Tanks of tanken in een tankpark of een tankenpark?

tanken en tanks

tankpark

Bericht: Ik heb op mijn werk veel te maken met tanks. Er zijn collega’s die het over meerdere tanken hebben, ben er inmiddels achter dat het meervoud echt tanks is. Nu wordt er binnenkort begonnen met de bouw van een nieuw tankenpark. Is tankenpark goed Nederlandsch?

Deze mooie vraag kregen we binnen van een van onze trouwe volgers.

Meervoud van tank

Is het meervoud van tank nu ‘tanks’ of ‘tanken’? Het antwoord is heel simpel: welke betekenis ‘tank’ ook heeft, het meervoud is altijd ‘tanks’.  ‘Tanken’ is een werkwoord, nooit een zelfstandig naamwoord.

Het Nederlandse leger heeft veel tanks verkocht aan het buitenland.
Grote oliemaatschappijen beschikken over duizenden opslagtanks.
Het vliegtuig maakte een tussenlanding om te tanken.

Combinatie met park

Maar dan de volgende vraag. Is het woord ‘tankenpark’ goed? Eigenlijk is dat vreemd. Als het meervoud tanks is, dan zou je ‘tankspark’ verwachten.

We zijn op onderzoek gegaan.

Als je googelt, levert dat 12.300 resultaten op voor “tankenpark” en 29.800 voor “tankpark” (let op de dubbele aanhalingstekens). “Tankspark” vind je alleen op Engelse pagina’s.

In het Groene en Witte Boekje kom je geen van de drie varianten tegen. Wel andere combinaties, zoals met wagen: wagenpark. ‘Wagenspark’ staat er niet in; het woord wagen is dus in het enkelvoud. Dat pleit dan natuurlijk voor ‘tankpark’.

We graven nog wat dieper. Volgens Van Dale kan een ‘park’ een terrein zijn in diverse betekenissen, en een verzameling van machines en voertuigen.

Voorbeelden van park in de betekenis van terrein zijn:

beeldenpark
bedrijvenpark
kantorenpark
windmolenpark
bungalowpark

Het gaat om een terrein waar meerdere dezelfde elementen aanwezig zijn. Het park is daar speciaal voor bedoeld: beelden, bungalows en windmolens.
Wat opvalt: de meervouden op -en worden wel overgenomen en die op -s niet.

Er zijn wel woorden die eindigen op -park waarbij het eerste woord eindigt op een -s, maar dat is geen meervoud, maar een tussen-s. Het park heeft een specifieke functie:

wetenschapspark
tentoonstellingspark

Voorbeelden van park in de betekenis van verzameling zijn:

machinepark
zenderpark
containerpark
tankpark
computerpark

Hier gaat het om een groep dezelfde voorwerpen en niet om een terrein. Het eerste deel van de samenstelling staat dan in het enkelvoud. Al gaat het om honderd machines, het blijft een ‘machinepark’.

Er zijn trouwens veel meer woorden die eindigen op ‘park’. Kijk maar eens op deze pagina.

Meer over

Deel dit artikel

Vond je dit interessant?

Abonneer je op de Taalalert. Dan krijg je regelmatig leerzame artikelen in je mailbox. Bovendien ontvang je het gratis e-book Snel Beter Schrijven.

Wij gaan altijd zorgvuldig om met je persoonsgegevens en gebruiken deze alleen om contact met jou op te kunnen nemen. Meer daarover in onze privacyverklaring.

Something went wrong. Please check your entries and try again.

Gerelateerde artikelen

Punt. Zo, dat was de laatste zin

Punt! Zo, dat was de laatste zin.

Genoeg? Of plak je er nog een achteraan? De tekstjes hieronder stoppen bij de zin voor de dikgedrukte zin. Was al best mooi, maar de dikgedrukte zinnen voegen toch wat toe. Je kunt versterken, samenvatten en zelfs verrassen. Kijk maar: Ons vaste team bestaat uit twaalf medewerkers en twee leidinggevenden. Daarnaast hebben wij vijf flexmedewerkers …

Punt! Zo, dat was de laatste zin. Lees verder »

Read More
E is MC

E = MC²

Besser Einstein in der Hand als Zehn Keinsteins in der Luft Ingewikkelder wordt het vandaag niet meer. E = MC². Albert Einstein is er wereldberoemd mee geworden. De befaamde relativiteitstheorie. E= energie M=massa C= (licht)snelheid. En dan nu een enorm geforceerd bruggetje van hogere natuurkunde naar gewone taal. Komt ie:  Ga na of jouw tekst …

E = MC² Lees verder »

Read More
Jouw bevel is ons houvast

Jouw bevel is ons houvast

“Laat ik alvast gezegd hebben. Dat al die helden en helpers in de zorg mogen verwachten dat wij ons aan de regels houden.” Oei. Serious business. De minister-president wil dat we ons gedrag veranderen. Zo lang als nodig. Dat was uit één van de eerste persconferenties. Een week later zaten we weer met z’n allen …

Jouw bevel is ons houvast Lees verder »

Read More

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Scroll naar top