Uitgeteld of uitgerekend

  • Door Willem Verdaasdonk
  • 02 februari 2016
uitgerekend

uitgeteld

Is Anne op 24 maart uitgeteld?
Is Anne op 24 maart uitgerekend?

Tja, wat is het nu? Je weet wel wat er wordt bedoeld, namelijk het einde van een zwangerschap. Maar zijn ze allebei goed?

Uitgeteld

Als je uitgeteld bent, ben je doodmoe, uitgeput.

Martijn lag volkomen uitgeteld op de bank.

Je kunt natuurlijk na die negen maanden heel goed uitgeteld zijn, maar bij een zwangerschap gaat het om het einde van een periode, om de datum. Het gevoel daarbij doet er niet toe.

Uitgerekend

Uitgerekend komt misschien wat meer in de richting. Dan hoef je bij wijze van spreken niet meer te rekenen wanneer de baby geboren wordt.

Als alles klopt, is Anne op 24 maart uitgerekend.

Maar uitgerekend heeft ook de negatieve bijklank van op eigen voordeel uit zijn.

Ik vind die kerel behoorlijk uitgerekend!

Uitgeteld en uitgerekend

De Dikke Van Dale heeft lang volgehouden dat alleen ‘uitgeteld’ goed was. Maar als je in de laatste versie kijkt, zie je dat beide varianten goed zijn. Een hele zorg minder voor iedereen die zwanger is.

Tegen de tijd dat Ria uitgerekend is, vertrekt haar tante naar Amerika.
Volgens haar huisarts is Sanne op 18 april uitgeteld.

Maar de dubbele betekenis blijft natuurlijk. Die wordt nog eens een keer extra duidelijk in deze zin:

Wat vervelend dat Ingrid uitgerekend op haar eigen verjaardag uitgeteld is.

Meer over

Deel dit artikel

Vond je dit interessant?

Abonneer je op de Taalalert. Dan krijg je regelmatig leerzame artikelen in je mailbox. Bovendien ontvang je het gratis e-book Snel Beter Schrijven.

Wij gaan altijd zorgvuldig om met je persoonsgegevens en gebruiken deze alleen om contact met jou op te kunnen nemen. Meer daarover in onze privacyverklaring.

Something went wrong. Please check your entries and try again.

Gerelateerde artikelen

‘Mogen’, hoeft lang niet altijd

‘Mogen’, hoeft lang niet altijd

mo·gen (mocht, heeft gemogen) 1 tot iets in staat zijn: er mogen zijn er aantrekkelijk uitzien 2 kunnen: zich mogen verheugen in grote populariteit3 het recht, de toestemming hebben: van mij mag het ik vind het goed; wat mag het zijn? vraag van een verkoper in een winkel4 (van een persoon) wel aardig vinden: ik mag hem wel5 mogelijk zijn: het mag wel waar zijn; het heeft niet zo mogen zijn verzuchting als iets prettigs niet is gebeurd; dat mocht je willen! schamper commentaar op …

‘Mogen’, hoeft lang niet altijd Lees verder »

Read More
Onze geschiedenis is saai en voorspelbaar

Onze geschiedenis is saai en voorspelbaar

Vaak zien we van die standaard webtekstjes: ‘Onze geschiedenis’. Op zich goed om op je website te zetten hoe jouw organisatie uit het ei is gekropen. Geen organisatie is op dezelfde manier ontstaan, dus je kunt je lekker onderscheiden. Maar doe het dan wel goed.  Een paar tips: Noem het niet ‘onze geschiedenis’, maar ‘ons …

Onze geschiedenis is saai en voorspelbaar Lees verder »

Read More
Over social media gesproken

Over ‘social media’ gesproken

Of moet je zeggen ‘sociale media’? Goed nieuws, het mag allebei. Nederlands of Engels dus. Maakt niet uit.  Tweede vraag: ‘is het enkelvoud of meervoud?’ Als je ‘sociale media’ gebruikt is het meervoud.  Sociale media hebben een grote invloed op de communicatie. Bij ‘social media’ kun je het enkelvoud gebruiken, zeker als het lidwoord ontbreekt.Social media …

Over ‘social media’ gesproken Lees verder »

Read More
Scroll naar top