Tjoepen, jenzen, pleuren

  • Door admin
  • 18 mei 2016
mikken gooien

Is het u ook opgevallen? Gewone werkwoorden als ‘stoppen’ en ‘zetten’ zijn min of meer afgedankt. Ik bedoel het stoppen van ergens in stoppen en het zetten van ergens op zetten. En het is ook gedaan met het gewone gooien, slaan en schieten. Het is allemaal niet krachtig genoeg meer. Jawel, je mag nog wel gooien. Maar dan bij voorkeur met iets wat daar niet zo goed tegen kan. “Gooi even die lege flessen in de auto.”

Energie

Tegenwoordig moet er een soort van energie in het werkwoord zitten. Zodat de luisteraar weet met welke intentie de beweging is bedoeld. “Waar zal ik dit shirt laten?” “Tjoep maar in de wasmand.” Lekker nonchalant. Over je schouder, als het ware. Mikken kan hier ook. Dat impliceert dat de afstand groter is en dat je nauwkeurig moet gooien. Want het moet wel raak zijn natuurlijk. “Wat mij betreft mik je die sokken gewoon bij het ondergoed.” “Wat zullen we eten?” “Mik maar wat in de wok.”

tjoepen jenzen pleuren

Krachtig

“Pleur die zak maar in de grijze container.” Je voelt gewoon dat hij zwaar is. En ook dat wat er in die zak zit kennelijk niet de moeite waard is om gewoon in de container te gooien. Nee, je moet hem pleuren. Of flikkeren natuurlijk.
Een spijker sla je niet meer in de muur. Nee, je jenst hem in de muur. “Geef er maar een paar flinke jenzen op met de hamer!” Of bij de voetbal: “Jens hem erin!” Een bal in de goal schieten is daar maar een slap aftreksel van.
Achter werkwoorden als keilen, knallen en jagen zit ook behoorlijk wat kracht. De sportverslaggever: “Nadal jaagt de bal over het net, precies in de hoek.” Met gewoon slaan had hij de wedstrijd vast niet gewonnen.

Andersom kan ook

Het kan trouwens ook andersom, hoorde ik van een van mijn collega’s. Hij tikt een spijker in de muur en pist de bal in de goal. Dat klinkt nonchalant. Met twee vingers in de neus. Of slapjes. De bal rolde eigenlijk per ongeluk het doel in. Misschien zelfs lief. Maar dat zal wel niet de bedoeling zijn.

Kent u meer van dit soort voorbeelden? Wij lezen ze graag!

Meer over

Deel dit artikel

Vond je dit interessant?

Abonneer je op de Taalalert. Dan krijg je regelmatig leerzame artikelen in je mailbox. Bovendien ontvang je het gratis e-book Snel Beter Schrijven.

Wij gaan altijd zorgvuldig om met je persoonsgegevens en gebruiken deze alleen om contact met jou op te kunnen nemen. Meer daarover in onze privacyverklaring.

Something went wrong. Please check your entries and try again.

Gerelateerde artikelen

‘Mogen’, hoeft lang niet altijd

‘Mogen’, hoeft lang niet altijd

mo·gen (mocht, heeft gemogen) 1 tot iets in staat zijn: er mogen zijn er aantrekkelijk uitzien 2 kunnen: zich mogen verheugen in grote populariteit3 het recht, de toestemming hebben: van mij mag het ik vind het goed; wat mag het zijn? vraag van een verkoper in een winkel4 (van een persoon) wel aardig vinden: ik mag hem wel5 mogelijk zijn: het mag wel waar zijn; het heeft niet zo mogen zijn verzuchting als iets prettigs niet is gebeurd; dat mocht je willen! schamper commentaar op …

‘Mogen’, hoeft lang niet altijd Lees verder »

Read More
Onze geschiedenis is saai en voorspelbaar

Onze geschiedenis is saai en voorspelbaar

Vaak zien we van die standaard webtekstjes: ‘Onze geschiedenis’. Op zich goed om op je website te zetten hoe jouw organisatie uit het ei is gekropen. Geen organisatie is op dezelfde manier ontstaan, dus je kunt je lekker onderscheiden. Maar doe het dan wel goed.  Een paar tips: Noem het niet ‘onze geschiedenis’, maar ‘ons …

Onze geschiedenis is saai en voorspelbaar Lees verder »

Read More
Over social media gesproken

Over ‘social media’ gesproken

Of moet je zeggen ‘sociale media’? Goed nieuws, het mag allebei. Nederlands of Engels dus. Maakt niet uit.  Tweede vraag: ‘is het enkelvoud of meervoud?’ Als je ‘sociale media’ gebruikt is het meervoud.  Sociale media hebben een grote invloed op de communicatie. Bij ‘social media’ kun je het enkelvoud gebruiken, zeker als het lidwoord ontbreekt.Social media …

Over ‘social media’ gesproken Lees verder »

Read More
Scroll naar top