Sinterklaas met of zonder hoofdletter

  • Door Willem Verdaasdonk
  • 27 november 2015
Sinterklaas met of zonder hoofdletter

Dat zijn taalkundige kwesties waar tal van mensen in november en december mee worstelen. Is het Sinterklaas of sinterklaas? Is het Zwarte Piet of zwarte piet? Maakt het nog uit of het een andere kleur is? Hoe zit dat nou precies met die hoofdletters? We helpen je een handje, want in jouw gedichten wil je natuurlijk geen fouten maken.

Eigennamen

Sinterklaas, Sint en Zwarte Piet zijn eigennamen en die schrijf je met een hoofdletter. Dat geldt ook voor Gele Piet, Blauwe Piet, Knutselpiet of Hoofdpiet.

Al het hele jaar liep Sinterklaas te denken
Wat moet Groene Piet jou schenken
Maar gelukkig hebben Sint en Piet
Iets heel moois voor jou in het verschiet

Soortnamen

Wanneer het niet om de echte Sinterklaas en Zwarte Piet gaat, maar om de rol die zij spelen, schrijf je ze met kleine letter. In plaats van eigennamen zijn het dan soortnamen geworden. Een sinterklaas is goed en vrijgevig en een zwarte/gele/blauwe piet is lenig en lollig. Of hij komt vies uit de schoorsteen en is daardoor een soort schoorsteenpiet geworden.

Mijn neef speelt al jaren voor sinterklaas.
Ik ben toch zeker sinterklaas niet.
Dat is echt een schoorsteenpiet met die vuile vegen op zijn gezicht.
Als zwarte piet moet je vooral heel erg lenig zijn.

Aan elkaar

Soms schrijf je zwartepieten aan elkaar: als het een kaartspelletje is, en als het betekent dat je iemand steeds de schuld toeschuift.

Vanavond gaan we gezellig zwartepieten.
Hij is altijd de zwartepiet.

Als je ‘sinterklaas’ en ‘zwarte piet’ combineert met een ander woord, schrijf je die woorden met een kleine letter. En natuurlijk aan elkaar, zoals dat hoort bij samenstellingen.

sinterklaaspak
sinterklaasactie
zwartepietenpet
zwartepietendiscussie

Meer over

Deel dit artikel

Vond je dit interessant?

Abonneer je op de Taalalert. Dan krijg je regelmatig leerzame artikelen in je mailbox. Bovendien ontvang je het gratis e-book Snel Beter Schrijven.

Wij gaan altijd zorgvuldig om met je persoonsgegevens en gebruiken deze alleen om contact met jou op te kunnen nemen. Meer daarover in onze privacyverklaring.

Something went wrong. Please check your entries and try again.

Gerelateerde artikelen

‘Mogen’, hoeft lang niet altijd

‘Mogen’, hoeft lang niet altijd

mo·gen (mocht, heeft gemogen) 1 tot iets in staat zijn: er mogen zijn er aantrekkelijk uitzien 2 kunnen: zich mogen verheugen in grote populariteit3 het recht, de toestemming hebben: van mij mag het ik vind het goed; wat mag het zijn? vraag van een verkoper in een winkel4 (van een persoon) wel aardig vinden: ik mag hem wel5 mogelijk zijn: het mag wel waar zijn; het heeft niet zo mogen zijn verzuchting als iets prettigs niet is gebeurd; dat mocht je willen! schamper commentaar op …

‘Mogen’, hoeft lang niet altijd Lees verder »

Read More
Onze geschiedenis is saai en voorspelbaar

Onze geschiedenis is saai en voorspelbaar

Vaak zien we van die standaard webtekstjes: ‘Onze geschiedenis’. Op zich goed om op je website te zetten hoe jouw organisatie uit het ei is gekropen. Geen organisatie is op dezelfde manier ontstaan, dus je kunt je lekker onderscheiden. Maar doe het dan wel goed.  Een paar tips: Noem het niet ‘onze geschiedenis’, maar ‘ons …

Onze geschiedenis is saai en voorspelbaar Lees verder »

Read More
Over social media gesproken

Over ‘social media’ gesproken

Of moet je zeggen ‘sociale media’? Goed nieuws, het mag allebei. Nederlands of Engels dus. Maakt niet uit.  Tweede vraag: ‘is het enkelvoud of meervoud?’ Als je ‘sociale media’ gebruikt is het meervoud.  Sociale media hebben een grote invloed op de communicatie. Bij ‘social media’ kun je het enkelvoud gebruiken, zeker als het lidwoord ontbreekt.Social media …

Over ‘social media’ gesproken Lees verder »

Read More
Scroll naar top