Spreektaal of schrijftaal

 • Door Willem Verdaasdonk
 • 09 maart 2015
redenen voor spreektaal

schrijftaal en spreektaal

“Mag je schrijven zoals je spreekt?”
Veel schrijvers denken dat er een hemelsbreed verschil tussen deze twee werelden zit. Maar is dat wel zo? Natuurlijk ligt het er wel een beetje aan wat je schrijft en voor wie. Een dwangbevel klinkt officiëler als de formulering formeel is. Een klachtenbrief heeft een andere toon dan de tekst op de gemiddelde homepage. Maar in het algemeen is er niets op tegen om met geschreven tekst zo veel mogelijk de kant van spreektaal op te zoeken. Jonge mensen doen dat al volop. Kijk maar eens naar hun teksten in Whatsapp en facebook.

Deze blog is in spreektaal geschreven. Een mix van korte en langere zinnen. Er zit geen zin tussen die typisch schrijftaal is. Wat vind je ervan?

Schrijven in spreektaal heeft voordelen

 1. Je mag je zinnen korter houden. Dat doe je immers ook als je praat. Korte zinnen schrijven makkelijk en ze zijn ook snel te begrijpen.
 2. Je mag makkelijke woorden gebruiken. Dat maakt je tekst een stuk toegankelijker.
 3. Je mag je zinnen beginnen met woorden als of, en, dus, want. En dat is fijn, want daarmee boek je tijdwinst. Je hoeft dan niet steeds naar een origineel begin te zoeken.
 4. Je mag lekker direct schrijven. De lezer rechtstreeks aanspreken. Veel jij en u dus. En weinig worden.

Maar pas op!

Gesproken taal kun je ter plekke herroepen en herstellen. Dat wil niet met geschreven taal. Daarom moet je goed rekening houden met het volgende:

 1. Een tekst met alleen maar korte zinnen gaat lijken op jip-en-janneketaal. Je moet je lezer wel serieus nemen natuurlijk.
 2. Bij spreektaal komt vaak (te) veel emotie kijken. Pas op dat je die niet door laat klinken in je tekst. Meestal moet je gewoon zakelijk blijven.
 3. Sprekers hoppen van het ene onderwerp naar het andere. Dat moet je niet doen in een geschreven tekst. Er moet wel structuur in je verhaal blijven.
 4. Sprekers beweren soms zaken die ze niet goed kunnen onderbouwen. Dat is geen goed idee als je in een tekst geloofwaardig wilt overkomen.
 5. Pas op voor stijlfouten en halfbakken zinnen. In spreektaal maakt het allemaal niet zo uit, maar in schrijftaal wel.
 6. In spreektaal lijken er minder regels te zijn en je hoort ook niet of er een d of een t moet staan. Maar dat is geen vrijbrief om dat soort fouten te accepteren. Veel mensen ergeren zich aan d/t-fouten!

Dus?

We zeiden het al: we hebben deze blog met opzet in spreektaal geschreven.

Spreektaal bereikt de lezer sneller. Alleen al daarom zouden wij voor spreektaal kiezen zodra dat maar kan. Wij zijn dus vóór!

Hieronder zie je een deel van de polisvoorwaarden van de woonhuisverzekering van FBTO. Meestal is dat niet de meest begrijpelijke taal. Maar deze zijn prima leesbaar omdat ze in spreektaal zijn geschreven.

spreektaal en schrijftaal

Meer over

Deel dit artikel

Vond je dit interessant?

Abonneer je op de Taalalert. Dan krijg je regelmatig leerzame artikelen in je mailbox. Bovendien ontvang je het gratis e-book Snel Beter Schrijven.

Wij gaan altijd zorgvuldig om met je persoonsgegevens en gebruiken deze alleen om contact met jou op te kunnen nemen. Meer daarover in onze privacyverklaring.

Something went wrong. Please check your entries and try again.

Gerelateerde artikelen

De hier heb jij de chips etc

De hier-heb-je-de-chips,-wij-zijn-weg,-dus-lul-jij-maar-lekker-in-je-eentje-verder-test.

Als je tegen mensen praat, moet je al alles uit de kast halen om ze te boeien. Voordat je het in de gaten hebt, haken ze af. Bij geschreven tekst moet je nog meer je best doen om je lezer te boeien. Wat kun je hiermee? Doe net of je met je tekst naar een …

De hier-heb-je-de-chips,-wij-zijn-weg,-dus-lul-jij-maar-lekker-in-je-eentje-verder-test. Lees verder »

Read More
Invalshoek

Invalshoek

Met een goed gekozen invalshoek: verleid je de lezer sluit je aan op de belangstelling van de lezer baken je de inhoud af verbind je inhoud en emotie geef je een onderwerp een boeiende of zelfs onvoorspelbare wending Een wereld van verschil. Kijk eens naar de twee verschillende invalshoeken.  Partner in de zorg Familie en …

Invalshoek Lees verder »

Read More
Hebben we nog contact

Hebben we nog contact?

Je wilt niet dat je lezer afhaakt. Hoe houd je hem bij de les? Dat doe je met ‘hebben-we-nog-contact-zinnen’: het zijn korte, pakkende zinnen meestal direct gericht aan jou als lezer de stijl wijkt af van de zinnen eromheen Vergelijk het met een docent die bezig is met de les.‘Ben je er nog bij Jan?’‘Volgen …

Hebben we nog contact? Lees verder »

Read More
Scroll naar top