Technicus en techneut

  • Door Willem Verdaasdonk
  • 12 februari 2016
techneut of technicus

technicus

Mijn zwager werkt als technicus bij het bedrijf van zijn oom.
Een baan als techneut lijkt me het mooiste wat er is.

Mag je techneut en technicus door elkaar gebruiken? Of is er een betekenisverschil?

Techneut voelt als populair taalgebruik, vergelijkbaar met ‘peut’ voor ‘fysiotherapeut’. Dit vind je in de Dikke Van Dale:

peut
1. (schertsend, als verkorting van) therapeut

En hoe zit dat dan met ‘techneut’?

techneut
1. (vaak ongunstig) technicus

Van Dale noemt het dus “vaak ongunstig”, maar daar zijn wij het eigenlijk niet zo mee eens. Bij een techneut denken wij aan iemand die leeft voor de techniek, die daar passie voor heeft. Een Willie Wortel misschien wel. Kom bij een techneut niet aan met boutjes en moertjes. Techneut ben je in hart en nieren. Wat ons betreft, is dat honderd procent positief.

Verschil technicus en techneut

Een technicus heeft techniek als zijn beroep. Hij of zij kan natuurlijk best ook een techneut zijn, maar bij een technicus denk je meer aan het functionele aspect.

De techneut kan een totaal ander beroep hebben, maar ontzettend veel weten van techniek. Sommige schrijvers en vertalers horen bij die groep.

Net als zijn vader is Karel op en top techneut.
Onze overbuurman is techneut in hart en nieren.

Vrouwen doen ook mee

Een vrouwelijke technicus is een technica.
Een vrouwelijke techneut is een techneute.

Meer over

Deel dit artikel

Vond je dit interessant?

Abonneer je op de Taalalert. Dan krijg je regelmatig leerzame artikelen in je mailbox. Bovendien ontvang je het gratis e-book Snel Beter Schrijven.

Wij gaan altijd zorgvuldig om met je persoonsgegevens en gebruiken deze alleen om contact met jou op te kunnen nemen. Meer daarover in onze privacyverklaring.

Something went wrong. Please check your entries and try again.

Gerelateerde artikelen

Punt. Zo, dat was de laatste zin

Punt! Zo, dat was de laatste zin.

Genoeg? Of plak je er nog een achteraan? De tekstjes hieronder stoppen bij de zin voor de dikgedrukte zin. Was al best mooi, maar de dikgedrukte zinnen voegen toch wat toe. Je kunt versterken, samenvatten en zelfs verrassen. Kijk maar: Ons vaste team bestaat uit twaalf medewerkers en twee leidinggevenden. Daarnaast hebben wij vijf flexmedewerkers …

Punt! Zo, dat was de laatste zin. Lees verder »

Read More
E is MC

E = MC²

Besser Einstein in der Hand als Zehn Keinsteins in der Luft Ingewikkelder wordt het vandaag niet meer. E = MC². Albert Einstein is er wereldberoemd mee geworden. De befaamde relativiteitstheorie. E= energie M=massa C= (licht)snelheid. En dan nu een enorm geforceerd bruggetje van hogere natuurkunde naar gewone taal. Komt ie:  Ga na of jouw tekst …

E = MC² Lees verder »

Read More
Jouw bevel is ons houvast

Jouw bevel is ons houvast

“Laat ik alvast gezegd hebben. Dat al die helden en helpers in de zorg mogen verwachten dat wij ons aan de regels houden.” Oei. Serious business. De minister-president wil dat we ons gedrag veranderen. Zo lang als nodig. Dat was uit één van de eerste persconferenties. Een week later zaten we weer met z’n allen …

Jouw bevel is ons houvast Lees verder »

Read More

2 reacties op “Technicus en techneut”

  1. Leuk geschreven! Nadat ik dit artikel heb gelezen kan ik zeggen dat mijn zoon “techneut in hart en nieren” is. Nu nebben we te weinig goede technici in Nederland en ik hoop dat hij een goede specialist wordt die gemakkelijk een baan in de toekomst kan vinden. Fingers crossed!

  2. Willem de Vries

    Blij dat dit woord sinds 7 appril 1970 zo’n grote vlucht heeft genomen. De eerste “techneut”, Joop Besselink
    was ook een aimabele technicus die door iedereen sympathiek werd gevonden.

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Scroll naar top