Upcyclen

  • Door Willem Verdaasdonk
  • 28 april 2015
recyclen, upcyclen, downcyclen

upcyclen downcyclen

Vrijwel elk meubelstuk uit de kringloop kan je upcyclen naar modern meubilair! (bron: facebookpagina Zelfmaakideetjes)

Recyclen kennen we wel

Recycling kennen we allemaal. Je verwerkt een afvalproduct zodanig dat er een nieuwe grondstof ontstaat. Daar maak je dan weer een nieuw product van. Voorbeelden te over:

  • Van groenafval maak je biomassa waar je energie uit haalt.
  • Een afgedankte kantoorstoel wordt gedemonteerd en de materialen worden gescheiden verwerkt: metaal, textiel, kunststof en weer gebruikt voor nieuwe onderdelen of andere nieuwe producten.
  • Van glas wordt gekleurd glas gemaakt.

Wat is upcycling dan?

Het woord upcycling suggereert meer waarde. En dat klopt. Bij upcycling verwerk je ook een afvalproduct, maar je geeft de oorspronkelijke grondstof meer waarde.

upcyclingEen mooi voorbeeld zag ik in de township Kayelitsha bij Kaapstad. Daar maakte een man met de naam Golden van lege frisdrankblikjes de prachtigste bloemen. Het bleef hetzelfde materiaal. Hij voegde er alleen iets aan toe.

Het materiaal gaat zonder voorbewerking zo weer de productiecyclus in. Omhoog in de cyclus > upcycle.

 

Het tegenovergestelde is downcyclen

In dit proces verliest het product steeds iets meer van zijn waarde. De kwaliteit wordt minder.

Een voorbeeld is papier. Het begint met mooi offset printpapier, wordt in de volgende ronde krantenpapier en uiteindelijk wc-papier. Of oude kleding die wordt verwerkt tot poetslappen.

Eerlijk …

Ik zal eerlijk zijn: Ik kende het woord nog niet, upcyclen. En downcyclen dus ook niet. Terwijl ze er al best lang zijn (zeker twintig jaar) en ik ook mijn best doe voor het milieu.
Ik kwam het tegen in een facebookpost die doorleidde naar een website vol creatieve ideeën om oude spullen een nieuw leven te geven.

En dat is uiteindelijk precies wat upcycling is. Een kwastje erover en je bent zomaar goed bezig met cradle-to-cradle!

Weer wat geleerd.

Meer over

Deel dit artikel

Vond je dit interessant?

Abonneer je op de Taalalert. Dan krijg je regelmatig leerzame artikelen in je mailbox. Bovendien ontvang je het gratis e-book Snel Beter Schrijven.

Wij gaan altijd zorgvuldig om met je persoonsgegevens en gebruiken deze alleen om contact met jou op te kunnen nemen. Meer daarover in onze privacyverklaring.

Something went wrong. Please check your entries and try again.

Gerelateerde artikelen

‘Mogen’, hoeft lang niet altijd

‘Mogen’, hoeft lang niet altijd

mo·gen (mocht, heeft gemogen) 1 tot iets in staat zijn: er mogen zijn er aantrekkelijk uitzien 2 kunnen: zich mogen verheugen in grote populariteit3 het recht, de toestemming hebben: van mij mag het ik vind het goed; wat mag het zijn? vraag van een verkoper in een winkel4 (van een persoon) wel aardig vinden: ik mag hem wel5 mogelijk zijn: het mag wel waar zijn; het heeft niet zo mogen zijn verzuchting als iets prettigs niet is gebeurd; dat mocht je willen! schamper commentaar op …

‘Mogen’, hoeft lang niet altijd Lees verder »

Read More
Onze geschiedenis is saai en voorspelbaar

Onze geschiedenis is saai en voorspelbaar

Vaak zien we van die standaard webtekstjes: ‘Onze geschiedenis’. Op zich goed om op je website te zetten hoe jouw organisatie uit het ei is gekropen. Geen organisatie is op dezelfde manier ontstaan, dus je kunt je lekker onderscheiden. Maar doe het dan wel goed.  Een paar tips: Noem het niet ‘onze geschiedenis’, maar ‘ons …

Onze geschiedenis is saai en voorspelbaar Lees verder »

Read More
Over social media gesproken

Over ‘social media’ gesproken

Of moet je zeggen ‘sociale media’? Goed nieuws, het mag allebei. Nederlands of Engels dus. Maakt niet uit.  Tweede vraag: ‘is het enkelvoud of meervoud?’ Als je ‘sociale media’ gebruikt is het meervoud.  Sociale media hebben een grote invloed op de communicatie. Bij ‘social media’ kun je het enkelvoud gebruiken, zeker als het lidwoord ontbreekt.Social media …

Over ‘social media’ gesproken Lees verder »

Read More
Scroll naar top