Scan- of koppensneltest - Taaluilen
  • 0572 - 79 20 23
  • info@taaluilen.nl

Scan- of koppensneltest

  • Door Taaluilen
  • 11 maart 2014
alineakoppen
Koppensnellen

Fout en goed naast elkaar

In de lente verwijder je het afgevallen blad van vorig jaar en strooi je compost of mest. Maai het gras voor de eerste keer en snoei de rozen. Zorg dat de vaste planten elkaar in de zomer opvolgen in de bloei en zet de grootste planten achteraan. Haal onkruid weg voordat het de boel overwoekert. Veel bomen en struiken dragen in de herfst bessen en esdoorns krijgen prachtig rood-oranje blad. Late bloeiers zijn asters en verbena. Laat afgevallen blad in de winter tussen de planten liggen als bescherming tegen de vorst. Poot tulpen en krokussen vroeg in december.

Je tuin in de lente
Verwijder het afgevallen blad van vorig jaar en strooi compost of mest. Maai het gras voor de eerste keer en snoei de rozen.
Bloeiers in de zomer
Zorg dat je vaste planten elkaar opvolgen in de bloei en zet de grootste planten achteraan. Haal onkruid weg voordat het de boel overwoekert.
Kleur in de herfst
Veel bomen en struiken dragen nu bessen en esdoorns krijgen prachtig rood-oranje blad. Late bloeiers zijn asters en verbena.
Rust in de winter
Laat afgevallen blad tussen de planten liggen als bescherming tegen de vorst. Poot tulpen en krokussen vroeg in december.

Wat valt je op?

In de linker tekst ontbreken de alineakoppen en daardoor krijg je maar met moeite een beeld van de inhoud. In de tekst rechts zijn ze toegevoegd. De tekst is verder vrijwel compleet hetzelfde maar door de kopjes een stuk makkelijker te lezen.

Onderzoek wijst uit dat lezers eerst scannen voordat ze gaan lezen. Ze willen eerst ruwweg een idee krijgen van de inhoud door snel even de kopjes te lezen. Koppensnellen heet dat.

Uitleg van de test

Check of jouw lezers snel een indruk kunnen krijgen van de inhoud van je tekst. Gebruik daarvoor de volgende test.

Scan- of koppensneltest

Meer over

Deel dit artikel

Scroll naar boven