Over vrije-uitloopeieren

  • Door Willem Verdaasdonk
  • 17 september 2015
vrije-uitloopeieren

vrije uiloop

Een vrije-uitloopei is een ei gelegd door een kip die ook buiten kan lopen. Op de verpakking staat eicode ‘1’.

Vreemd woord?

Vrije-uitloopeieren zijn vooral fijn voor de kippen. Die zitten dan namelijk in een stal waar ze ook naar buiten kunnen om te scharrelen. Dat vrije uitloop zegt helemaal niets over het ei … Je ziet namelijk zelden een ei uit eigen beweging naar buiten lopen. Kippen wel, als de baas dat tenminste toelaat.

Het zijn dus eigenlijk eieren van vrije-uitloopkippen. Maar wat doen we dan met die eieren? Hoe gaan we die noemen?

Een voorstel

Kippen werden nog niet eens zo heel lang geleden gehouden in legbatterijen. Daar zaten ze in kooien, op een kluitje, elkaar te pikken van ellende. Gelukkig accepteren we dat niet meer.
Het woord kooi-ei is afkomstig van die huisvesting.

Vanwege het dierenwelzijn kregen kippen later de ruimte om natuurlijk gedrag te vertonen in scharrelstallen, soms drie verdiepingen hoog. Wij noemen de eieren van die kippen scharreleieren, maar eieren scharrelen natuurlijk ook niet. Dat doen de kippen. Als we de huisvestingsnaam doorzetten, kunnen we kiezen voor stal-ei als alternatief, analoog aan kooi-ei.

Kippen in scharrelstallen die ook nog naar buiten mogen, hebben het het beste voor elkaar. Die leggen wat wij nu vrije-uitloopeieren noemen. De hennen leggen hun eieren wel binnen, maar brengen een groot deel van de dag buiten door. Deze eieren kunnen we misschien hok-eieren gaan noemenomdat hun huisvesting doet denken aan een ouderwets kippenhok.

Juiste schrijfwijze

In feite hebben we het over hetzelfde verschijnsel als dat van de warme bakker. Die is niet zelf warm; het is zijn brood dat warm is. We kunnen het dus ook gewoon beschouwen als een stijlfiguur en het zo laten. Misschien wel zo makkelijk.

Maar dan moet het wel juist gespeld worden.
De eieren en de kippen zijn niet vrij, maar de uitloop. Daarom moet de spatie weg. Dus schrijf je vrijeuitloopeieren of beter vrijeuitloopkippen.
Omdat dit niet echt lekker leest, mag je een streepje zetten: vrije-uitloopeieren of vrije-uitloopkippen.

Meer over

Deel dit artikel

Vond je dit interessant?

Abonneer je op de Taalalert. Dan krijg je regelmatig leerzame artikelen in je mailbox. Bovendien ontvang je het gratis e-book Snel Beter Schrijven.

Wij gaan altijd zorgvuldig om met je persoonsgegevens en gebruiken deze alleen om contact met jou op te kunnen nemen. Meer daarover in onze privacyverklaring.

Something went wrong. Please check your entries and try again.

Gerelateerde artikelen

‘Mogen’, hoeft lang niet altijd

‘Mogen’, hoeft lang niet altijd

mo·gen (mocht, heeft gemogen) 1 tot iets in staat zijn: er mogen zijn er aantrekkelijk uitzien 2 kunnen: zich mogen verheugen in grote populariteit3 het recht, de toestemming hebben: van mij mag het ik vind het goed; wat mag het zijn? vraag van een verkoper in een winkel4 (van een persoon) wel aardig vinden: ik mag hem wel5 mogelijk zijn: het mag wel waar zijn; het heeft niet zo mogen zijn verzuchting als iets prettigs niet is gebeurd; dat mocht je willen! schamper commentaar op …

‘Mogen’, hoeft lang niet altijd Lees verder »

Read More
Onze geschiedenis is saai en voorspelbaar

Onze geschiedenis is saai en voorspelbaar

Vaak zien we van die standaard webtekstjes: ‘Onze geschiedenis’. Op zich goed om op je website te zetten hoe jouw organisatie uit het ei is gekropen. Geen organisatie is op dezelfde manier ontstaan, dus je kunt je lekker onderscheiden. Maar doe het dan wel goed.  Een paar tips: Noem het niet ‘onze geschiedenis’, maar ‘ons …

Onze geschiedenis is saai en voorspelbaar Lees verder »

Read More
Over social media gesproken

Over ‘social media’ gesproken

Of moet je zeggen ‘sociale media’? Goed nieuws, het mag allebei. Nederlands of Engels dus. Maakt niet uit.  Tweede vraag: ‘is het enkelvoud of meervoud?’ Als je ‘sociale media’ gebruikt is het meervoud.  Sociale media hebben een grote invloed op de communicatie. Bij ‘social media’ kun je het enkelvoud gebruiken, zeker als het lidwoord ontbreekt.Social media …

Over ‘social media’ gesproken Lees verder »

Read More
Scroll naar top