Sinterklaas met of zonder hoofdletter

Sinterklaas met of zonder hoofdletter

Dat zijn taalkundige kwesties waar tal van mensen in november en december mee worstelen. Is het Sinterklaas of sinterklaas? Is het Zwarte Piet of zwarte piet? Maakt het nog uit of het een andere kleur is? Hoe zit dat nou precies met die hoofdletters? We helpen je een handje, want in jouw gedichten wil je natuurlijk geen fouten maken.

Eigennamen

Sinterklaas, Sint en Zwarte Piet zijn eigennamen en die schrijf je met een hoofdletter. Dat geldt ook voor Gele Piet, Blauwe Piet, Knutselpiet of Hoofdpiet.

Al het hele jaar liep Sinterklaas te denken
Wat moet Groene Piet jou schenken
Maar gelukkig hebben Sint en Piet
Iets heel moois voor jou in het verschiet

Soortnamen

Wanneer het niet om de echte Sinterklaas en Zwarte Piet gaat, maar om de rol die zij spelen, schrijf je ze met kleine letter. In plaats van eigennamen zijn het dan soortnamen geworden. Een sinterklaas is goed en vrijgevig en een zwarte/gele/blauwe piet is lenig en lollig. Of hij komt vies uit de schoorsteen en is daardoor een soort schoorsteenpiet geworden.

Mijn neef speelt al jaren voor sinterklaas.
Ik ben toch zeker sinterklaas niet.
Dat is echt een schoorsteenpiet met die vuile vegen op zijn gezicht.
Als zwarte piet moet je vooral heel erg lenig zijn.

Aan elkaar

Soms schrijf je zwartepieten aan elkaar: als het een kaartspelletje is, en als het betekent dat je iemand steeds de schuld toeschuift.

Vanavond gaan we gezellig zwartepieten.
Hij is altijd de zwartepiet.

Als je ‘sinterklaas’ en ‘zwarte piet’ combineert met een ander woord, schrijf je die woorden met een kleine letter. En natuurlijk aan elkaar, zoals dat hoort bij samenstellingen.

sinterklaaspak
sinterklaasactie
zwartepietenpet
zwartepietendiscussie

Meer over

Deel dit artikel

Vond je dit interessant?

Abonneer je op de Taalalert. Dan krijg je regelmatig leerzame artikelen in je mailbox. Bovendien ontvang je het gratis e-book Snel Beter Schrijven.

Wij gaan altijd zorgvuldig om met je persoonsgegevens en gebruiken deze alleen om contact met jou op te kunnen nemen. Meer daarover in onze privacyverklaring.

Something went wrong. Please check your entries and try again.

Gerelateerde artikelen

Punt. Zo, dat was de laatste zin

Punt! Zo, dat was de laatste zin.

Genoeg? Of plak je er nog een achteraan? De tekstjes hieronder stoppen bij de zin voor de dikgedrukte zin. Was al best mooi, maar de dikgedrukte zinnen voegen toch wat toe. Je kunt versterken, samenvatten en zelfs verrassen. Kijk maar: Ons vaste team bestaat uit twaalf medewerkers en twee leidinggevenden. Daarnaast hebben wij vijf flexmedewerkers …

Punt! Zo, dat was de laatste zin. Lees verder »

Read More
E is MC

E = MC²

Besser Einstein in der Hand als Zehn Keinsteins in der Luft Ingewikkelder wordt het vandaag niet meer. E = MC². Albert Einstein is er wereldberoemd mee geworden. De befaamde relativiteitstheorie. E= energie M=massa C= (licht)snelheid. En dan nu een enorm geforceerd bruggetje van hogere natuurkunde naar gewone taal. Komt ie:  Ga na of jouw tekst …

E = MC² Lees verder »

Read More
Jouw bevel is ons houvast

Jouw bevel is ons houvast

“Laat ik alvast gezegd hebben. Dat al die helden en helpers in de zorg mogen verwachten dat wij ons aan de regels houden.” Oei. Serious business. De minister-president wil dat we ons gedrag veranderen. Zo lang als nodig. Dat was uit één van de eerste persconferenties. Een week later zaten we weer met z’n allen …

Jouw bevel is ons houvast Lees verder »

Read More

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Scroll naar top