Sliptong of slibtong? Hoe heet dat gebakken visje?

slibtong of sliptong

slibtong

Gezien op de kaart van een Zwols restaurant: Gebakken sliptong. De associatie met ondergoed kan niet uitblijven, natuurlijk. Dit moet slibtong zijn, toch? Nee dus! Sliptong is de juiste spelling van het gebakken visje. Zit je lekker in een restaurant, breek je nog je brein over een spellingkwestie.

Zwemmen in slib?

De gedachte achter de spelling van ‘slibtong’ met een b is eenvoudig te verklaren. Het is namelijk een bodemvis die in en op het slib op de zeebodem leeft. En toch is het niet goed zo.

Waarom moet het dan slip zijn met een p? Het slip uit sliptong komt voort uit het sorteren van de vis. Ze ‘slippen’ namelijk makkelijk door de zeef, omdat ze zo dun zijn.

Ober, mag ik één gebakken slibtong van u?
Ober, mag ik één gebakken sliptong van u?

Slibtong is dus gewoon een slip of the tongue! Mooi ezelsbruggetje van een van onze volgers op facebook.

En nu we het toch over slip hebben …

Mocht je denken dat de slip uit sliptong ook te maken heeft met de traditionele Engelse slipjacht, dan moeten we je weer teleurstellen. Het slip uit slipjacht heeft te maken met het voortslepen van een geurspoor dat de jachthonden volgen. Eigenlijk is het dus een sleepjacht.

 

Meer over

Deel dit artikel

Vond je dit interessant?

Abonneer je op de Taalalert. Dan krijg je regelmatig leerzame artikelen in je mailbox. Bovendien ontvang je het gratis e-book Snel Beter Schrijven.

Wij gaan altijd zorgvuldig om met je persoonsgegevens en gebruiken deze alleen om contact met jou op te kunnen nemen. Meer daarover in onze privacyverklaring.

Something went wrong. Please check your entries and try again.

Gerelateerde artikelen

Invalshoek

Invalshoek

Met een goed gekozen invalshoek: verleid je de lezer sluit je aan op de belangstelling van de lezer baken je de inhoud af verbind je inhoud en emotie geef je een onderwerp een boeiende of zelfs onvoorspelbare wending Een wereld van verschil. Kijk eens naar de twee verschillende invalshoeken.  Partner in de zorg Familie en …

Invalshoek Lees verder »

Read More
Hebben we nog contact

Hebben we nog contact?

Je wilt niet dat je lezer afhaakt. Hoe houd je hem bij de les? Dat doe je met ‘hebben-we-nog-contact-zinnen’: het zijn korte, pakkende zinnen meestal direct gericht aan jou als lezer de stijl wijkt af van de zinnen eromheen Vergelijk het met een docent die bezig is met de les.‘Ben je er nog bij Jan?’‘Volgen …

Hebben we nog contact? Lees verder »

Read More
Verhoog de pakkans met PAKHEM

Verhoog de pakkans met PAKHEM

Zo’n beetje elke tekst moet natuurlijk beginnen met een inleiding om de aandacht van de lezer te trekken. Compliment voor de schrijver als hij de lezer snel te pakken heeft. Lukt dit met alleen een mooie eerste zin? Helaas. Was het leven maar zo eenvoudig. Je kunt wel ijzersterk beginnen, maar als je tekst daarna …

Verhoog de pakkans met PAKHEM Lees verder »

Read More

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Scroll naar top