Tjoepen, jenzen, pleuren

mikken gooien

Is het u ook opgevallen? Gewone werkwoorden als ‘stoppen’ en ‘zetten’ zijn min of meer afgedankt. Ik bedoel het stoppen van ergens in stoppen en het zetten van ergens op zetten. En het is ook gedaan met het gewone gooien, slaan en schieten. Het is allemaal niet krachtig genoeg meer. Jawel, je mag nog wel gooien. Maar dan bij voorkeur met iets wat daar niet zo goed tegen kan. “Gooi even die lege flessen in de auto.”

Energie

Tegenwoordig moet er een soort van energie in het werkwoord zitten. Zodat de luisteraar weet met welke intentie de beweging is bedoeld. “Waar zal ik dit shirt laten?” “Tjoep maar in de wasmand.” Lekker nonchalant. Over je schouder, als het ware. Mikken kan hier ook. Dat impliceert dat de afstand groter is en dat je nauwkeurig moet gooien. Want het moet wel raak zijn natuurlijk. “Wat mij betreft mik je die sokken gewoon bij het ondergoed.” “Wat zullen we eten?” “Mik maar wat in de wok.”

tjoepen jenzen pleuren

Krachtig

“Pleur die zak maar in de grijze container.” Je voelt gewoon dat hij zwaar is. En ook dat wat er in die zak zit kennelijk niet de moeite waard is om gewoon in de container te gooien. Nee, je moet hem pleuren. Of flikkeren natuurlijk.
Een spijker sla je niet meer in de muur. Nee, je jenst hem in de muur. “Geef er maar een paar flinke jenzen op met de hamer!” Of bij de voetbal: “Jens hem erin!” Een bal in de goal schieten is daar maar een slap aftreksel van.
Achter werkwoorden als keilen, knallen en jagen zit ook behoorlijk wat kracht. De sportverslaggever: “Nadal jaagt de bal over het net, precies in de hoek.” Met gewoon slaan had hij de wedstrijd vast niet gewonnen.

Andersom kan ook

Het kan trouwens ook andersom, hoorde ik van een van mijn collega’s. Hij tikt een spijker in de muur en pist de bal in de goal. Dat klinkt nonchalant. Met twee vingers in de neus. Of slapjes. De bal rolde eigenlijk per ongeluk het doel in. Misschien zelfs lief. Maar dat zal wel niet de bedoeling zijn.

Kent u meer van dit soort voorbeelden? Wij lezen ze graag!

Meer over

Deel dit artikel

Vond je dit interessant?

Abonneer je op de Taalalert. Dan krijg je regelmatig leerzame artikelen in je mailbox. Bovendien ontvang je het gratis e-book Snel Beter Schrijven.

Wij gaan altijd zorgvuldig om met je persoonsgegevens en gebruiken deze alleen om contact met jou op te kunnen nemen. Meer daarover in onze privacyverklaring.

Something went wrong. Please check your entries and try again.

Gerelateerde artikelen

Punt. Zo, dat was de laatste zin

Punt! Zo, dat was de laatste zin.

Genoeg? Of plak je er nog een achteraan? De tekstjes hieronder stoppen bij de zin voor de dikgedrukte zin. Was al best mooi, maar de dikgedrukte zinnen voegen toch wat toe. Je kunt versterken, samenvatten en zelfs verrassen. Kijk maar: Ons vaste team bestaat uit twaalf medewerkers en twee leidinggevenden. Daarnaast hebben wij vijf flexmedewerkers …

Punt! Zo, dat was de laatste zin. Lees verder »

Read More
E is MC

E = MC²

Besser Einstein in der Hand als Zehn Keinsteins in der Luft Ingewikkelder wordt het vandaag niet meer. E = MC². Albert Einstein is er wereldberoemd mee geworden. De befaamde relativiteitstheorie. E= energie M=massa C= (licht)snelheid. En dan nu een enorm geforceerd bruggetje van hogere natuurkunde naar gewone taal. Komt ie:  Ga na of jouw tekst …

E = MC² Lees verder »

Read More
Jouw bevel is ons houvast

Jouw bevel is ons houvast

“Laat ik alvast gezegd hebben. Dat al die helden en helpers in de zorg mogen verwachten dat wij ons aan de regels houden.” Oei. Serious business. De minister-president wil dat we ons gedrag veranderen. Zo lang als nodig. Dat was uit één van de eerste persconferenties. Een week later zaten we weer met z’n allen …

Jouw bevel is ons houvast Lees verder »

Read More

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Scroll naar top