Sliptong of slibtong? Hoe heet dat gebakken visje?

  • Door Willem Verdaasdonk
  • 01 augustus 2015
slibtong of sliptong

slibtong

Gezien op de kaart van een Zwols restaurant: Gebakken sliptong. De associatie met ondergoed kan niet uitblijven, natuurlijk. Dit moet slibtong zijn, toch? Nee dus! Sliptong is de juiste spelling van het gebakken visje. Zit je lekker in een restaurant, breek je nog je brein over een spellingkwestie.

Zwemmen in slib?

De gedachte achter de spelling van ‘slibtong’ met een b is eenvoudig te verklaren. Het is namelijk een bodemvis die in en op het slib op de zeebodem leeft. En toch is het niet goed zo.

Waarom moet het dan slip zijn met een p? Het slip uit sliptong komt voort uit het sorteren van de vis. Ze ‘slippen’ namelijk makkelijk door de zeef, omdat ze zo dun zijn.

Ober, mag ik één gebakken slibtong van u?
Ober, mag ik één gebakken sliptong van u?

Slibtong is dus gewoon een slip of the tongue! Mooi ezelsbruggetje van een van onze volgers op facebook.

En nu we het toch over slip hebben …

Mocht je denken dat de slip uit sliptong ook te maken heeft met de traditionele Engelse slipjacht, dan moeten we je weer teleurstellen. Het slip uit slipjacht heeft te maken met het voortslepen van een geurspoor dat de jachthonden volgen. Eigenlijk is het dus een sleepjacht.

 

Meer over

Deel dit artikel

Vond je dit interessant?

Abonneer je op de Taalalert. Dan krijg je regelmatig leerzame artikelen in je mailbox. Bovendien ontvang je het gratis e-book Snel Beter Schrijven.

Wij gaan altijd zorgvuldig om met je persoonsgegevens en gebruiken deze alleen om contact met jou op te kunnen nemen. Meer daarover in onze privacyverklaring.

Something went wrong. Please check your entries and try again.

Gerelateerde artikelen

‘Mogen’, hoeft lang niet altijd

‘Mogen’, hoeft lang niet altijd

mo·gen (mocht, heeft gemogen) 1 tot iets in staat zijn: er mogen zijn er aantrekkelijk uitzien 2 kunnen: zich mogen verheugen in grote populariteit3 het recht, de toestemming hebben: van mij mag het ik vind het goed; wat mag het zijn? vraag van een verkoper in een winkel4 (van een persoon) wel aardig vinden: ik mag hem wel5 mogelijk zijn: het mag wel waar zijn; het heeft niet zo mogen zijn verzuchting als iets prettigs niet is gebeurd; dat mocht je willen! schamper commentaar op …

‘Mogen’, hoeft lang niet altijd Lees verder »

Read More
Onze geschiedenis is saai en voorspelbaar

Onze geschiedenis is saai en voorspelbaar

Vaak zien we van die standaard webtekstjes: ‘Onze geschiedenis’. Op zich goed om op je website te zetten hoe jouw organisatie uit het ei is gekropen. Geen organisatie is op dezelfde manier ontstaan, dus je kunt je lekker onderscheiden. Maar doe het dan wel goed.  Een paar tips: Noem het niet ‘onze geschiedenis’, maar ‘ons …

Onze geschiedenis is saai en voorspelbaar Lees verder »

Read More
Over social media gesproken

Over ‘social media’ gesproken

Of moet je zeggen ‘sociale media’? Goed nieuws, het mag allebei. Nederlands of Engels dus. Maakt niet uit.  Tweede vraag: ‘is het enkelvoud of meervoud?’ Als je ‘sociale media’ gebruikt is het meervoud.  Sociale media hebben een grote invloed op de communicatie. Bij ‘social media’ kun je het enkelvoud gebruiken, zeker als het lidwoord ontbreekt.Social media …

Over ‘social media’ gesproken Lees verder »

Read More
Scroll naar top