Svarabhaktivocaal, prachtig woord

kerruk marrukt

svarakhabtivocaal

De kerruk staat aan de grote marrukt.

Een svarabhaktivocaal. Een moeilijk en mooi woord, maar wat is het? Het is een uh-klank die in de spreektaal tussen twee medeklinkers wordt ingevoegd om de uitspraak te vergemakkelijken.

Het gaat om de klank die wordt gehoord in bijvoorbeeld [kerruk] (kerk) en [marrukt] (markt).

En ook in de volgende woorden wordt hij gebruikt.

hellup

melluk

werruk

 

Afkomst

Het woord svarabhakti komt uit het Sanskriet en is dus Oudindisch. In Van Dale (2005) wordt het woord als volgt verklaard: svara betekent ‘klank, klinker’ en bhakti betekent ‘deel, verdeling’.

Andere talen

Het verschijnsel bestaat trouwens niet alleen in het Nederlands, maar ook in veel andere talen. In het Engels hoor je het bijvoorbeeld als voetbalfans in hun enthousiasme Engeland zingen in plaats van England. 

Pic-a-nic basket (picnic basket) is ook zo’n voorbeeld.

En nog eentje: in de song Under my umbrella klinkt het Engelse woord voor paraplu als um-buh-rel-la.

Meer over

Deel dit artikel

Vond je dit interessant?

Abonneer je op de Taalalert. Dan krijg je regelmatig leerzame artikelen in je mailbox. Bovendien ontvang je het gratis e-book Snel Beter Schrijven.

Wij gaan altijd zorgvuldig om met je persoonsgegevens en gebruiken deze alleen om contact met jou op te kunnen nemen. Meer daarover in onze privacyverklaring.

Something went wrong. Please check your entries and try again.

Gerelateerde artikelen

Punt. Zo, dat was de laatste zin

Punt! Zo, dat was de laatste zin.

Genoeg? Of plak je er nog een achteraan? De tekstjes hieronder stoppen bij de zin voor de dikgedrukte zin. Was al best mooi, maar de dikgedrukte zinnen voegen toch wat toe. Je kunt versterken, samenvatten en zelfs verrassen. Kijk maar: Ons vaste team bestaat uit twaalf medewerkers en twee leidinggevenden. Daarnaast hebben wij vijf flexmedewerkers …

Punt! Zo, dat was de laatste zin. Lees verder »

Read More
E is MC

E = MC²

Besser Einstein in der Hand als Zehn Keinsteins in der Luft Ingewikkelder wordt het vandaag niet meer. E = MC². Albert Einstein is er wereldberoemd mee geworden. De befaamde relativiteitstheorie. E= energie M=massa C= (licht)snelheid. En dan nu een enorm geforceerd bruggetje van hogere natuurkunde naar gewone taal. Komt ie:  Ga na of jouw tekst …

E = MC² Lees verder »

Read More
Jouw bevel is ons houvast

Jouw bevel is ons houvast

“Laat ik alvast gezegd hebben. Dat al die helden en helpers in de zorg mogen verwachten dat wij ons aan de regels houden.” Oei. Serious business. De minister-president wil dat we ons gedrag veranderen. Zo lang als nodig. Dat was uit één van de eerste persconferenties. Een week later zaten we weer met z’n allen …

Jouw bevel is ons houvast Lees verder »

Read More

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Scroll naar top