Svarabhaktivocaal, prachtig woord

kerruk marrukt

svarakhabtivocaal

De kerruk staat aan de grote marrukt.

Een svarabhaktivocaal. Een moeilijk en mooi woord, maar wat is het? Het is een uh-klank die in de spreektaal tussen twee medeklinkers wordt ingevoegd om de uitspraak te vergemakkelijken.

Het gaat om de klank die wordt gehoord in bijvoorbeeld [kerruk] (kerk) en [marrukt] (markt).

En ook in de volgende woorden wordt hij gebruikt.

hellup

melluk

werruk

 

Afkomst

Het woord svarabhakti komt uit het Sanskriet en is dus Oudindisch. In Van Dale (2005) wordt het woord als volgt verklaard: svara betekent ‘klank, klinker’ en bhakti betekent ‘deel, verdeling’.

Andere talen

Het verschijnsel bestaat trouwens niet alleen in het Nederlands, maar ook in veel andere talen. In het Engels hoor je het bijvoorbeeld als voetbalfans in hun enthousiasme Engeland zingen in plaats van England. 

Pic-a-nic basket (picnic basket) is ook zo’n voorbeeld.

En nog eentje: in de song Under my umbrella klinkt het Engelse woord voor paraplu als um-buh-rel-la.

Meer over

Deel dit artikel

Vond je dit interessant?

Abonneer je op de Taalalert. Dan krijg je regelmatig leerzame artikelen in je mailbox. Bovendien ontvang je het gratis e-book Snel Beter Schrijven.

Wij gaan altijd zorgvuldig om met je persoonsgegevens en gebruiken deze alleen om contact met jou op te kunnen nemen. Meer daarover in onze privacyverklaring.

Something went wrong. Please check your entries and try again.

Gerelateerde artikelen

Invalshoek

Invalshoek

Met een goed gekozen invalshoek: verleid je de lezer sluit je aan op de belangstelling van de lezer baken je de inhoud af verbind je inhoud en emotie geef je een onderwerp een boeiende of zelfs onvoorspelbare wending Een wereld van verschil. Kijk eens naar de twee verschillende invalshoeken.  Partner in de zorg Familie en …

Invalshoek Lees verder »

Read More
Hebben we nog contact

Hebben we nog contact?

Je wilt niet dat je lezer afhaakt. Hoe houd je hem bij de les? Dat doe je met ‘hebben-we-nog-contact-zinnen’: het zijn korte, pakkende zinnen meestal direct gericht aan jou als lezer de stijl wijkt af van de zinnen eromheen Vergelijk het met een docent die bezig is met de les.‘Ben je er nog bij Jan?’‘Volgen …

Hebben we nog contact? Lees verder »

Read More
Verhoog de pakkans met PAKHEM

Verhoog de pakkans met PAKHEM

Zo’n beetje elke tekst moet natuurlijk beginnen met een inleiding om de aandacht van de lezer te trekken. Compliment voor de schrijver als hij de lezer snel te pakken heeft. Lukt dit met alleen een mooie eerste zin? Helaas. Was het leven maar zo eenvoudig. Je kunt wel ijzersterk beginnen, maar als je tekst daarna …

Verhoog de pakkans met PAKHEM Lees verder »

Read More

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Scroll naar top