Technicus en techneut

  • Door Willem Verdaasdonk
  • 12 februari 2016
techneut of technicus

technicus

Mijn zwager werkt als technicus bij het bedrijf van zijn oom.
Een baan als techneut lijkt me het mooiste wat er is.

Mag je techneut en technicus door elkaar gebruiken? Of is er een betekenisverschil?

Techneut voelt als populair taalgebruik, vergelijkbaar met ‘peut’ voor ‘fysiotherapeut’. Dit vind je in de Dikke Van Dale:

peut
1. (schertsend, als verkorting van) therapeut

En hoe zit dat dan met ‘techneut’?

techneut
1. (vaak ongunstig) technicus

Van Dale noemt het dus “vaak ongunstig”, maar daar zijn wij het eigenlijk niet zo mee eens. Bij een techneut denken wij aan iemand die leeft voor de techniek, die daar passie voor heeft. Een Willie Wortel misschien wel. Kom bij een techneut niet aan met boutjes en moertjes. Techneut ben je in hart en nieren. Wat ons betreft, is dat honderd procent positief.

Verschil technicus en techneut

Een technicus heeft techniek als zijn beroep. Hij of zij kan natuurlijk best ook een techneut zijn, maar bij een technicus denk je meer aan het functionele aspect.

De techneut kan een totaal ander beroep hebben, maar ontzettend veel weten van techniek. Sommige schrijvers en vertalers horen bij die groep.

Net als zijn vader is Karel op en top techneut.
Onze overbuurman is techneut in hart en nieren.

Vrouwen doen ook mee

Een vrouwelijke technicus is een technica.
Een vrouwelijke techneut is een techneute.

Meer over

Deel dit artikel

Vond je dit interessant?

Abonneer je op de Taalalert. Dan krijg je regelmatig leerzame artikelen in je mailbox. Bovendien ontvang je het gratis e-book Snel Beter Schrijven.

Wij gaan altijd zorgvuldig om met je persoonsgegevens en gebruiken deze alleen om contact met jou op te kunnen nemen. Meer daarover in onze privacyverklaring.

Something went wrong. Please check your entries and try again.

Gerelateerde artikelen

‘Mogen’, hoeft lang niet altijd

‘Mogen’, hoeft lang niet altijd

mo·gen (mocht, heeft gemogen) 1 tot iets in staat zijn: er mogen zijn er aantrekkelijk uitzien 2 kunnen: zich mogen verheugen in grote populariteit3 het recht, de toestemming hebben: van mij mag het ik vind het goed; wat mag het zijn? vraag van een verkoper in een winkel4 (van een persoon) wel aardig vinden: ik mag hem wel5 mogelijk zijn: het mag wel waar zijn; het heeft niet zo mogen zijn verzuchting als iets prettigs niet is gebeurd; dat mocht je willen! schamper commentaar op …

‘Mogen’, hoeft lang niet altijd Lees verder »

Read More
Onze geschiedenis is saai en voorspelbaar

Onze geschiedenis is saai en voorspelbaar

Vaak zien we van die standaard webtekstjes: ‘Onze geschiedenis’. Op zich goed om op je website te zetten hoe jouw organisatie uit het ei is gekropen. Geen organisatie is op dezelfde manier ontstaan, dus je kunt je lekker onderscheiden. Maar doe het dan wel goed.  Een paar tips: Noem het niet ‘onze geschiedenis’, maar ‘ons …

Onze geschiedenis is saai en voorspelbaar Lees verder »

Read More
Over social media gesproken

Over ‘social media’ gesproken

Of moet je zeggen ‘sociale media’? Goed nieuws, het mag allebei. Nederlands of Engels dus. Maakt niet uit.  Tweede vraag: ‘is het enkelvoud of meervoud?’ Als je ‘sociale media’ gebruikt is het meervoud.  Sociale media hebben een grote invloed op de communicatie. Bij ‘social media’ kun je het enkelvoud gebruiken, zeker als het lidwoord ontbreekt.Social media …

Over ‘social media’ gesproken Lees verder »

Read More
Scroll naar top