Over vrije-uitloopeieren

vrije-uitloopeieren

vrije uiloop

Een vrije-uitloopei is een ei gelegd door een kip die ook buiten kan lopen. Op de verpakking staat eicode ‘1’.

Vreemd woord?

Vrije-uitloopeieren zijn vooral fijn voor de kippen. Die zitten dan namelijk in een stal waar ze ook naar buiten kunnen om te scharrelen. Dat vrije uitloop zegt helemaal niets over het ei … Je ziet namelijk zelden een ei uit eigen beweging naar buiten lopen. Kippen wel, als de baas dat tenminste toelaat.

Het zijn dus eigenlijk eieren van vrije-uitloopkippen. Maar wat doen we dan met die eieren? Hoe gaan we die noemen?

Een voorstel

Kippen werden nog niet eens zo heel lang geleden gehouden in legbatterijen. Daar zaten ze in kooien, op een kluitje, elkaar te pikken van ellende. Gelukkig accepteren we dat niet meer.
Het woord kooi-ei is afkomstig van die huisvesting.

Vanwege het dierenwelzijn kregen kippen later de ruimte om natuurlijk gedrag te vertonen in scharrelstallen, soms drie verdiepingen hoog. Wij noemen de eieren van die kippen scharreleieren, maar eieren scharrelen natuurlijk ook niet. Dat doen de kippen. Als we de huisvestingsnaam doorzetten, kunnen we kiezen voor stal-ei als alternatief, analoog aan kooi-ei.

Kippen in scharrelstallen die ook nog naar buiten mogen, hebben het het beste voor elkaar. Die leggen wat wij nu vrije-uitloopeieren noemen. De hennen leggen hun eieren wel binnen, maar brengen een groot deel van de dag buiten door. Deze eieren kunnen we misschien hok-eieren gaan noemenomdat hun huisvesting doet denken aan een ouderwets kippenhok.

Juiste schrijfwijze

In feite hebben we het over hetzelfde verschijnsel als dat van de warme bakker. Die is niet zelf warm; het is zijn brood dat warm is. We kunnen het dus ook gewoon beschouwen als een stijlfiguur en het zo laten. Misschien wel zo makkelijk.

Maar dan moet het wel juist gespeld worden.
De eieren en de kippen zijn niet vrij, maar de uitloop. Daarom moet de spatie weg. Dus schrijf je vrijeuitloopeieren of beter vrijeuitloopkippen.
Omdat dit niet echt lekker leest, mag je een streepje zetten: vrije-uitloopeieren of vrije-uitloopkippen.

Meer over

Deel dit artikel

Vond je dit interessant?

Abonneer je op de Taalalert. Dan krijg je regelmatig leerzame artikelen in je mailbox. Bovendien ontvang je het gratis e-book Snel Beter Schrijven.

Wij gaan altijd zorgvuldig om met je persoonsgegevens en gebruiken deze alleen om contact met jou op te kunnen nemen. Meer daarover in onze privacyverklaring.

Something went wrong. Please check your entries and try again.

Gerelateerde artikelen

Punt. Zo, dat was de laatste zin

Punt! Zo, dat was de laatste zin.

Genoeg? Of plak je er nog een achteraan? De tekstjes hieronder stoppen bij de zin voor de dikgedrukte zin. Was al best mooi, maar de dikgedrukte zinnen voegen toch wat toe. Je kunt versterken, samenvatten en zelfs verrassen. Kijk maar: Ons vaste team bestaat uit twaalf medewerkers en twee leidinggevenden. Daarnaast hebben wij vijf flexmedewerkers …

Punt! Zo, dat was de laatste zin. Lees verder »

Read More
E is MC

E = MC²

Besser Einstein in der Hand als Zehn Keinsteins in der Luft Ingewikkelder wordt het vandaag niet meer. E = MC². Albert Einstein is er wereldberoemd mee geworden. De befaamde relativiteitstheorie. E= energie M=massa C= (licht)snelheid. En dan nu een enorm geforceerd bruggetje van hogere natuurkunde naar gewone taal. Komt ie:  Ga na of jouw tekst …

E = MC² Lees verder »

Read More
Jouw bevel is ons houvast

Jouw bevel is ons houvast

“Laat ik alvast gezegd hebben. Dat al die helden en helpers in de zorg mogen verwachten dat wij ons aan de regels houden.” Oei. Serious business. De minister-president wil dat we ons gedrag veranderen. Zo lang als nodig. Dat was uit één van de eerste persconferenties. Een week later zaten we weer met z’n allen …

Jouw bevel is ons houvast Lees verder »

Read More

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Scroll naar top