Memo schrijven

Schrijven van een memo

Een goed memo draagt bij aan een effectieve besluitvorming

In ons landje worden per dag duizenden memo’s geschreven. Maar vaak schieten memo’s hun doel voorbij. Ze zijn te lang en vaak weet de lezer niet wat hij ermee moet.

Korte en duidelijke memo’s

Wij leren je hoe je die schrijft.

Kort en duidelijk

Als jij een memo schrijft moet het voor de lezer natuurlijk duidelijk zijn wat jij bedoelt. Anders sla je de plank mis. Als jouw memo allerlei vragen oproept, heb je er extra werk mee en dat is nou juist niet de bedoeling.

Het doel van een memo is juist om de lezer snel en effectief op de hoogte te stellen van je boodschap. Het is dus volkomen duidelijk wat je van hem vraagt.

Met een goed memo ontzorg je de lezer.

En dat doe je om te beginnen met een heldere structuur:

  • Wat is de aanleiding?
  • Wat moet de lezer weten (achtergrond)?
  • Wat moet de lezer doen?
  • Waarom moet hij dat doen?

Praktische checklist

Je maakt het de lezer ook makkelijk als de tekst lekker leesbaar is. Lange zinnen bijvoorbeeld verstoren het leesplezier. Met alineakoppen loods je de lezer door je tekst.

In de training komen al deze elementen aan bod. Weinig theorie maar juist heel veel schrijven. Je neemt eigen werk mee en je krijgt feedback van de trainer en medecursisten. We werken aan de hand van een heldere checklist die je in de dagelijkse praktijk kunt gebruiken.

Taaluilen Woordmerk

Jouw organisatie tot leven brengen? Wij helpen je.

Taaluilen heeft een bruisende sfeerimpressie gemaakt. Zeer professionele voorbereiding en relaxte sfeer tijdens opnames. 
Deze workshop was een feestje voor alle aanwezigen en heeft zeker bijgedragen aan het zelfvertrouwen van de leerlingen, die met meer vaardigheden en kennis van een aantal basisprincipes van vloggen naar huis gingen.
Teamwork Logo
"‘Doorlezen of afhaken’, was de titel van de schrijftraining die Willem voor Teamwork verzorgde. Die leverde een hoge tevredenheidsscore op en heel positieve reacties van onze cursisten. Een daarvan was ‘Inspirerend, grappig, gezellig, goede tips’. Dit vat de kwaliteiten van Willem wat ons betreft prima samen."
Tjongerschans Ziekenhuis Logo
“Smakelijk schrijven. Iedereen kan het, zo stelt Willem Verdaasdonk tijdens de schrijftraining. Het blijkt vooral een kwestie van anders denken te zijn. Willem leert het ons in nog geen twee uur tijd. En dan komen de woorden haast als vanzelf op papier. Woorden die veel meer impact hebben. Geen broodjes afhaak meer.”
Cabo Logo
"Willem leert je eenvoudig en smakelijk schrijven. Zijn recept: humor, concrete tips, voorbeelden en vooral veel met taal aan de gang."
Scroll naar top