Structuur reflectieverslag

  • Door Willem Verdaasdonk
  • 21 september 2015
structuur reflectieverslag

reflectie

Reflecteren

Reflecteren is bewust nadenken over je eigen handelen om op die manier je professionaliteit te vergroten. Dat is meteen ook het doel van een reflectieverslag: je reflecteert op je eigen leren en handelen. Je geeft aan wat je hebt geleerd en/of wat je sterke en zwakke kanten zijn. Je doet verslag van je eigen ontwikkeling.

Structuur

Als je een reflectieverslag schrijft, heb je veel steun aan een goed bouwplan. Dat zorgt ervoor dat er een logische opbouw in je verhaal zit.  Je weet welke onderwerpen je gaat behandelen in welke volgorde. Het zorgt ervoor dat je tijdens het schrijven niet meer na hoeft te denken over de opzet van de tekst. En je weet zeker dat je niets vergeet.

Veel reflectieverslagen zijn opgebouwd volgens de STARR-methode. STARR staat voor Situatie, Taak, Actie, Resultaat en Reflectie.

S = SITUATIE

Wat was de situatie?
Wie waren erbij betrokken?
Waar speelde de situatie zich af?
Wanneer speelde de situatie?
Wat gebeurde er?
Was er een probleem?

T = TAAK

Wat was je taak?
Wat was je rol?
Wat werd er van je verwacht?
Wat vond je dat je moest doen? (Wat verwachtte je van jezelf in deze situatie?)
Wat wilde je bereiken (doel)?

A = ACTIE

Hoe heb je gehandeld?
Beschrijf je concrete gedrag.
Wat was je reactie op de situatie?
Wat dacht je?
Wat voelde je?

R = RESULTAAT

Wat was het effect van jouw handelen op anderen?
Welke reacties gaven anderen op jouw handelen?

R = REFLECTIE

Wat vind je van je handelen?
Wat ging er goed?
Wat ging er niet goed?
Wat kan je de volgende keer anders doen?
Wat heb je hiervoor nodig?

Meer over

Deel dit artikel

Vond je dit interessant?

Abonneer je op de Taalalert. Dan krijg je regelmatig leerzame artikelen in je mailbox. Bovendien ontvang je het gratis e-book Snel Beter Schrijven.

Wij gaan altijd zorgvuldig om met je persoonsgegevens en gebruiken deze alleen om contact met jou op te kunnen nemen. Meer daarover in onze privacyverklaring.

Something went wrong. Please check your entries and try again.

Gerelateerde artikelen

‘Mogen’, hoeft lang niet altijd

‘Mogen’, hoeft lang niet altijd

mo·gen (mocht, heeft gemogen) 1 tot iets in staat zijn: er mogen zijn er aantrekkelijk uitzien 2 kunnen: zich mogen verheugen in grote populariteit3 het recht, de toestemming hebben: van mij mag het ik vind het goed; wat mag het zijn? vraag van een verkoper in een winkel4 (van een persoon) wel aardig vinden: ik mag hem wel5 mogelijk zijn: het mag wel waar zijn; het heeft niet zo mogen zijn verzuchting als iets prettigs niet is gebeurd; dat mocht je willen! schamper commentaar op …

‘Mogen’, hoeft lang niet altijd Lees verder »

Read More
Onze geschiedenis is saai en voorspelbaar

Onze geschiedenis is saai en voorspelbaar

Vaak zien we van die standaard webtekstjes: ‘Onze geschiedenis’. Op zich goed om op je website te zetten hoe jouw organisatie uit het ei is gekropen. Geen organisatie is op dezelfde manier ontstaan, dus je kunt je lekker onderscheiden. Maar doe het dan wel goed.  Een paar tips: Noem het niet ‘onze geschiedenis’, maar ‘ons …

Onze geschiedenis is saai en voorspelbaar Lees verder »

Read More
Over social media gesproken

Over ‘social media’ gesproken

Of moet je zeggen ‘sociale media’? Goed nieuws, het mag allebei. Nederlands of Engels dus. Maakt niet uit.  Tweede vraag: ‘is het enkelvoud of meervoud?’ Als je ‘sociale media’ gebruikt is het meervoud.  Sociale media hebben een grote invloed op de communicatie. Bij ‘social media’ kun je het enkelvoud gebruiken, zeker als het lidwoord ontbreekt.Social media …

Over ‘social media’ gesproken Lees verder »

Read More
Scroll naar top