Upcyclen

recyclen, upcyclen, downcyclen

upcyclen downcyclen

Vrijwel elk meubelstuk uit de kringloop kan je upcyclen naar modern meubilair! (bron: facebookpagina Zelfmaakideetjes)

Recyclen kennen we wel

Recycling kennen we allemaal. Je verwerkt een afvalproduct zodanig dat er een nieuwe grondstof ontstaat. Daar maak je dan weer een nieuw product van. Voorbeelden te over:

  • Van groenafval maak je biomassa waar je energie uit haalt.
  • Een afgedankte kantoorstoel wordt gedemonteerd en de materialen worden gescheiden verwerkt: metaal, textiel, kunststof en weer gebruikt voor nieuwe onderdelen of andere nieuwe producten.
  • Van glas wordt gekleurd glas gemaakt.

Wat is upcycling dan?

Het woord upcycling suggereert meer waarde. En dat klopt. Bij upcycling verwerk je ook een afvalproduct, maar je geeft de oorspronkelijke grondstof meer waarde.

upcyclingEen mooi voorbeeld zag ik in de township Kayelitsha bij Kaapstad. Daar maakte een man met de naam Golden van lege frisdrankblikjes de prachtigste bloemen. Het bleef hetzelfde materiaal. Hij voegde er alleen iets aan toe.

Het materiaal gaat zonder voorbewerking zo weer de productiecyclus in. Omhoog in de cyclus > upcycle.

 

Het tegenovergestelde is downcyclen

In dit proces verliest het product steeds iets meer van zijn waarde. De kwaliteit wordt minder.

Een voorbeeld is papier. Het begint met mooi offset printpapier, wordt in de volgende ronde krantenpapier en uiteindelijk wc-papier. Of oude kleding die wordt verwerkt tot poetslappen.

Eerlijk …

Ik zal eerlijk zijn: Ik kende het woord nog niet, upcyclen. En downcyclen dus ook niet. Terwijl ze er al best lang zijn (zeker twintig jaar) en ik ook mijn best doe voor het milieu.
Ik kwam het tegen in een facebookpost die doorleidde naar een website vol creatieve ideeën om oude spullen een nieuw leven te geven.

En dat is uiteindelijk precies wat upcycling is. Een kwastje erover en je bent zomaar goed bezig met cradle-to-cradle!

Weer wat geleerd.

Meer over

Deel dit artikel

Vond je dit interessant?

Abonneer je op de Taalalert. Dan krijg je regelmatig leerzame artikelen in je mailbox. Bovendien ontvang je het gratis e-book Snel Beter Schrijven.

Wij gaan altijd zorgvuldig om met je persoonsgegevens en gebruiken deze alleen om contact met jou op te kunnen nemen. Meer daarover in onze privacyverklaring.

Something went wrong. Please check your entries and try again.

Gerelateerde artikelen

Punt. Zo, dat was de laatste zin

Punt! Zo, dat was de laatste zin.

Genoeg? Of plak je er nog een achteraan? De tekstjes hieronder stoppen bij de zin voor de dikgedrukte zin. Was al best mooi, maar de dikgedrukte zinnen voegen toch wat toe. Je kunt versterken, samenvatten en zelfs verrassen. Kijk maar: Ons vaste team bestaat uit twaalf medewerkers en twee leidinggevenden. Daarnaast hebben wij vijf flexmedewerkers …

Punt! Zo, dat was de laatste zin. Lees verder »

Read More
E is MC

E = MC²

Besser Einstein in der Hand als Zehn Keinsteins in der Luft Ingewikkelder wordt het vandaag niet meer. E = MC². Albert Einstein is er wereldberoemd mee geworden. De befaamde relativiteitstheorie. E= energie M=massa C= (licht)snelheid. En dan nu een enorm geforceerd bruggetje van hogere natuurkunde naar gewone taal. Komt ie:  Ga na of jouw tekst …

E = MC² Lees verder »

Read More
Jouw bevel is ons houvast

Jouw bevel is ons houvast

“Laat ik alvast gezegd hebben. Dat al die helden en helpers in de zorg mogen verwachten dat wij ons aan de regels houden.” Oei. Serious business. De minister-president wil dat we ons gedrag veranderen. Zo lang als nodig. Dat was uit één van de eerste persconferenties. Een week later zaten we weer met z’n allen …

Jouw bevel is ons houvast Lees verder »

Read More

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Scroll naar top