Poule, pool of poel?

poule of pool

Poule pool

Voetbalpoule, voetbalpool, voetbalpoel? Wat is het nou?

Er is al veel over geschreven. Maar de vraag kwam nog zo vaak langs, dat we nog een poging wagen er een ezelsbruggetje voor te bedenken.

Poule

Deelnemers aan een toernooi worden meestal ingedeeld in poules. De Wereldkampioenschappen voetbal van 2014 tellen bijvoorbeeld acht poules, namelijk Groep A t/m H. Nederland zat in de poule met Spanje, Mexico en Chili. Je kunt dus echt een ongelukkige poule loten.

Pool

Een pool is een weddenschap rond een toernooi. Zo voorspel je bij een WK-pool de winnaar van een wedstrijd. Hulpmiddeltje: in Engeland heet de toto ‘pools‘. Je voorspelt de uitslag. Alles met twee o’s dus. 

Poel

Er is maar één versie die echt fout is, namelijk voetbalpoel. Dat woord bestaat gewoon helemaal niet. Of je moet in de modder een wedstrijdje gaan trappen natuurlijk. Een soort watervoetbal.

Meer over

Deel dit artikel

Vond je dit interessant?

Abonneer je op de Taalalert. Dan krijg je regelmatig leerzame artikelen in je mailbox. Bovendien ontvang je het gratis e-book Snel Beter Schrijven.

Wij gaan altijd zorgvuldig om met je persoonsgegevens en gebruiken deze alleen om contact met jou op te kunnen nemen. Meer daarover in onze privacyverklaring.

Something went wrong. Please check your entries and try again.

Gerelateerde artikelen

Punt. Zo, dat was de laatste zin

Punt! Zo, dat was de laatste zin.

Genoeg? Of plak je er nog een achteraan? De tekstjes hieronder stoppen bij de zin voor de dikgedrukte zin. Was al best mooi, maar de dikgedrukte zinnen voegen toch wat toe. Je kunt versterken, samenvatten en zelfs verrassen. Kijk maar: Ons vaste team bestaat uit twaalf medewerkers en twee leidinggevenden. Daarnaast hebben wij vijf flexmedewerkers …

Punt! Zo, dat was de laatste zin. Lees verder »

Read More
E is MC

E = MC²

Besser Einstein in der Hand als Zehn Keinsteins in der Luft Ingewikkelder wordt het vandaag niet meer. E = MC². Albert Einstein is er wereldberoemd mee geworden. De befaamde relativiteitstheorie. E= energie M=massa C= (licht)snelheid. En dan nu een enorm geforceerd bruggetje van hogere natuurkunde naar gewone taal. Komt ie:  Ga na of jouw tekst …

E = MC² Lees verder »

Read More
Jouw bevel is ons houvast

Jouw bevel is ons houvast

“Laat ik alvast gezegd hebben. Dat al die helden en helpers in de zorg mogen verwachten dat wij ons aan de regels houden.” Oei. Serious business. De minister-president wil dat we ons gedrag veranderen. Zo lang als nodig. Dat was uit één van de eerste persconferenties. Een week later zaten we weer met z’n allen …

Jouw bevel is ons houvast Lees verder »

Read More

2 reacties op “Poule, pool of poel?”

  1. Een poule is een verzameling van ploegen die samen strijden om de winst. De Dikke van Dale zegt dit:
   groep deel­ne­mers of ploe­gen die naar krachts­ver­hou­ding of lo­ting zijn in­ge­deeld
   • de pou­le des doods: pou­le met zeer ster­ke deel­ne­mers (waar­van er on­ver­mij­de­lijk en­ke­le tot de ver­lie­zers zul­len be­ho­ren)

   Een pool is een soort weddenschap. De Dikke van Dale zegt dit:
   sys­teem van wed­den waar­bij ge­ra­den moet wor­den naar de uit­slag van een bep. aan­tal sport­wed­strij­den
   vergelijk voet­bal­pool

   Er is dus wel degelijk een verschil!

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Scroll naar top