sterkhouder

neologisme

sterkhouder

Uitgerekend Wout Brama, jarenlang sterkhouder bij de Tukkers, opende in de 82e minuut de score tegen zijn voormalige werkgever. (bron: nu.nl en diverse andere bronnen)

Neologisme?

Ik kende een korthouder (voor de hond), een slanghouder (voor de tuin) en zelfs een slaphouder (ergens tussen Opsteker en Afknapper in, volgens van Kooten en de Bie). Maar een sterkhouder kende ik nog niet. Het klonk me ouderwets in de oren: een sterkhouder. En toch stond het op nu.nl en in allerlei andere nieuwsmedia.
Nieuwsgierig als ik ben, ging ik dus op zoek.

Ik kwam het op het internet heel vaak tegen, ongeveer 156.000 hits. Altijd in artikelen over voetbal, soms zelfs in combinatie met zwakhouder: “…totaal geen sterkhouder eerder een zwakhouder.”

Het blijkt een behoorlijk jong woord te zijn. Het staat wel in het Groene Boekje van 2005, maar werd pas in 2009 voorlopig toegevoegd aan de Dikke van Dale. En dit is wat het betekent:

sterkhouder

Herkomst

Naar men op diverse sites beweert, is het woord afkomstig uit de Vlaamse sportjournalistiek. Het zou ingeburgerd zijn in Nederland omdat een aantal belangrijke Nederlandse kranten sinds 2009 in handen is van de Belgische Persgroep. Dat zou heel goed kunnen.

Maar misschien is er ook wel een link met het Engelse stronghold. Dat betekent bastion, bolwerk, vesting, sterkte. En dat kun je van sommige voetballers in het veld best beweren, dat ze een niet te nemen bolwerk zijn.

Profiel: Nigel de Jong, sterkhouder middenlinie
Nederland ziet sterkhouder uitvallen voor het WK
Speelt voormalige sterkhouder van Standard straks in de Premier League?
Wenger vreest voor absentie sterkhouder Sánchez

Weer wat geleerd.

Meer over

Deel dit artikel

Vond je dit interessant?

Abonneer je op de Taalalert. Dan krijg je regelmatig leerzame artikelen in je mailbox. Bovendien ontvang je het gratis e-book Snel Beter Schrijven.

Wij gaan altijd zorgvuldig om met je persoonsgegevens en gebruiken deze alleen om contact met jou op te kunnen nemen. Meer daarover in onze privacyverklaring.

Something went wrong. Please check your entries and try again.

Gerelateerde artikelen

Invalshoek

Invalshoek

Met een goed gekozen invalshoek: verleid je de lezer sluit je aan op de belangstelling van de lezer baken je de inhoud af verbind je inhoud en emotie geef je een onderwerp een boeiende of zelfs onvoorspelbare wending Een wereld van verschil. Kijk eens naar de twee verschillende invalshoeken.  Partner in de zorg Familie en …

Invalshoek Lees verder »

Read More
Hebben we nog contact

Hebben we nog contact?

Je wilt niet dat je lezer afhaakt. Hoe houd je hem bij de les? Dat doe je met ‘hebben-we-nog-contact-zinnen’: het zijn korte, pakkende zinnen meestal direct gericht aan jou als lezer de stijl wijkt af van de zinnen eromheen Vergelijk het met een docent die bezig is met de les.‘Ben je er nog bij Jan?’‘Volgen …

Hebben we nog contact? Lees verder »

Read More
Verhoog de pakkans met PAKHEM

Verhoog de pakkans met PAKHEM

Zo’n beetje elke tekst moet natuurlijk beginnen met een inleiding om de aandacht van de lezer te trekken. Compliment voor de schrijver als hij de lezer snel te pakken heeft. Lukt dit met alleen een mooie eerste zin? Helaas. Was het leven maar zo eenvoudig. Je kunt wel ijzersterk beginnen, maar als je tekst daarna …

Verhoog de pakkans met PAKHEM Lees verder »

Read More

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Scroll naar top