Opsomming

  • Door admin
  • 03 mei 2014
opsomming

opsomming

Opsommingen zijn nuttig

Een opsomming leest veel makkelijker dan één lange zin met dezelfde informatie. Door een opsomming krijgt de lezer een snel overzicht van een aantal belangrijke punten. Vooral op het web kun je hier gebruik van maken. Bovendien zorgt een opsomming voor variatie in een tekst.

Houd rekening met de volgende punten

1 Alle onderdelen moeten goed aansluiten op de basiszin. In het voorbeeld hierboven is dat alleen het woord Rolluiken.
2 Kun je de losse elementen van de lijst in zijn geheel lezen als een zin, plaats dan een komma achter elk element en eindig de opsomming met een punt.
3 Bestaat de opsomming uit losse kreten, dan plaats je geen leestekens.
4 Verder zijn er geen duidelijke afspraken over de leestekens. Wees in ieder geval wel consequent in het gebruik.
5 Geef alle elementen dezelfde grammaticale opbouw. Begin bijvoorbeeld met een gebiedende wijs: 1. Draai de knop naar rechts. 2. Open het deurtje. 3. Schuif de accu naar binnen. 4. Sluit het deurtje. 5. Draai de knop naar links.
6 Maak de opsomming niet te lang en maak ook de leden van de opsomming niet te lang.
7 Te veel opsommingen achter elkaar geven de tekst een onrustig beeld.

Meer over

Deel dit artikel

Vond je dit interessant?

Abonneer je op de Taalalert. Dan krijg je regelmatig leerzame artikelen in je mailbox. Bovendien ontvang je het gratis e-book Snel Beter Schrijven.

Wij gaan altijd zorgvuldig om met je persoonsgegevens en gebruiken deze alleen om contact met jou op te kunnen nemen. Meer daarover in onze privacyverklaring.

Something went wrong. Please check your entries and try again.

Gerelateerde artikelen

‘Mogen’, hoeft lang niet altijd

‘Mogen’, hoeft lang niet altijd

mo·gen (mocht, heeft gemogen) 1 tot iets in staat zijn: er mogen zijn er aantrekkelijk uitzien 2 kunnen: zich mogen verheugen in grote populariteit3 het recht, de toestemming hebben: van mij mag het ik vind het goed; wat mag het zijn? vraag van een verkoper in een winkel4 (van een persoon) wel aardig vinden: ik mag hem wel5 mogelijk zijn: het mag wel waar zijn; het heeft niet zo mogen zijn verzuchting als iets prettigs niet is gebeurd; dat mocht je willen! schamper commentaar op …

‘Mogen’, hoeft lang niet altijd Lees verder »

Read More
Onze geschiedenis is saai en voorspelbaar

Onze geschiedenis is saai en voorspelbaar

Vaak zien we van die standaard webtekstjes: ‘Onze geschiedenis’. Op zich goed om op je website te zetten hoe jouw organisatie uit het ei is gekropen. Geen organisatie is op dezelfde manier ontstaan, dus je kunt je lekker onderscheiden. Maar doe het dan wel goed.  Een paar tips: Noem het niet ‘onze geschiedenis’, maar ‘ons …

Onze geschiedenis is saai en voorspelbaar Lees verder »

Read More
Over social media gesproken

Over ‘social media’ gesproken

Of moet je zeggen ‘sociale media’? Goed nieuws, het mag allebei. Nederlands of Engels dus. Maakt niet uit.  Tweede vraag: ‘is het enkelvoud of meervoud?’ Als je ‘sociale media’ gebruikt is het meervoud.  Sociale media hebben een grote invloed op de communicatie. Bij ‘social media’ kun je het enkelvoud gebruiken, zeker als het lidwoord ontbreekt.Social media …

Over ‘social media’ gesproken Lees verder »

Read More
Scroll naar top