Typefout of typfout

  • Door Taaluilen
  • 10 juni 2015
type of typ

typ of type

Type hier uw nieuwe wachtwoord.
Pas op, maak geen typfout.
Typ hier uw nieuwe wachtwoord.
Pas op, maak geen typefout.

Een instinker?

Flauw. Wie heeft dat nu bedacht? De ene keer met e en de andere keer zonder e. Het woord is toch in beide gevallen gebaseerd op het werkwoord typen?

Logisch dus dat veel mensen dat fout doen. Ze schrijven

óf in beide gevallen type en dan is het werkwoord (type) verkeerd gespeld,
óf in beide gevallen typ en dan is typfout verkeerd gespeld.

Hoe zit dat nou precies?

1. Het werkwoord typen wordt gewoon net zo vervoegd als de meeste andere werkwoorden in het Nederlands. Je laat -en weg om de stam van het werkwoord te vormen. Je hoeft dus nooit een e te plaatsen die je niet hoort.

typen > ik typ
hij typt, wij typen, zij heeft getypt

2. Het woord typefout mag je volgens het Groene Boekje maar op één manier schrijven, namelijk als typefout. Je hoort de e niet, maar je schrijft hem wel.

Wij zijn er voorstander van om typfout ook goed te rekenen, juist omdat het al dan niet uitspreken van die e echt een betekenisverschil kan opleveren.

Lees deze woorden maar eens hardop:

typecursus, typewerk, typering

Wedden dat je het laatste woord als [tiep-ring] las?
Die vergissing is heel snel gemaakt.

Het Witte Boekje maakt ook het onderscheid niet meer en keurt ze ook allebei goed.
Daarmee is het meteen geen instinker meer.

Meer over

Deel dit artikel

Vond je dit interessant?

Abonneer je op de Taalalert. Dan krijg je regelmatig leerzame artikelen in je mailbox. Bovendien ontvang je het gratis e-book Snel Beter Schrijven.

Wij gaan altijd zorgvuldig om met je persoonsgegevens en gebruiken deze alleen om contact met jou op te kunnen nemen. Meer daarover in onze privacyverklaring.

Something went wrong. Please check your entries and try again.

Gerelateerde artikelen

‘Mogen’, hoeft lang niet altijd

‘Mogen’, hoeft lang niet altijd

mo·gen (mocht, heeft gemogen) 1 tot iets in staat zijn: er mogen zijn er aantrekkelijk uitzien 2 kunnen: zich mogen verheugen in grote populariteit3 het recht, de toestemming hebben: van mij mag het ik vind het goed; wat mag het zijn? vraag van een verkoper in een winkel4 (van een persoon) wel aardig vinden: ik mag hem wel5 mogelijk zijn: het mag wel waar zijn; het heeft niet zo mogen zijn verzuchting als iets prettigs niet is gebeurd; dat mocht je willen! schamper commentaar op …

‘Mogen’, hoeft lang niet altijd Lees verder »

Read More
Onze geschiedenis is saai en voorspelbaar

Onze geschiedenis is saai en voorspelbaar

Vaak zien we van die standaard webtekstjes: ‘Onze geschiedenis’. Op zich goed om op je website te zetten hoe jouw organisatie uit het ei is gekropen. Geen organisatie is op dezelfde manier ontstaan, dus je kunt je lekker onderscheiden. Maar doe het dan wel goed.  Een paar tips: Noem het niet ‘onze geschiedenis’, maar ‘ons …

Onze geschiedenis is saai en voorspelbaar Lees verder »

Read More
Over social media gesproken

Over ‘social media’ gesproken

Of moet je zeggen ‘sociale media’? Goed nieuws, het mag allebei. Nederlands of Engels dus. Maakt niet uit.  Tweede vraag: ‘is het enkelvoud of meervoud?’ Als je ‘sociale media’ gebruikt is het meervoud.  Sociale media hebben een grote invloed op de communicatie. Bij ‘social media’ kun je het enkelvoud gebruiken, zeker als het lidwoord ontbreekt.Social media …

Over ‘social media’ gesproken Lees verder »

Read More
Scroll naar top