Sinterklaas met of zonder hoofdletter

Sinterklaas met of zonder hoofdletter

Dat zijn taalkundige kwesties waar tal van mensen in november en december mee worstelen. Is het Sinterklaas of sinterklaas? Is het Zwarte Piet of zwarte piet? Maakt het nog uit of het een andere kleur is? Hoe zit dat nou precies met die hoofdletters? We helpen je een handje, want in jouw gedichten wil je natuurlijk geen fouten maken.

Eigennamen

Sinterklaas, Sint en Zwarte Piet zijn eigennamen en die schrijf je met een hoofdletter. Dat geldt ook voor Gele Piet, Blauwe Piet, Knutselpiet of Hoofdpiet.

Al het hele jaar liep Sinterklaas te denken
Wat moet Groene Piet jou schenken
Maar gelukkig hebben Sint en Piet
Iets heel moois voor jou in het verschiet

Soortnamen

Wanneer het niet om de echte Sinterklaas en Zwarte Piet gaat, maar om de rol die zij spelen, schrijf je ze met kleine letter. In plaats van eigennamen zijn het dan soortnamen geworden. Een sinterklaas is goed en vrijgevig en een zwarte/gele/blauwe piet is lenig en lollig. Of hij komt vies uit de schoorsteen en is daardoor een soort schoorsteenpiet geworden.

Mijn neef speelt al jaren voor sinterklaas.
Ik ben toch zeker sinterklaas niet.
Dat is echt een schoorsteenpiet met die vuile vegen op zijn gezicht.
Als zwarte piet moet je vooral heel erg lenig zijn.

Aan elkaar

Soms schrijf je zwartepieten aan elkaar: als het een kaartspelletje is, en als het betekent dat je iemand steeds de schuld toeschuift.

Vanavond gaan we gezellig zwartepieten.
Hij is altijd de zwartepiet.

Als je ‘sinterklaas’ en ‘zwarte piet’ combineert met een ander woord, schrijf je die woorden met een kleine letter. En natuurlijk aan elkaar, zoals dat hoort bij samenstellingen.

sinterklaaspak
sinterklaasactie
zwartepietenpet
zwartepietendiscussie

Meer over

Deel dit artikel

Vond je dit interessant?

Abonneer je op de Taalalert. Dan krijg je regelmatig leerzame artikelen in je mailbox. Bovendien ontvang je het gratis e-book Snel Beter Schrijven.

Wij gaan altijd zorgvuldig om met je persoonsgegevens en gebruiken deze alleen om contact met jou op te kunnen nemen. Meer daarover in onze privacyverklaring.

Something went wrong. Please check your entries and try again.

Gerelateerde artikelen

Invalshoek

Invalshoek

Met een goed gekozen invalshoek: verleid je de lezer sluit je aan op de belangstelling van de lezer baken je de inhoud af verbind je inhoud en emotie geef je een onderwerp een boeiende of zelfs onvoorspelbare wending Een wereld van verschil. Kijk eens naar de twee verschillende invalshoeken.  Partner in de zorg Familie en …

Invalshoek Lees verder »

Read More
Hebben we nog contact

Hebben we nog contact?

Je wilt niet dat je lezer afhaakt. Hoe houd je hem bij de les? Dat doe je met ‘hebben-we-nog-contact-zinnen’: het zijn korte, pakkende zinnen meestal direct gericht aan jou als lezer de stijl wijkt af van de zinnen eromheen Vergelijk het met een docent die bezig is met de les.‘Ben je er nog bij Jan?’‘Volgen …

Hebben we nog contact? Lees verder »

Read More
Verhoog de pakkans met PAKHEM

Verhoog de pakkans met PAKHEM

Zo’n beetje elke tekst moet natuurlijk beginnen met een inleiding om de aandacht van de lezer te trekken. Compliment voor de schrijver als hij de lezer snel te pakken heeft. Lukt dit met alleen een mooie eerste zin? Helaas. Was het leven maar zo eenvoudig. Je kunt wel ijzersterk beginnen, maar als je tekst daarna …

Verhoog de pakkans met PAKHEM Lees verder »

Read More

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Scroll naar top