• 0572 - 79 20 23
  • info@taaluilen.nl

Sjoemelen met van alles

  • Door Taaluilen
  • 29 augustus 2017
voorvoegsel

sjoemelen

Het voorvoegsel sjoemel- verwerft een vaste plek

Heb jij ook zo’n hekel gekregen aan die fabrikanten die beweren alles zo eerlijk en transparant te doen, maar ondertussen …?

Het begon allemaal met Volkswagen.
Volkswagen had zijn dieselauto’s zo aangepast dat ze herkenden als ze op een rollenbank in de Verenigde Staten werden getest op de uitstoot van schadelijke stoffen. Ze hadden een slim stukje software ingebouwd dat de cijfers veel mooier voorstelde dan ze in werkelijkheid waren. Ze moesten het in juli 2015 toegeven, de hoge mannen van Volkswagen.

Deze software werd al snel sjoemelsoftware genoemd. Het werd gekozen tot woord van het jaar 2015. De slachtoffers van de aankoop van een dergelijke auto werden door De Tijd sjoemel-slachtoffers genoemd. De auto’s zelf sjoemeldiesels.

Olijfolie

Op 11 november 2015 werd bekend dat in Italië aanklagers een onderzoek gingen instellen naar zeven producenten van olijfolie. Waarom? Omdat ze werden verdacht van sjoemelen. Sjoemelen door gewone olijfolie te verkopen als extra vergine, een veel duurdere soort. Ook het grote merk Bertolli was erbij betrokken. Het was op het halfeennieuws van NPO2. “Het is dus eigenlijk sjoemelolie“, zei de ene presentator gierend van de lach tegen de andere.

Heroïne

Kort daarna werd bekend dat het Amsterdamse Slotervaartziekenhuis jarenlang sjoemelde met winsten die werden behaald uit de productie en levering van heroïne. Het ging naar schatting om een bedrag van ruim 1 miljoen euro dat verstopt zat in een heroïne-bv. De moeite waard.
Sjoemelwoord nummer drie werd sjoemelheroïne.

Sigaret

De meest recente loot aan de stam is het woord sjoemelsigaret. Een juridisch onderzoek bracht aan het licht dat tabaksfabrikanten minuscuul kleine gaatjes maken in de filters. Bij testmetingen in rookmachines komt daardoor frisse lucht bij de giftige en verslavende stoffen. Maar heb je zo’n sigaret in je mond en in je hand, dan sluit je de gaatjes af en krijg je alle ellende in zoveelvoud binnen. “Die gaatjes, die in alle sigarettenfilters zitten, zijn door de tabaksindustrie bedacht om rookmachines te bedotten”, zei Wanda de Kanter, longarts in het Antoni van Leeuwenhoekziekenhuis. Een filmpje op de pagina van het KWF legt uit hoe het werkt.

Ik weet niet hoe het bij jou zit, maar ik heb zo langzamerhand een spuughekel aan die walgelijke sjoemelfabrikanten.

Waar komt het woord sjoemelen vandaan?

Heb je dat ook, dat je een woord heel vaak zegt en dat het dan ineens zo’n raar woord lijkt? Ineens wilde ik ook weten waar dat woord eigenlijk vandaan komt.

Het woord sjoemelen is afkomstig van het Duitse schummeln, dat bedrog plegen, knoeien, smokkelen betekent. (bron: Etymologiebank)

Meer over

Deel dit artikel

Scroll naar boven