Wat is er zo warm aan de warme bakker?

  • Door Willem Verdaasdonk
  • 06 augustus 2015
stijlfiguur

warme bakker

Zijn brood natuurlijk en niet de bakker zelf.
En wat is er lui aan een luie stoel? Niets. Wel aan degene die er onderuitgezakt in zit. Of ligt.
En dan de laatste vraag. Kan een ovatie staan? Onmogelijk, wel de mensen die klappen terwijl ze staan.

We zijn er natuurlijk helemaal aan gewend geraakt. Ook aan technische groothandel en technische school. Terwijl een groothandel en een school niet technisch kunnen zijn. Mensen kunnen dat wel. Vakken weer niet, toch hebben we het over technische vakken.

Stijlfiguur: hypallage

Zijn alle voorbeelden hierboven dan fout? Nee hoor, het zijn stijlfiguren die onze taal juist mooier en rijker maken. Een stijlfiguur is het opzettelijk gebruik van een of meer woorden die afwijken van de gebruikelijke betekenis.

Dit voorbeeld heet een hypallage en is een vorm van indirect taalgebruik. Het is een bijzondere combinatie van een bijvoeglijk naamwoord (luie) en een zelfstandig naamwoord (stoel). Het bijvoeglijk naamwoord verwijst over het zelfstandig naamwoord heen naar iets anders. Namelijk naar de man of vrouw die in de stoel lui kan zitten.

Bij de warme (bijvoeglijk naamwoord) bakker (zelfstandig naamwoord) verwijst warme naar het brood dat warm uit de oven komt.
Bij de technische groothandel verwijst technische naar de technische spullen die de groothandel verkoopt.

Nog een paar hypallages

verstandige beslissing
goed glas wijn
gezonde maaltijd
sociale studies
dodelijke slachtoffers
boos telefoontje
lekker bord soep
zittend werk
eenzame nacht
stoere fiets
gekke outfit

Zie je hoe vaak het voorkomt?

Meer over

Deel dit artikel

Vond je dit interessant?

Abonneer je op de Taalalert. Dan krijg je regelmatig leerzame artikelen in je mailbox. Bovendien ontvang je het gratis e-book Snel Beter Schrijven.

Wij gaan altijd zorgvuldig om met je persoonsgegevens en gebruiken deze alleen om contact met jou op te kunnen nemen. Meer daarover in onze privacyverklaring.

Something went wrong. Please check your entries and try again.

Gerelateerde artikelen

Over social media gesproken

Over ‘social media’ gesproken

Of moet je zeggen ‘sociale media’? Goed nieuws, het mag allebei. Nederlands of Engels dus. Maakt niet uit.  Tweede vraag: ‘is het enkelvoud of meervoud?’ Als je ‘sociale media’ gebruikt is het meervoud.  Sociale media hebben een grote invloed op de communicatie. Bij ‘social media’ kun je het enkelvoud gebruiken, zeker als het lidwoord ontbreekt.Social media …

Over ‘social media’ gesproken Lees verder »

Read More
De hier heb jij de chips etc

De hier-heb-je-de-chips,-wij-zijn-weg,-dus-lul-jij-maar-lekker-in-je-eentje-verder-test.

Als je tegen mensen praat, moet je al alles uit de kast halen om ze te boeien. Voordat je het in de gaten hebt, haken ze af. Bij geschreven tekst moet je nog meer je best doen om je lezer te boeien. Wat kun je hiermee? Doe net of je met je tekst naar een …

De hier-heb-je-de-chips,-wij-zijn-weg,-dus-lul-jij-maar-lekker-in-je-eentje-verder-test. Lees verder »

Read More
Invalshoek

Invalshoek

Met een goed gekozen invalshoek: verleid je de lezer sluit je aan op de belangstelling van de lezer baken je de inhoud af verbind je inhoud en emotie geef je een onderwerp een boeiende of zelfs onvoorspelbare wending Een wereld van verschil. Kijk eens naar de twee verschillende invalshoeken.  Partner in de zorg Familie en …

Invalshoek Lees verder »

Read More
Scroll naar top