lijn liever wat langer

Maak je korte lijn liever wat langer

Ons bedrijf kenmerkt zich al decennia door korte lijnen. We hanteren korte lijnen. Dit betekent dat we intern en extern helder communiceren. Op zo’n beetje elke website kom je het tegen. Profit, non profit, overheid: overal hebben ze ‘korte lijnen’. Mooi dat je ze hebt, maar ze maken geen indruk en ze komen niet binnen. …

Maak je korte lijn liever wat langer Lees verder »

Read More
Punt. Zo, dat was de laatste zin

Punt! Zo, dat was de laatste zin.

Genoeg? Of plak je er nog een achteraan? De tekstjes hieronder stoppen bij de zin voor de dikgedrukte zin. Was al best mooi, maar de dikgedrukte zinnen voegen toch wat toe. Je kunt versterken, samenvatten en zelfs verrassen. Kijk maar: Ons vaste team bestaat uit twaalf medewerkers en twee leidinggevenden. Daarnaast hebben wij vijf flexmedewerkers …

Punt! Zo, dat was de laatste zin. Lees verder »

Read More

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Scroll naar top