Scan- of koppensneltest

  • Door admin
  • 11 maart 2014
alineakoppen
Koppensnellen

Fout en goed naast elkaar

In de lente verwijder je het afgevallen blad van vorig jaar en strooi je compost of mest. Maai het gras voor de eerste keer en snoei de rozen. Zorg dat de vaste planten elkaar in de zomer opvolgen in de bloei en zet de grootste planten achteraan. Haal onkruid weg voordat het de boel overwoekert. Veel bomen en struiken dragen in de herfst bessen en esdoorns krijgen prachtig rood-oranje blad. Late bloeiers zijn asters en verbena. Laat afgevallen blad in de winter tussen de planten liggen als bescherming tegen de vorst. Poot tulpen en krokussen vroeg in december.

Je tuin in de lente
Verwijder het afgevallen blad van vorig jaar en strooi compost of mest. Maai het gras voor de eerste keer en snoei de rozen.
Bloeiers in de zomer
Zorg dat je vaste planten elkaar opvolgen in de bloei en zet de grootste planten achteraan. Haal onkruid weg voordat het de boel overwoekert.
Kleur in de herfst
Veel bomen en struiken dragen nu bessen en esdoorns krijgen prachtig rood-oranje blad. Late bloeiers zijn asters en verbena.
Rust in de winter
Laat afgevallen blad tussen de planten liggen als bescherming tegen de vorst. Poot tulpen en krokussen vroeg in december.

Wat valt je op?

In de linker tekst ontbreken de alineakoppen en daardoor krijg je maar met moeite een beeld van de inhoud. In de tekst rechts zijn ze toegevoegd. De tekst is verder vrijwel compleet hetzelfde maar door de kopjes een stuk makkelijker te lezen.

Onderzoek wijst uit dat lezers eerst scannen voordat ze gaan lezen. Ze willen eerst ruwweg een idee krijgen van de inhoud door snel even de kopjes te lezen. Koppensnellen heet dat.

Uitleg van de test

Check of jouw lezers snel een indruk kunnen krijgen van de inhoud van je tekst. Gebruik daarvoor de volgende test.

Scan- of koppensneltest

Meer over

Deel dit artikel

Vond je dit interessant?

Abonneer je op de Taalalert. Dan krijg je regelmatig leerzame artikelen in je mailbox. Bovendien ontvang je het gratis e-book Snel Beter Schrijven.

Wij gaan altijd zorgvuldig om met je persoonsgegevens en gebruiken deze alleen om contact met jou op te kunnen nemen. Meer daarover in onze privacyverklaring.

Something went wrong. Please check your entries and try again.

Gerelateerde artikelen

‘Mogen’, hoeft lang niet altijd

‘Mogen’, hoeft lang niet altijd

mo·gen (mocht, heeft gemogen) 1 tot iets in staat zijn: er mogen zijn er aantrekkelijk uitzien 2 kunnen: zich mogen verheugen in grote populariteit3 het recht, de toestemming hebben: van mij mag het ik vind het goed; wat mag het zijn? vraag van een verkoper in een winkel4 (van een persoon) wel aardig vinden: ik mag hem wel5 mogelijk zijn: het mag wel waar zijn; het heeft niet zo mogen zijn verzuchting als iets prettigs niet is gebeurd; dat mocht je willen! schamper commentaar op …

‘Mogen’, hoeft lang niet altijd Lees verder »

Read More
Onze geschiedenis is saai en voorspelbaar

Onze geschiedenis is saai en voorspelbaar

Vaak zien we van die standaard webtekstjes: ‘Onze geschiedenis’. Op zich goed om op je website te zetten hoe jouw organisatie uit het ei is gekropen. Geen organisatie is op dezelfde manier ontstaan, dus je kunt je lekker onderscheiden. Maar doe het dan wel goed.  Een paar tips: Noem het niet ‘onze geschiedenis’, maar ‘ons …

Onze geschiedenis is saai en voorspelbaar Lees verder »

Read More
Over social media gesproken

Over ‘social media’ gesproken

Of moet je zeggen ‘sociale media’? Goed nieuws, het mag allebei. Nederlands of Engels dus. Maakt niet uit.  Tweede vraag: ‘is het enkelvoud of meervoud?’ Als je ‘sociale media’ gebruikt is het meervoud.  Sociale media hebben een grote invloed op de communicatie. Bij ‘social media’ kun je het enkelvoud gebruiken, zeker als het lidwoord ontbreekt.Social media …

Over ‘social media’ gesproken Lees verder »

Read More
Scroll naar top