sterkhouder

neologisme

sterkhouder

Uitgerekend Wout Brama, jarenlang sterkhouder bij de Tukkers, opende in de 82e minuut de score tegen zijn voormalige werkgever. (bron: nu.nl en diverse andere bronnen)

Neologisme?

Ik kende een korthouder (voor de hond), een slanghouder (voor de tuin) en zelfs een slaphouder (ergens tussen Opsteker en Afknapper in, volgens van Kooten en de Bie). Maar een sterkhouder kende ik nog niet. Het klonk me ouderwets in de oren: een sterkhouder. En toch stond het op nu.nl en in allerlei andere nieuwsmedia.
Nieuwsgierig als ik ben, ging ik dus op zoek.

Ik kwam het op het internet heel vaak tegen, ongeveer 156.000 hits. Altijd in artikelen over voetbal, soms zelfs in combinatie met zwakhouder: “…totaal geen sterkhouder eerder een zwakhouder.”

Het blijkt een behoorlijk jong woord te zijn. Het staat wel in het Groene Boekje van 2005, maar werd pas in 2009 voorlopig toegevoegd aan de Dikke van Dale. En dit is wat het betekent:

sterkhouder

Herkomst

Naar men op diverse sites beweert, is het woord afkomstig uit de Vlaamse sportjournalistiek. Het zou ingeburgerd zijn in Nederland omdat een aantal belangrijke Nederlandse kranten sinds 2009 in handen is van de Belgische Persgroep. Dat zou heel goed kunnen.

Maar misschien is er ook wel een link met het Engelse stronghold. Dat betekent bastion, bolwerk, vesting, sterkte. En dat kun je van sommige voetballers in het veld best beweren, dat ze een niet te nemen bolwerk zijn.

Profiel: Nigel de Jong, sterkhouder middenlinie
Nederland ziet sterkhouder uitvallen voor het WK
Speelt voormalige sterkhouder van Standard straks in de Premier League?
Wenger vreest voor absentie sterkhouder Sánchez

Weer wat geleerd.

Meer over

Deel dit artikel

Vond je dit interessant?

Abonneer je op de Taalalert. Dan krijg je regelmatig leerzame artikelen in je mailbox. Bovendien ontvang je het gratis e-book Snel Beter Schrijven.

Wij gaan altijd zorgvuldig om met je persoonsgegevens en gebruiken deze alleen om contact met jou op te kunnen nemen. Meer daarover in onze privacyverklaring.

Something went wrong. Please check your entries and try again.

Gerelateerde artikelen

Punt. Zo, dat was de laatste zin

Punt! Zo, dat was de laatste zin.

Genoeg? Of plak je er nog een achteraan? De tekstjes hieronder stoppen bij de zin voor de dikgedrukte zin. Was al best mooi, maar de dikgedrukte zinnen voegen toch wat toe. Je kunt versterken, samenvatten en zelfs verrassen. Kijk maar: Ons vaste team bestaat uit twaalf medewerkers en twee leidinggevenden. Daarnaast hebben wij vijf flexmedewerkers …

Punt! Zo, dat was de laatste zin. Lees verder »

Read More
E is MC

E = MC²

Besser Einstein in der Hand als Zehn Keinsteins in der Luft Ingewikkelder wordt het vandaag niet meer. E = MC². Albert Einstein is er wereldberoemd mee geworden. De befaamde relativiteitstheorie. E= energie M=massa C= (licht)snelheid. En dan nu een enorm geforceerd bruggetje van hogere natuurkunde naar gewone taal. Komt ie:  Ga na of jouw tekst …

E = MC² Lees verder »

Read More
Jouw bevel is ons houvast

Jouw bevel is ons houvast

“Laat ik alvast gezegd hebben. Dat al die helden en helpers in de zorg mogen verwachten dat wij ons aan de regels houden.” Oei. Serious business. De minister-president wil dat we ons gedrag veranderen. Zo lang als nodig. Dat was uit één van de eerste persconferenties. Een week later zaten we weer met z’n allen …

Jouw bevel is ons houvast Lees verder »

Read More

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Scroll naar top