Opsomming

  • Door admin
  • 03 mei 2014
opsomming

opsomming

Opsommingen zijn nuttig

Een opsomming leest veel makkelijker dan één lange zin met dezelfde informatie. Door een opsomming krijgt de lezer een snel overzicht van een aantal belangrijke punten. Vooral op het web kun je hier gebruik van maken. Bovendien zorgt een opsomming voor variatie in een tekst.

Houd rekening met de volgende punten

1 Alle onderdelen moeten goed aansluiten op de basiszin. In het voorbeeld hierboven is dat alleen het woord Rolluiken.
2 Kun je de losse elementen van de lijst in zijn geheel lezen als een zin, plaats dan een komma achter elk element en eindig de opsomming met een punt.
3 Bestaat de opsomming uit losse kreten, dan plaats je geen leestekens.
4 Verder zijn er geen duidelijke afspraken over de leestekens. Wees in ieder geval wel consequent in het gebruik.
5 Geef alle elementen dezelfde grammaticale opbouw. Begin bijvoorbeeld met een gebiedende wijs: 1. Draai de knop naar rechts. 2. Open het deurtje. 3. Schuif de accu naar binnen. 4. Sluit het deurtje. 5. Draai de knop naar links.
6 Maak de opsomming niet te lang en maak ook de leden van de opsomming niet te lang.
7 Te veel opsommingen achter elkaar geven de tekst een onrustig beeld.

Meer over

Deel dit artikel

Vond je dit interessant?

Abonneer je op de Taalalert. Dan krijg je regelmatig leerzame artikelen in je mailbox. Bovendien ontvang je het gratis e-book Snel Beter Schrijven.

Wij gaan altijd zorgvuldig om met je persoonsgegevens en gebruiken deze alleen om contact met jou op te kunnen nemen. Meer daarover in onze privacyverklaring.

Something went wrong. Please check your entries and try again.

Gerelateerde artikelen

Over social media gesproken

Over ‘social media’ gesproken

Of moet je zeggen ‘sociale media’? Goed nieuws, het mag allebei. Nederlands of Engels dus. Maakt niet uit.  Tweede vraag: ‘is het enkelvoud of meervoud?’ Als je ‘sociale media’ gebruikt is het meervoud.  Sociale media hebben een grote invloed op de communicatie. Bij ‘social media’ kun je het enkelvoud gebruiken, zeker als het lidwoord ontbreekt.Social media …

Over ‘social media’ gesproken Lees verder »

Read More
De hier heb jij de chips etc

De hier-heb-je-de-chips,-wij-zijn-weg,-dus-lul-jij-maar-lekker-in-je-eentje-verder-test.

Als je tegen mensen praat, moet je al alles uit de kast halen om ze te boeien. Voordat je het in de gaten hebt, haken ze af. Bij geschreven tekst moet je nog meer je best doen om je lezer te boeien. Wat kun je hiermee? Doe net of je met je tekst naar een …

De hier-heb-je-de-chips,-wij-zijn-weg,-dus-lul-jij-maar-lekker-in-je-eentje-verder-test. Lees verder »

Read More
Invalshoek

Invalshoek

Met een goed gekozen invalshoek: verleid je de lezer sluit je aan op de belangstelling van de lezer baken je de inhoud af verbind je inhoud en emotie geef je een onderwerp een boeiende of zelfs onvoorspelbare wending Een wereld van verschil. Kijk eens naar de twee verschillende invalshoeken.  Partner in de zorg Familie en …

Invalshoek Lees verder »

Read More
Scroll naar top