Typefout of typfout

type of typ

typ of type

Type hier uw nieuwe wachtwoord.
Pas op, maak geen typfout.
Typ hier uw nieuwe wachtwoord.
Pas op, maak geen typefout.

Een instinker?

Flauw. Wie heeft dat nu bedacht? De ene keer met e en de andere keer zonder e. Het woord is toch in beide gevallen gebaseerd op het werkwoord typen?

Logisch dus dat veel mensen dat fout doen. Ze schrijven

óf in beide gevallen type en dan is het werkwoord (type) verkeerd gespeld,
óf in beide gevallen typ en dan is typfout verkeerd gespeld.

Hoe zit dat nou precies?

1. Het werkwoord typen wordt gewoon net zo vervoegd als de meeste andere werkwoorden in het Nederlands. Je laat -en weg om de stam van het werkwoord te vormen. Je hoeft dus nooit een e te plaatsen die je niet hoort.

typen > ik typ
hij typt, wij typen, zij heeft getypt

2. Het woord typefout mag je volgens het Groene Boekje maar op één manier schrijven, namelijk als typefout. Je hoort de e niet, maar je schrijft hem wel.

Wij zijn er voorstander van om typfout ook goed te rekenen, juist omdat het al dan niet uitspreken van die e echt een betekenisverschil kan opleveren.

Lees deze woorden maar eens hardop:

typecursus, typewerk, typering

Wedden dat je het laatste woord als [tiep-ring] las?
Die vergissing is heel snel gemaakt.

Het Witte Boekje maakt ook het onderscheid niet meer en keurt ze ook allebei goed.
Daarmee is het meteen geen instinker meer.

Meer over

Deel dit artikel

Vond je dit interessant?

Abonneer je op de Taalalert. Dan krijg je regelmatig leerzame artikelen in je mailbox. Bovendien ontvang je het gratis e-book Snel Beter Schrijven.

Wij gaan altijd zorgvuldig om met je persoonsgegevens en gebruiken deze alleen om contact met jou op te kunnen nemen. Meer daarover in onze privacyverklaring.

Something went wrong. Please check your entries and try again.

Gerelateerde artikelen

Invalshoek

Invalshoek

Met een goed gekozen invalshoek: verleid je de lezer sluit je aan op de belangstelling van de lezer baken je de inhoud af verbind je inhoud en emotie geef je een onderwerp een boeiende of zelfs onvoorspelbare wending Een wereld van verschil. Kijk eens naar de twee verschillende invalshoeken.  Partner in de zorg Familie en …

Invalshoek Lees verder »

Read More
Hebben we nog contact

Hebben we nog contact?

Je wilt niet dat je lezer afhaakt. Hoe houd je hem bij de les? Dat doe je met ‘hebben-we-nog-contact-zinnen’: het zijn korte, pakkende zinnen meestal direct gericht aan jou als lezer de stijl wijkt af van de zinnen eromheen Vergelijk het met een docent die bezig is met de les.‘Ben je er nog bij Jan?’‘Volgen …

Hebben we nog contact? Lees verder »

Read More
Verhoog de pakkans met PAKHEM

Verhoog de pakkans met PAKHEM

Zo’n beetje elke tekst moet natuurlijk beginnen met een inleiding om de aandacht van de lezer te trekken. Compliment voor de schrijver als hij de lezer snel te pakken heeft. Lukt dit met alleen een mooie eerste zin? Helaas. Was het leven maar zo eenvoudig. Je kunt wel ijzersterk beginnen, maar als je tekst daarna …

Verhoog de pakkans met PAKHEM Lees verder »

Read More

1 reactie op “Typefout of typfout”

  1. Nico de Koning

    Beste mensen,
    De afgelopen jaren zie ik vele van onze woorden, die wij voorheen in ons dagelijks leven bezigden, verdwijnen. Andere woorden zoals iemand enthousiast maken is veranderd in enthousiasmeren alwaar ik persoonlijk , tot op heden, moeite mee heb. Gelijk het werkwoord willen met in de verleden tijd wilde wat door velen door wou wordt vervangen van het niet bestaande werkwoord wouwen. Zo zou ik nog lange tijd door kunnen gaan. Het mooie van dit alles is wel dat taal leeft. Soms is het jammer dat goede Nederlandse woorden vervangen worden door Engelse. Al jaren hoor ik niemand meer zeggen ik ben kantoorbediende terwijl een ieder gelijk weet wat dit betekent.
    Bij goed taalonderwijs zal uiteindelijk de taalschat aan woorden toereikend zijn om ook woorden als chargeren te begrijpen.

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Scroll naar top