• 0572 - 79 20 23
  • info@taaluilen.nl

Tanks of tanken in een tankpark of een tankenpark?

  • Door Jos Verdaasdonk
  • 22 juli 2016
tankpark

tankpark

Bericht: Ik heb op mijn werk veel te maken met tanks. Er zijn collega’s die het over meerdere tanken hebben, ben er inmiddels achter dat het meervoud echt tanks is. Nu wordt er binnenkort begonnen met de bouw van een nieuw tankenpark. Is tankenpark goed Nederlandsch?

Deze mooie vraag kregen we binnen van een van onze trouwe volgers.

Meervoud van tank

Is het meervoud van tank nu ’tanks’ of ‘tanken’? Het antwoord is heel simpel: welke betekenis ‘tank’ ook heeft, het meervoud is altijd ‘tanks’.  ‘Tanken’ is een werkwoord, nooit een zelfstandig naamwoord.

Het Nederlandse leger heeft veel tanks verkocht aan het buitenland.
Grote oliemaatschappijen beschikken over duizenden opslagtanks.
Het vliegtuig maakte een tussenlanding om te tanken.

Combinatie met park

Maar dan de volgende vraag. Is het woord ’tankenpark’ goed? Eigenlijk is dat vreemd. Als het meervoud tanks is, dan zou je ’tankspark’ verwachten.

We zijn op onderzoek gegaan.

Als je googelt, levert dat 12.300 resultaten op voor “tankenpark” en 29.800 voor “tankpark” (let op de dubbele aanhalingstekens). “Tankspark” vind je alleen op Engelse pagina’s.

In het Groene en Witte Boekje kom je geen van de drie varianten tegen. Wel andere combinaties, zoals met wagen: wagenpark. ‘Wagenspark’ staat er niet in; het woord wagen is dus in het enkelvoud. Dat pleit dan natuurlijk voor ‘tankpark’.

We graven nog wat dieper. Volgens Van Dale kan een ‘park’ een terrein zijn in diverse betekenissen, en een verzameling van machines en voertuigen.

Voorbeelden van park in de betekenis van terrein zijn:

beeldenpark
bedrijvenpark
kantorenpark
windmolenpark
bungalowpark

Het gaat om een terrein waar meerdere dezelfde elementen aanwezig zijn. Het park is daar speciaal voor bedoeld: beelden, bungalows en windmolens.
Wat opvalt: de meervouden op -en worden wel overgenomen en die op -s niet.

Er zijn wel woorden die eindigen op -park waarbij het eerste woord eindigt op een -s, maar dat is geen meervoud, maar een tussen-s. Het park heeft een specifieke functie:

wetenschapspark
tentoonstellingspark

Voorbeelden van park in de betekenis van verzameling zijn:

machinepark
zenderpark
containerpark
tankpark
computerpark

Hier gaat het om een groep dezelfde voorwerpen en niet om een terrein. Het eerste deel van de samenstelling staat dan in het enkelvoud. Al gaat het om honderd machines, het blijft een ‘machinepark’.

Er zijn trouwens veel meer woorden die eindigen op ‘park’. Kijk maar eens op deze pagina.

Meer over

Deel dit artikel

Scroll naar boven