Technicus en techneut

  • Door Willem Verdaasdonk
  • 12 februari 2016
techneut of technicus

technicus

Mijn zwager werkt als technicus bij het bedrijf van zijn oom.
Een baan als techneut lijkt me het mooiste wat er is.

Mag je techneut en technicus door elkaar gebruiken? Of is er een betekenisverschil?

Techneut voelt als populair taalgebruik, vergelijkbaar met ‘peut’ voor ‘fysiotherapeut’. Dit vind je in de Dikke Van Dale:

peut
1. (schertsend, als verkorting van) therapeut

En hoe zit dat dan met ‘techneut’?

techneut
1. (vaak ongunstig) technicus

Van Dale noemt het dus “vaak ongunstig”, maar daar zijn wij het eigenlijk niet zo mee eens. Bij een techneut denken wij aan iemand die leeft voor de techniek, die daar passie voor heeft. Een Willie Wortel misschien wel. Kom bij een techneut niet aan met boutjes en moertjes. Techneut ben je in hart en nieren. Wat ons betreft, is dat honderd procent positief.

Verschil technicus en techneut

Een technicus heeft techniek als zijn beroep. Hij of zij kan natuurlijk best ook een techneut zijn, maar bij een technicus denk je meer aan het functionele aspect.

De techneut kan een totaal ander beroep hebben, maar ontzettend veel weten van techniek. Sommige schrijvers en vertalers horen bij die groep.

Net als zijn vader is Karel op en top techneut.
Onze overbuurman is techneut in hart en nieren.

Vrouwen doen ook mee

Een vrouwelijke technicus is een technica.
Een vrouwelijke techneut is een techneute.

Meer over

Deel dit artikel

Vond je dit interessant?

Abonneer je op de Taalalert. Dan krijg je regelmatig leerzame artikelen in je mailbox. Bovendien ontvang je het gratis e-book Snel Beter Schrijven.

Wij gaan altijd zorgvuldig om met je persoonsgegevens en gebruiken deze alleen om contact met jou op te kunnen nemen. Meer daarover in onze privacyverklaring.

Something went wrong. Please check your entries and try again.

Gerelateerde artikelen

Invalshoek

Invalshoek

Met een goed gekozen invalshoek: verleid je de lezer sluit je aan op de belangstelling van de lezer baken je de inhoud af verbind je inhoud en emotie geef je een onderwerp een boeiende of zelfs onvoorspelbare wending Een wereld van verschil. Kijk eens naar de twee verschillende invalshoeken.  Partner in de zorg Familie en …

Invalshoek Lees verder »

Read More
Hebben we nog contact

Hebben we nog contact?

Je wilt niet dat je lezer afhaakt. Hoe houd je hem bij de les? Dat doe je met ‘hebben-we-nog-contact-zinnen’: het zijn korte, pakkende zinnen meestal direct gericht aan jou als lezer de stijl wijkt af van de zinnen eromheen Vergelijk het met een docent die bezig is met de les.‘Ben je er nog bij Jan?’‘Volgen …

Hebben we nog contact? Lees verder »

Read More
Verhoog de pakkans met PAKHEM

Verhoog de pakkans met PAKHEM

Zo’n beetje elke tekst moet natuurlijk beginnen met een inleiding om de aandacht van de lezer te trekken. Compliment voor de schrijver als hij de lezer snel te pakken heeft. Lukt dit met alleen een mooie eerste zin? Helaas. Was het leven maar zo eenvoudig. Je kunt wel ijzersterk beginnen, maar als je tekst daarna …

Verhoog de pakkans met PAKHEM Lees verder »

Read More

2 reacties op “Technicus en techneut”

  1. Leuk geschreven! Nadat ik dit artikel heb gelezen kan ik zeggen dat mijn zoon “techneut in hart en nieren” is. Nu nebben we te weinig goede technici in Nederland en ik hoop dat hij een goede specialist wordt die gemakkelijk een baan in de toekomst kan vinden. Fingers crossed!

  2. Willem de Vries

    Blij dat dit woord sinds 7 appril 1970 zo’n grote vlucht heeft genomen. De eerste “techneut”, Joop Besselink
    was ook een aimabele technicus die door iedereen sympathiek werd gevonden.

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Scroll naar top