Wat is er zo warm aan de warme bakker?

  • Door Willem Verdaasdonk
  • 06 augustus 2015
stijlfiguur

warme bakker

Zijn brood natuurlijk en niet de bakker zelf.
En wat is er lui aan een luie stoel? Niets. Wel aan degene die er onderuitgezakt in zit. Of ligt.
En dan de laatste vraag. Kan een ovatie staan? Onmogelijk, wel de mensen die klappen terwijl ze staan.

We zijn er natuurlijk helemaal aan gewend geraakt. Ook aan technische groothandel en technische school. Terwijl een groothandel en een school niet technisch kunnen zijn. Mensen kunnen dat wel. Vakken weer niet, toch hebben we het over technische vakken.

Stijlfiguur: hypallage

Zijn alle voorbeelden hierboven dan fout? Nee hoor, het zijn stijlfiguren die onze taal juist mooier en rijker maken. Een stijlfiguur is het opzettelijk gebruik van een of meer woorden die afwijken van de gebruikelijke betekenis.

Dit voorbeeld heet een hypallage en is een vorm van indirect taalgebruik. Het is een bijzondere combinatie van een bijvoeglijk naamwoord (luie) en een zelfstandig naamwoord (stoel). Het bijvoeglijk naamwoord verwijst over het zelfstandig naamwoord heen naar iets anders. Namelijk naar de man of vrouw die in de stoel lui kan zitten.

Bij de warme (bijvoeglijk naamwoord) bakker (zelfstandig naamwoord) verwijst warme naar het brood dat warm uit de oven komt.
Bij de technische groothandel verwijst technische naar de technische spullen die de groothandel verkoopt.

Nog een paar hypallages

verstandige beslissing
goed glas wijn
gezonde maaltijd
sociale studies
dodelijke slachtoffers
boos telefoontje
lekker bord soep
zittend werk
eenzame nacht
stoere fiets
gekke outfit

Zie je hoe vaak het voorkomt?

Meer over

Deel dit artikel

Vond je dit interessant?

Abonneer je op de Taalalert. Dan krijg je regelmatig leerzame artikelen in je mailbox. Bovendien ontvang je het gratis e-book Snel Beter Schrijven.

Wij gaan altijd zorgvuldig om met je persoonsgegevens en gebruiken deze alleen om contact met jou op te kunnen nemen. Meer daarover in onze privacyverklaring.

Something went wrong. Please check your entries and try again.

Gerelateerde artikelen

‘Mogen’, hoeft lang niet altijd

‘Mogen’, hoeft lang niet altijd

mo·gen (mocht, heeft gemogen) 1 tot iets in staat zijn: er mogen zijn er aantrekkelijk uitzien 2 kunnen: zich mogen verheugen in grote populariteit3 het recht, de toestemming hebben: van mij mag het ik vind het goed; wat mag het zijn? vraag van een verkoper in een winkel4 (van een persoon) wel aardig vinden: ik mag hem wel5 mogelijk zijn: het mag wel waar zijn; het heeft niet zo mogen zijn verzuchting als iets prettigs niet is gebeurd; dat mocht je willen! schamper commentaar op …

‘Mogen’, hoeft lang niet altijd Lees verder »

Read More
Onze geschiedenis is saai en voorspelbaar

Onze geschiedenis is saai en voorspelbaar

Vaak zien we van die standaard webtekstjes: ‘Onze geschiedenis’. Op zich goed om op je website te zetten hoe jouw organisatie uit het ei is gekropen. Geen organisatie is op dezelfde manier ontstaan, dus je kunt je lekker onderscheiden. Maar doe het dan wel goed.  Een paar tips: Noem het niet ‘onze geschiedenis’, maar ‘ons …

Onze geschiedenis is saai en voorspelbaar Lees verder »

Read More
Over social media gesproken

Over ‘social media’ gesproken

Of moet je zeggen ‘sociale media’? Goed nieuws, het mag allebei. Nederlands of Engels dus. Maakt niet uit.  Tweede vraag: ‘is het enkelvoud of meervoud?’ Als je ‘sociale media’ gebruikt is het meervoud.  Sociale media hebben een grote invloed op de communicatie. Bij ‘social media’ kun je het enkelvoud gebruiken, zeker als het lidwoord ontbreekt.Social media …

Over ‘social media’ gesproken Lees verder »

Read More
Scroll naar top