• 0572 - 79 20 23
  • info@taaluilen.nl

Hoe schrijf je een schoolplan?

Eén keer in de vier jaar komt het terug ...Het opstellen van het schoolplan. Is het voor jou als directeur of schoolleider de hoogste tijd om hier een start mee te maken? Lees dan snel verder om te zien hoe je een schoolplan schrijft dat leeft.

Aan de slag met je schoolplan?

Jij wilt een schoolplan dat leeft. En wij hebben de kennis om dit waar te maken. Dus haak ons aan. Eerst weten hoe zo'n traject verloopt? Download onze whitepaper over ons missie- en visietraject.

Wat is een schoolplan?

Met een schoolplan geef je sturing aan je onderwijs. Het is je onderwijsvisie. Hierdoor werk je planmatig aan de verbetering van je onderwijskwaliteit. Net als aan de leeropbrengsten van je leerlingen. Ben je er al over uit welke keuzes je allemaal gaat maken? Weet je alleen niet goed hoe je dit verwerkt tot een koers voor jullie school? Vlieg het op de juiste manier aan en kijk eerst naar de strategie van je school. Met je hele team natuurlijk. Hierover later meer. We vertellen je eerst voor wie een schoolplan überhaupt is. En wat erin moet staan.

Schoolplan

Voor wie is het schoolplan?

Schrijf je een schoolplan voor een basisschool? Óf een schoolplan voor het voortgezet onderwijs? Het is in ieder geval goed om te weten voor welke doelgroepen je het schoolplan nu eigenlijk schrijft.  

Team

Het schoolplan is allereerst een document voor jullie team. Een mooi plan dat sturing geeft aan jullie onderwijs. Het is belangrijk om dit plan regelmatig met je team door te spreken. Zo weet je precies wat je van elkaar kunt verwachten. Wil je weten hoe je dit op een goede wijze doet? Je leest er hier meer over.

Schoolbestuur

Voor het schoolbestuur is je schoolplan een handvat om te laten zien hoe je als school vormgeeft aan het onderwijs.

Ouders/leerlingen

Voor leerlingen en ouders is het belangrijk hoe het onderwijs eruitziet binnen de school. Wat merkt de leerling/ouder ervan? En waarom is jouw school de beste keus voor de leerling? 'Vertel' dit in je schoolplan op een menselijke en makkelijke manier. Je schoolplan uitwerken naar een profileringsboekje is dan ook een goed idee.

Wil je meer weten over hoe jij ouders makkelijk en menselijk vertelt over je onderwijs?

Wat moet in het schoolplan staan?

Hoe schrijf je een schoolplan nou precies?
Het moet aan vastgestelde criteria voldoen. Welke? Je leest het hieronder.
De inspectie kijkt naar de actualiteit. Speelt je schoolplan bijvoorbeeld in op huidige ontwikkelingen in de maatschappij? Ook kijkt de inspectie of je duidelijk uitlegt hoe en wanneer je de gestelde ambities waar wilt maken. Wat is je visie op onderwijs? Je schoolplan moet letterlijk de richting van je onderwijs aangeven.

Op het gebied van onderwijs staat in je schoolplan:

Het Waarom van je school. Hierin leg je de basis voor je burgerschapsonderwijs.
Het onderwijsconcept. De wijze hoe jij je onderwijs organiseert om jullie Waarom te behalen.
Welke doelstellingen en actiepunten je opstelt om jullie onderwijs in de praktijk te brengen.
Welke verwachtingen en uit te voeren taken er zijn. En hoe je team deze in de praktijk uit gaat voeren.
Hoe je jullie pedagogisch, didactisch en organisatorisch beleid vormgeeft.
Hoe je zorgt voor een veilige leeromgeving.
Hoe je omgaat met taalachterstanden.
Welke extra ondersteuning je biedt aan leerlingen.

Op het gebied van personeel staat in je schoolplan:

Hoe jij voldoet aan de bevoegdheidseisen van je personeel. En hoe jouw personeel zich bij blijft scholen.
Welke maatregelen je neemt, zodat je personeel het onderwijskundig beleid goed uit kan voeren.
Hoe het handelen van jouw collega’s er in de praktijk uitziet. Zowel op pedagogisch als didactisch vlak. Wat gebeurt er bijvoorbeeld in de klas?
Hoe leerlingen invloed kunnen hebben op jullie onderwijskundig beleid.

Op het gebied van kwaliteit staat in je schoolplan:

Welke doelen je als school wilt bereiken.
Hoe je het bereiken van doelen meet. En hoe je deze vervolgens evalueert met je team.
Hoe je werkt aan verbetering binnen je school.
Hoe je als school invulling geeft aan de (doorlopende) leerlijn.
Hoe je ervoor zorgt dat leerlingen hun ontwikkelproces goed kunnen doorlopen. En hoe je het onderwijs afstemt op de voortgang in de ontwikkeling van iedere leerling.

Wil je meer weten over de kwaliteitscriteria van je schoolplan? Misschien wil je wel dat we je helpen met schrijven. Doen we graag.

Je weet nu aan welke regels je schoolplan moet voldoen. Tijd om een stevige koers te bepalen, waar jullie onderwijs uit voortvloeit. Hieronder lees je hoe je eens sterk inhoudelijk schoolplan schrijft, dat voor jullie werkt.

Hoe ontwikkel je een schoolplan dat écht werkt?

Als je als directeur of schoolleider denkt dat je een plan van aanpak maakt en deze daarna pas afstemt met je team heb je het mis. Ontwikkel juist samen met je team vanaf het begin jullie koers. Je team moet het immers in de praktijk gaan brengen. Wel zo handig als jullie allemaal achter jullie onderwijsconcept staan. Jullie koers …

… begint met het Waarom.

Wat is de meerwaarde van je school? Wat beloof je de leerlingen? En waarom ben je als school de beste keus? Schrijf het op. En vorm je mooie kernwaarden tot een inspirerend verhaal. Dit is belangrijk voor jullie dagelijks handelen. Staat het Waarom?

Dan ga je verder met het Hoe.

Ook wel: je onderwijsconcept. Hoe organiseer je het onderwijs om het Waarom in praktijk te brengen? Oftewel: welke bewegingen zijn nodig? En welke belangrijke organisatorische, didactische en pedagogische pijlers horen hierbij? Je geeft aan waar je over vier jaar wilt staan. En maakt jullie ambities zichtbaar.

En tot slot het Wat.

Het onderwijsconcept is bepaald, maar hoe brengen je dit in de praktijk? Wat merk je ervan in de klas? Formuleer per ambitie concrete doelstellingen per jaar. En zorg voor bijbehorende acties. Maak mensen verantwoordelijk.

De meerwaarde van jouw school

Kun je wel wat hulp gebruiken bij het ontwikkelen van de juiste koers van jullie school? Snappen we. Hier zijn wij voor. Met verschillende sessies ontwikkelen we samen met jou en je team een vierjarige koers voor je school. Aan het eind van de trainingen ontvang je een strategisch rapport. Met mooie ingrediënten voor in je schoolplan.

Wist je dat?

Het belangrijk is om na ieder schooljaar met je team te kijken of je de doelstellingen en bijbehorende acties hebt behaald. Vanuit hier schaaf je zo nodig de doelstellingen en acties voor het nieuwe schooljaar bij. Hier helpen we jullie graag bij. Samen borgen we jullie schoolplan in de praktijk.

Wil je meer weten over deze training of het borgen van jullie schoolplan?

Aan de slag met je schoolplan?

Jij wilt een schoolplan dat leeft. En wij hebben de kennis om dit waar te maken. Dus haak ons aan. Eerst weten hoe zo'n traject verloopt? Download onze whitepaper over ons missie- en visietraject.

Scroll naar boven