Poule, pool of poel?

  • Door Willem Verdaasdonk
  • 03 juli 2014
poule of pool

Poule pool

Voetbalpoule, voetbalpool, voetbalpoel? Wat is het nou?

Er is al veel over geschreven. Maar de vraag kwam nog zo vaak langs, dat we nog een poging wagen er een ezelsbruggetje voor te bedenken.

Poule

Deelnemers aan een toernooi worden meestal ingedeeld in poules. De Wereldkampioenschappen voetbal van 2014 tellen bijvoorbeeld acht poules, namelijk Groep A t/m H. Nederland zat in de poule met Spanje, Mexico en Chili. Je kunt dus echt een ongelukkige poule loten.

Pool

Een pool is een weddenschap rond een toernooi. Zo voorspel je bij een WK-pool de winnaar van een wedstrijd. Hulpmiddeltje: in Engeland heet de toto ‘pools‘. Je voorspelt de uitslag. Alles met twee o’s dus. 

Poel

Er is maar één versie die echt fout is, namelijk voetbalpoel. Dat woord bestaat gewoon helemaal niet. Of je moet in de modder een wedstrijdje gaan trappen natuurlijk. Een soort watervoetbal.

Meer over

Deel dit artikel

Vond je dit interessant?

Abonneer je op de Taalalert. Dan krijg je regelmatig leerzame artikelen in je mailbox. Bovendien ontvang je het gratis e-book Snel Beter Schrijven.

Wij gaan altijd zorgvuldig om met je persoonsgegevens en gebruiken deze alleen om contact met jou op te kunnen nemen. Meer daarover in onze privacyverklaring.

Something went wrong. Please check your entries and try again.

Gerelateerde artikelen

‘Mogen’, hoeft lang niet altijd

‘Mogen’, hoeft lang niet altijd

mo·gen (mocht, heeft gemogen) 1 tot iets in staat zijn: er mogen zijn er aantrekkelijk uitzien 2 kunnen: zich mogen verheugen in grote populariteit3 het recht, de toestemming hebben: van mij mag het ik vind het goed; wat mag het zijn? vraag van een verkoper in een winkel4 (van een persoon) wel aardig vinden: ik mag hem wel5 mogelijk zijn: het mag wel waar zijn; het heeft niet zo mogen zijn verzuchting als iets prettigs niet is gebeurd; dat mocht je willen! schamper commentaar op …

‘Mogen’, hoeft lang niet altijd Lees verder »

Read More
Onze geschiedenis is saai en voorspelbaar

Onze geschiedenis is saai en voorspelbaar

Vaak zien we van die standaard webtekstjes: ‘Onze geschiedenis’. Op zich goed om op je website te zetten hoe jouw organisatie uit het ei is gekropen. Geen organisatie is op dezelfde manier ontstaan, dus je kunt je lekker onderscheiden. Maar doe het dan wel goed.  Een paar tips: Noem het niet ‘onze geschiedenis’, maar ‘ons …

Onze geschiedenis is saai en voorspelbaar Lees verder »

Read More
Over social media gesproken

Over ‘social media’ gesproken

Of moet je zeggen ‘sociale media’? Goed nieuws, het mag allebei. Nederlands of Engels dus. Maakt niet uit.  Tweede vraag: ‘is het enkelvoud of meervoud?’ Als je ‘sociale media’ gebruikt is het meervoud.  Sociale media hebben een grote invloed op de communicatie. Bij ‘social media’ kun je het enkelvoud gebruiken, zeker als het lidwoord ontbreekt.Social media …

Over ‘social media’ gesproken Lees verder »

Read More
Scroll naar top