Teamontwikkeling

Professionele onderwijsteams

Professionele teams zijn scherp op de inhoud en durven alles tegen elkaar te zeggen. De teamtraining van Taaluilen zorgt voor een professioneel team waarin feedback nooit persoonlijk wordt opgevat. Wij geven hulpmiddelen en tools voor het geven van feedback en hoe iedere medewerker zijn kwaliteiten kan inzetten voor het team.

Wil jij een goed team?

Waar iedereen scherp is op de inhoud en alles tegen elkaar durft te zeggen?  

Houd het zakelijk

Veel teams functioneren op het oog prima. De sfeer is goed en ze streven allemaal hetzelfde doel na. Het wordt al wat lastiger als er meningsverschillen ontstaan of als er kritiek wordt geuit. Hoe gaan collega’s hiermee om? Wat doen teamleden als er uiteenlopende belangen op het spel staan? Hoe zorg je er als team voor dat kritiek niet persoonlijk wordt opgevat?

Kortom: hoe functioneer je als een professioneel en betrokken team, waarbij het belang van de organisatie boven de persoonlijke relatie gaat?

Taaluilen Woordmerk

Gezamenlijk belang

Het gaat er bij een team niet om dat de sfeer goed is. Tuurlijk is dat mooi meegenomen. Maar in sommige teams worden, omwille van de onderlinge verhoudingen, beslissingen uitgesteld of negatief gedrag van iemand niet benoemd. In dat geval schiet je als team je doel voorbij. Het organisatiebelang moet altijd leidend zijn. Ieder lid van een team is onderdeel van het geheel. De continuïteit van de organisatie is in het belang van iedereen die daarvan afhankelijk is. Dat moeten teamleden goed begrijpen. De relatie is in eerste instantie zakelijk en zo moet die ook benaderd worden. Een zakelijk relatie zorgt ervoor dat het bedrijfsbelang voorop staat. En de verhoudingen onderling goed én professioneel zijn.

"Noem je missie nooit missie."

Professionele rollen

Taaluilen benoemt vier rollen die in ieder goed functionerend team moeten terugkomen. Daarnaast omschrijven we veel voorkomende rollen die vermeden moeten worden, omdat ze contraproductief werken. Door het verschil tussen deze rollen wordt direct duidelijk wat de input en toegevoegde waarde van een teamlid (vanuit zijn rol) is. Daarnaast voorkom je met duidelijke teamrollen dat kritiek op de persoon gespeeld wordt, of omgekeerd: persoonlijk wordt opgevat.

Welke rol past?

Door met het team een analyse te maken van wie zich thuis voelt bij welke rol, zorgen we dat het geen toneelstukje wordt. Een rol moet bij iemand passen. Vervolgens benoemen we samen wie tijdens overleggen, vergaderingen, conflicten of andere momenten welke rol inneemt. Teamleden herkennen dan de functies en eisen die bij een rol horen en zullen het bijbehorende gedrag van de ander veel sneller accepteren.

Met de juiste rollen bij de juiste personen, maakt iedere groep collega’s de stap naar een professioneel team dat elkaar inhoudelijk scherp mag beoordelen en bevragen. Persoonlijke relaties en emoties staan het bedrijfsbelang niet langer in de weg. En doordat er vanuit rollen wordt gehandeld, wordt alles minder persoonlijk opgevat. Hierdoor lopen conflicten minder uit de hand. Dit verhoogt de sfeer en verbetert de onderlinge samenwerking en de ontwikkeling van een team.

Jouw organisatie tot leven brengen? Wij helpen je.

Taaluilen heeft een bruisende sfeerimpressie gemaakt. Zeer professionele voorbereiding en relaxte sfeer tijdens opnames. 
Deze workshop was een feestje voor alle aanwezigen en heeft zeker bijgedragen aan het zelfvertrouwen van de leerlingen, die met meer vaardigheden en kennis van een aantal basisprincipes van vloggen naar huis gingen.
Teamwork Logo
"‘Doorlezen of afhaken’, was de titel van de schrijftraining die Willem voor Teamwork verzorgde. Die leverde een hoge tevredenheidsscore op en heel positieve reacties van onze cursisten. Een daarvan was ‘Inspirerend, grappig, gezellig, goede tips’. Dit vat de kwaliteiten van Willem wat ons betreft prima samen."
Tjongerschans Ziekenhuis Logo
“Smakelijk schrijven. Iedereen kan het, zo stelt Willem Verdaasdonk tijdens de schrijftraining. Het blijkt vooral een kwestie van anders denken te zijn. Willem leert het ons in nog geen twee uur tijd. En dan komen de woorden haast als vanzelf op papier. Woorden die veel meer impact hebben. Geen broodjes afhaak meer.”
Cabo Logo
"Willem leert je eenvoudig en smakelijk schrijven. Zijn recept: humor, concrete tips, voorbeelden en vooral veel met taal aan de gang."
Scroll naar top