• 0572 - 79 20 23
  • info@taaluilen.nl

Spreektaal of schrijftaal

  • Door Taaluilen
  • 09 maart 2015
spreektaal en schrijftaal

schrijftaal en spreektaal

“Mag je schrijven zoals je spreekt?”
Veel schrijvers denken dat er een hemelsbreed verschil tussen deze twee werelden zit. Maar is dat wel zo? Natuurlijk ligt het er wel een beetje aan wat je schrijft en voor wie. Een dwangbevel klinkt officiëler als de formulering formeel is. Een klachtenbrief heeft een andere toon dan de tekst op de gemiddelde homepage. Maar in het algemeen is er niets op tegen om met geschreven tekst zo veel mogelijk de kant van spreektaal op te zoeken. Jonge mensen doen dat al volop. Kijk maar eens naar hun teksten in Whatsapp en facebook.

Deze blog is in spreektaal geschreven. Een mix van korte en langere zinnen. Er zit geen zin tussen die typisch schrijftaal is. Wat vind je ervan?

Schrijven in spreektaal heeft voordelen

  1. Je mag je zinnen korter houden. Dat doe je immers ook als je praat. Korte zinnen schrijven makkelijk en ze zijn ook snel te begrijpen.
  2. Je mag makkelijke woorden gebruiken. Dat maakt je tekst een stuk toegankelijker.
  3. Je mag je zinnen beginnen met woorden als of, en, dus, want. En dat is fijn, want daarmee boek je tijdwinst. Je hoeft dan niet steeds naar een origineel begin te zoeken.
  4. Je mag lekker direct schrijven. De lezer rechtstreeks aanspreken. Veel jij en u dus. En weinig worden.

Maar pas op!

Gesproken taal kun je ter plekke herroepen en herstellen. Dat wil niet met geschreven taal. Daarom moet je goed rekening houden met het volgende:

  1. Een tekst met alleen maar korte zinnen gaat lijken op jip-en-janneketaal. Je moet je lezer wel serieus nemen natuurlijk.
  2. Bij spreektaal komt vaak (te) veel emotie kijken. Pas op dat je die niet door laat klinken in je tekst. Meestal moet je gewoon zakelijk blijven.
  3. Sprekers hoppen van het ene onderwerp naar het andere. Dat moet je niet doen in een geschreven tekst. Er moet wel structuur in je verhaal blijven.
  4. Sprekers beweren soms zaken die ze niet goed kunnen onderbouwen. Dat is geen goed idee als je in een tekst geloofwaardig wilt overkomen.
  5. Pas op voor stijlfouten en halfbakken zinnen. In spreektaal maakt het allemaal niet zo uit, maar in schrijftaal wel.
  6. In spreektaal lijken er minder regels te zijn en je hoort ook niet of er een d of een t moet staan. Maar dat is geen vrijbrief om dat soort fouten te accepteren. Veel mensen ergeren zich aan d/t-fouten!

Dus?

We zeiden het al: we hebben deze blog met opzet in spreektaal geschreven.

Spreektaal bereikt de lezer sneller. Alleen al daarom zouden wij voor spreektaal kiezen zodra dat maar kan. Wij zijn dus vóór!

Hieronder zie je een deel van de polisvoorwaarden van de woonhuisverzekering van FBTO. Meestal is dat niet de meest begrijpelijke taal. Maar deze zijn prima leesbaar omdat ze in spreektaal zijn geschreven.

spreektaal en schrijftaal

Meer over

Deel dit artikel

Scroll naar boven