Sliptong of slibtong? Hoe heet dat gebakken visje?

slibtong of sliptong

slibtong

Gezien op de kaart van een Zwols restaurant: Gebakken sliptong. De associatie met ondergoed kan niet uitblijven, natuurlijk. Dit moet slibtong zijn, toch? Nee dus! Sliptong is de juiste spelling van het gebakken visje. Zit je lekker in een restaurant, breek je nog je brein over een spellingkwestie.

Zwemmen in slib?

De gedachte achter de spelling van ‘slibtong’ met een b is eenvoudig te verklaren. Het is namelijk een bodemvis die in en op het slib op de zeebodem leeft. En toch is het niet goed zo.

Waarom moet het dan slip zijn met een p? Het slip uit sliptong komt voort uit het sorteren van de vis. Ze ‘slippen’ namelijk makkelijk door de zeef, omdat ze zo dun zijn.

Ober, mag ik één gebakken slibtong van u?
Ober, mag ik één gebakken sliptong van u?

Slibtong is dus gewoon een slip of the tongue! Mooi ezelsbruggetje van een van onze volgers op facebook.

En nu we het toch over slip hebben …

Mocht je denken dat de slip uit sliptong ook te maken heeft met de traditionele Engelse slipjacht, dan moeten we je weer teleurstellen. Het slip uit slipjacht heeft te maken met het voortslepen van een geurspoor dat de jachthonden volgen. Eigenlijk is het dus een sleepjacht.

 

Meer over

Deel dit artikel

Vond je dit interessant?

Abonneer je op de Taalalert. Dan krijg je regelmatig leerzame artikelen in je mailbox. Bovendien ontvang je het gratis e-book Snel Beter Schrijven.

Wij gaan altijd zorgvuldig om met je persoonsgegevens en gebruiken deze alleen om contact met jou op te kunnen nemen. Meer daarover in onze privacyverklaring.

Something went wrong. Please check your entries and try again.

Gerelateerde artikelen

Punt. Zo, dat was de laatste zin

Punt! Zo, dat was de laatste zin.

Genoeg? Of plak je er nog een achteraan? De tekstjes hieronder stoppen bij de zin voor de dikgedrukte zin. Was al best mooi, maar de dikgedrukte zinnen voegen toch wat toe. Je kunt versterken, samenvatten en zelfs verrassen. Kijk maar: Ons vaste team bestaat uit twaalf medewerkers en twee leidinggevenden. Daarnaast hebben wij vijf flexmedewerkers …

Punt! Zo, dat was de laatste zin. Lees verder »

Read More
E is MC

E = MC²

Besser Einstein in der Hand als Zehn Keinsteins in der Luft Ingewikkelder wordt het vandaag niet meer. E = MC². Albert Einstein is er wereldberoemd mee geworden. De befaamde relativiteitstheorie. E= energie M=massa C= (licht)snelheid. En dan nu een enorm geforceerd bruggetje van hogere natuurkunde naar gewone taal. Komt ie:  Ga na of jouw tekst …

E = MC² Lees verder »

Read More
Jouw bevel is ons houvast

Jouw bevel is ons houvast

“Laat ik alvast gezegd hebben. Dat al die helden en helpers in de zorg mogen verwachten dat wij ons aan de regels houden.” Oei. Serious business. De minister-president wil dat we ons gedrag veranderen. Zo lang als nodig. Dat was uit één van de eerste persconferenties. Een week later zaten we weer met z’n allen …

Jouw bevel is ons houvast Lees verder »

Read More

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Scroll naar top