• 0572 - 79 20 23
  • info@taaluilen.nl

Aantrekkelijk schrijven

  • Door Taaluilen
  • 05 juni 2016
Aantrekkelijk schrijven

aantrekkelijk schrijven

Een van de zes eisen van zakelijke communicatie is die van aantrekkelijkheid. Dit houdt in dat je het voor de lezer zo aantrekkelijk mogelijk maakt om jouw tekst te lezen. Je trekt hem als het ware je tekst in.

Hoe doe je dat?

1 Houd je zinnen zo kort mogelijk. Korte zinnen lezen makkelijk, lange zinnen lezen lastig. Zinnen van 12 tot 15 woorden zijn prima leesbaar.
2 Kies een titel die de strekking van de tekst goed weergeeft. Je zet de lezer dan meteen op het juiste spoor.
3 Gebruik alinea’s en opsommingen. Ze verdelen de tekst in stukken en zorgen ervoor dat de lezer niet een grijze massa van zinnen en woorden ziet.
4 Gebruik alineakoppen. Goed gekozen koppen geven aan waar de alinea over gaat. De lezer komt met koppensnellen al een heel eind. Verder zorgen goede koppen ervoor dat de lezer dóórleest.
5 Zorg voor een goede structuur. Denk voor je gaat schrijven na hoe je de informatie in zinvolle delen kunt zetten. Het is voor de lezer lastig wanneer hij telkens weer zijn weg in de tekst moet zoeken.
6 Gebruik structuuraanduiders als ten eerste, verder, ook, dan, ten slotte, samenvattend etc. Ze bieden de lezer houvast.
7 Durf origineel te zijn! Maak subtiel gebruik van humor als dat kan.
8 Persoonlijke teksten zijn aantrekkelijker dan teksten met afstand tot de lezer.
9 Natuurlijk helpt het ook als je je tekst aantrekkelijk opmaakt.

 

Meer over

Deel dit artikel

Scroll naar boven