Tegemoet zien

  • Door Willem Verdaasdonk
  • 01 oktober 2015

tegemoet zien

Wij zien uw reactie graag tegemoet.
Ik zie uw brief graag tegemoet.
Ik zie uw reactie vol verwachting tegemoet.
Wie zien je declaratie tegemoet.

Veel (sollicitatie)brieven, offertes, memo’s en mails eindigen met een constructie met ‘zien … tegemoet’. In gesproken taal wordt deze niet of nauwelijks gebruikt.

Plus

Het voordeel van het gebruik van de constructie is dat je zonder nadenken je schrijfproduct kunt afronden. En iedereen weet wat je bedoelt.

Min

  1. Nadeel 1 is dat je eindigt met een stukje taal uit lang vervlogen tijden. Zeg maar gerust dat je eindigt met een geweldig cliché.
  2. In een sollicitatiebrief of offerte zal de lezer het bijna zeker beschouwen als gemakzucht. Je kans op een baan of een opdracht wordt er niet beter op. Dat is nadeel 2.
  3. En er is nog een derde nadeel. Je  legt namelijk de actie helemaal bij de lezer neer; je legt jouw lot in zijn handen. Ofwel, ik wacht wel af …

Uitdaging

Zie het daarom als een uitdaging om dit taalgedrocht te vermijden. Moeilijk? Welnee.

We zullen uw reactie met veel belangstelling lezen.
Ik hoop dat ik u heb kunnen overtuigen en dat u mij uitnodigt voor een gesprek.
We rekenen erop dat je factuur voor 1 november binnen is.
In week 34 neem ik contact met u op om de uitwerking van mijn voorstel verder met u te bespreken.

Meer over

Deel dit artikel

Vond je dit interessant?

Abonneer je op de Taalalert. Dan krijg je regelmatig leerzame artikelen in je mailbox. Bovendien ontvang je het gratis e-book Snel Beter Schrijven.

Wij gaan altijd zorgvuldig om met je persoonsgegevens en gebruiken deze alleen om contact met jou op te kunnen nemen. Meer daarover in onze privacyverklaring.

Something went wrong. Please check your entries and try again.

Gerelateerde artikelen

Onze geschiedenis is saai en voorspelbaar

Onze geschiedenis is saai en voorspelbaar

Vaak zien we van die standaard webtekstjes: ‘Onze geschiedenis’. Op zich goed om op je website te zetten hoe jouw organisatie uit het ei is gekropen. Geen organisatie is op dezelfde manier ontstaan, dus je kunt je lekker onderscheiden. Maar doe het dan wel goed.  Een paar tips: Noem het niet ‘onze geschiedenis’, maar ‘ons …

Onze geschiedenis is saai en voorspelbaar Lees verder »

Read More
Over social media gesproken

Over ‘social media’ gesproken

Of moet je zeggen ‘sociale media’? Goed nieuws, het mag allebei. Nederlands of Engels dus. Maakt niet uit.  Tweede vraag: ‘is het enkelvoud of meervoud?’ Als je ‘sociale media’ gebruikt is het meervoud.  Sociale media hebben een grote invloed op de communicatie. Bij ‘social media’ kun je het enkelvoud gebruiken, zeker als het lidwoord ontbreekt.Social media …

Over ‘social media’ gesproken Lees verder »

Read More
De hier heb jij de chips etc

De hier-heb-je-de-chips,-wij-zijn-weg,-dus-lul-jij-maar-lekker-in-je-eentje-verder-test.

Als je tegen mensen praat, moet je al alles uit de kast halen om ze te boeien. Voordat je het in de gaten hebt, haken ze af. Bij geschreven tekst moet je nog meer je best doen om je lezer te boeien. Wat kun je hiermee? Doe net of je met je tekst naar een …

De hier-heb-je-de-chips,-wij-zijn-weg,-dus-lul-jij-maar-lekker-in-je-eentje-verder-test. Lees verder »

Read More
Scroll naar top