Probleemstructuur - Taaluilen
  • 0572 - 79 20 23
  • info@taaluilen.nl

Probleemstructuur

  • Door Jos Verdaasdonk
  • 07 september 2014
probleemstructuur

probleemstructuur

Vaste structuur

Een tekst schrijven vraagt om het nodige denkwerk vooraf. Een van die dingen waar je over na moet denken is de structuur, het bouwplan van je tekst.

Er zijn talloze tips te geven voor het zelf bedenken van zo’n bouwplan. Maar waarom zou je geen gebruik maken van iets dat er al is, een vaste structuur? Daar win je aardig wat tijd en energie mee. M. Steehouder beschreef een aantal vaste structuren in zijn handboek Leren communiceren.

Stel, je moet een artikel schrijven over de bezuinigingen op de ouderenzorg in Nederland met alle problemen die daar mee gepaard gaan.

Dan kun je kiezen voor de probleemstructuur.

Probleemstructuur

Deze structuur past prima voor jouw doelstelling. Hij bestaat uit vier vragen die je voor de bespreking van elk probleem kunt gebruiken.

Wat is het probleem precies?

Waarom is het een probleem?

Wat zijn de oorzaken?

Wat is ertegen te doen?

 

Uitgewerkt voorbeeld

Het beleid van de regering is erop gericht de uitgaven voor de gezondheidszorg terug te dringen. Ook de ouderenzorg ontkomt niet aan de bezuinigingen.

Een van de gevolgen is dat ouderen in bepaalde gevallen zijn aangewezen op hulp van vrijwilligers, mantelzorgers en familie. Ook kunnen ouderen niet altijd meer rekenen op hulp en ondersteuning van de thuiszorg. Verder blijkt dat de eenzaamheid onder deze groep flink toeneemt.

De afgelopen decennia is het budget voor ouderenzorg steeds gestegen. Er is te weinig gekeken naar wat senioren en ouderen nog kunnen. Verzorging was automatisch de plicht van de overheid.

Ouderen, hun familieleden en zorginstellingen moeten de politiek ervan overtuigen dat voor grote groepen ouderen de kwaliteit van leven fors achteruitgaat.

 

 

 

 

 

 

 

 

Meer over

Deel dit artikel

Scroll naar boven