Over vrije-uitloopeieren

vrije-uitloopeieren

vrije uiloop

Een vrije-uitloopei is een ei gelegd door een kip die ook buiten kan lopen. Op de verpakking staat eicode ‘1’.

Vreemd woord?

Vrije-uitloopeieren zijn vooral fijn voor de kippen. Die zitten dan namelijk in een stal waar ze ook naar buiten kunnen om te scharrelen. Dat vrije uitloop zegt helemaal niets over het ei … Je ziet namelijk zelden een ei uit eigen beweging naar buiten lopen. Kippen wel, als de baas dat tenminste toelaat.

Het zijn dus eigenlijk eieren van vrije-uitloopkippen. Maar wat doen we dan met die eieren? Hoe gaan we die noemen?

Een voorstel

Kippen werden nog niet eens zo heel lang geleden gehouden in legbatterijen. Daar zaten ze in kooien, op een kluitje, elkaar te pikken van ellende. Gelukkig accepteren we dat niet meer.
Het woord kooi-ei is afkomstig van die huisvesting.

Vanwege het dierenwelzijn kregen kippen later de ruimte om natuurlijk gedrag te vertonen in scharrelstallen, soms drie verdiepingen hoog. Wij noemen de eieren van die kippen scharreleieren, maar eieren scharrelen natuurlijk ook niet. Dat doen de kippen. Als we de huisvestingsnaam doorzetten, kunnen we kiezen voor stal-ei als alternatief, analoog aan kooi-ei.

Kippen in scharrelstallen die ook nog naar buiten mogen, hebben het het beste voor elkaar. Die leggen wat wij nu vrije-uitloopeieren noemen. De hennen leggen hun eieren wel binnen, maar brengen een groot deel van de dag buiten door. Deze eieren kunnen we misschien hok-eieren gaan noemenomdat hun huisvesting doet denken aan een ouderwets kippenhok.

Juiste schrijfwijze

In feite hebben we het over hetzelfde verschijnsel als dat van de warme bakker. Die is niet zelf warm; het is zijn brood dat warm is. We kunnen het dus ook gewoon beschouwen als een stijlfiguur en het zo laten. Misschien wel zo makkelijk.

Maar dan moet het wel juist gespeld worden.
De eieren en de kippen zijn niet vrij, maar de uitloop. Daarom moet de spatie weg. Dus schrijf je vrijeuitloopeieren of beter vrijeuitloopkippen.
Omdat dit niet echt lekker leest, mag je een streepje zetten: vrije-uitloopeieren of vrije-uitloopkippen.

Meer over

Deel dit artikel

Vond je dit interessant?

Abonneer je op de Taalalert. Dan krijg je regelmatig leerzame artikelen in je mailbox. Bovendien ontvang je het gratis e-book Snel Beter Schrijven.

Wij gaan altijd zorgvuldig om met je persoonsgegevens en gebruiken deze alleen om contact met jou op te kunnen nemen. Meer daarover in onze privacyverklaring.

Something went wrong. Please check your entries and try again.

Gerelateerde artikelen

Invalshoek

Invalshoek

Met een goed gekozen invalshoek: verleid je de lezer sluit je aan op de belangstelling van de lezer baken je de inhoud af verbind je inhoud en emotie geef je een onderwerp een boeiende of zelfs onvoorspelbare wending Een wereld van verschil. Kijk eens naar de twee verschillende invalshoeken.  Partner in de zorg Familie en …

Invalshoek Lees verder »

Read More
Hebben we nog contact

Hebben we nog contact?

Je wilt niet dat je lezer afhaakt. Hoe houd je hem bij de les? Dat doe je met ‘hebben-we-nog-contact-zinnen’: het zijn korte, pakkende zinnen meestal direct gericht aan jou als lezer de stijl wijkt af van de zinnen eromheen Vergelijk het met een docent die bezig is met de les.‘Ben je er nog bij Jan?’‘Volgen …

Hebben we nog contact? Lees verder »

Read More
Verhoog de pakkans met PAKHEM

Verhoog de pakkans met PAKHEM

Zo’n beetje elke tekst moet natuurlijk beginnen met een inleiding om de aandacht van de lezer te trekken. Compliment voor de schrijver als hij de lezer snel te pakken heeft. Lukt dit met alleen een mooie eerste zin? Helaas. Was het leven maar zo eenvoudig. Je kunt wel ijzersterk beginnen, maar als je tekst daarna …

Verhoog de pakkans met PAKHEM Lees verder »

Read More

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Scroll naar top