Omtrent, middels en betreffende

betreffende

omtrent

Middels deze brief ontvangt u het laatste nieuws betreffende het conflict omtrent de cao-onderhandelingen.
Via deze brief ontvangt u het laatste nieuws over het conflict rond de cao-onderhandelingen.

Ouderwetse vage voorzetsels

Veel mensen gebruiken vage voorzetsels als ze niet helemaal zeker weten wat ze moeten gebruiken. Ze camoufleren hun twijfel door een woord te gebruiken dat er ingewikkeld uitziet. Dan klinkt het in ieder geval serieus.

Jammer genoeg klinken die woorden niet alleen vaag en serieus, maar ook heel ouderwets. Ze passen beter in juridische stukken dan in alledaagse taal.

Daarom een klein lijstje met oubollige voorzetsels en een veel beter alternatief.

betreffende over
middels met, door, via
omtrent over
aangaande over
inzake over

Het kan niet anders of het valt je op: je kunt heel vaak over gebruiken als alternatief.

Moderne vage voorzetsels

Er zijn ook moderne vage voorzetsels. In de zin rechtsboven staat er een: rond. 

Dat is een erg geliefd woord geworden, juist omdat je de ouderwetse voorzetsels zo vaak door over moet vervangen. Dat had voor de zin rechtsboven het volgende effect gehad:

Via deze brief ontvangt u het laatste nieuws over het conflict over de cao-onderhandelingen.

En dat klink ook niet zo mooi. Dan kiezen mensen liever voor het net zo vage maar in ieder geval wel modernere rond. En daar is ook helemaal niets mis mee, want dit gebruik is helemaal goedgekeurd.

Andere voorbeelden van vage moderne voorzetsels zijn rondom en binnen.

Meer over

Deel dit artikel

Vond je dit interessant?

Abonneer je op de Taalalert. Dan krijg je regelmatig leerzame artikelen in je mailbox. Bovendien ontvang je het gratis e-book Snel Beter Schrijven.

Wij gaan altijd zorgvuldig om met je persoonsgegevens en gebruiken deze alleen om contact met jou op te kunnen nemen. Meer daarover in onze privacyverklaring.

Something went wrong. Please check your entries and try again.

Gerelateerde artikelen

Punt. Zo, dat was de laatste zin

Punt! Zo, dat was de laatste zin.

Genoeg? Of plak je er nog een achteraan? De tekstjes hieronder stoppen bij de zin voor de dikgedrukte zin. Was al best mooi, maar de dikgedrukte zinnen voegen toch wat toe. Je kunt versterken, samenvatten en zelfs verrassen. Kijk maar: Ons vaste team bestaat uit twaalf medewerkers en twee leidinggevenden. Daarnaast hebben wij vijf flexmedewerkers …

Punt! Zo, dat was de laatste zin. Lees verder »

Read More
E is MC

E = MC²

Besser Einstein in der Hand als Zehn Keinsteins in der Luft Ingewikkelder wordt het vandaag niet meer. E = MC². Albert Einstein is er wereldberoemd mee geworden. De befaamde relativiteitstheorie. E= energie M=massa C= (licht)snelheid. En dan nu een enorm geforceerd bruggetje van hogere natuurkunde naar gewone taal. Komt ie:  Ga na of jouw tekst …

E = MC² Lees verder »

Read More
Jouw bevel is ons houvast

Jouw bevel is ons houvast

“Laat ik alvast gezegd hebben. Dat al die helden en helpers in de zorg mogen verwachten dat wij ons aan de regels houden.” Oei. Serious business. De minister-president wil dat we ons gedrag veranderen. Zo lang als nodig. Dat was uit één van de eerste persconferenties. Een week later zaten we weer met z’n allen …

Jouw bevel is ons houvast Lees verder »

Read More

2 reacties op “Omtrent, middels en betreffende”

 1. Beste taaluilen,

  Middels deze reactie wil ik mijn onvrede uitspreken over uw artikel ‘omtrent, middels en betreffende’. Waar u gelijk heeft dat de woorden vaak inwisselbaar zijn met een moderner woord, ben ik van mening dat u deze oudere woorden nu wel heel negatief wegzet. Het is waar dat een te veel aan deze woorden een schrijven wat serieuzer maakt, wat het verstandig maakt een balans tussen oud en nieuw te zoeken in verband met de leesbaarheid. Ook ben ik gevoelig voor uw argument dat deze woorden steeds vaker foutief gebruikt worden. Simpel taalgebruik gaat altijd boven foutief.
  Desalniettemin moet ik kwijt dat de zin die u een ‘duimpjenaarbeneden’ geeft, en daardoor een foute indruk geeft, een correcte Nederlandse zin is en het duimpje derhalve als zeer misleidend kan worden aanschouwd. Ook is de term ‘vaag’ over deze voorzetsels ongepast en negatief. De woorden zijn alles behalve vaag, ze zijn zelfs minder ‘vaag’ dan hun modernere dubbelgangers gezien het feit zij specifieker zijn.

  In de verwachting dat u zult beseffen dat met artikelen als deze u de verloedering van onze prachtige taal louter in de hand zult spelen, verblijf ik,

  Laurens,
  Een bezorgde Hollandse burger

  1. Beste Laurens,
   Wat voortreffelijk dat we op ons Nederlandse grondgebied nog Hollandse burgers hebben die bezorgd zijn om ons taalgoed. Gelukkig zijn er veel letterkundigen en schrijvers die dat met u eens zijn. Zij creëren dan ook de mooiste literatuur in de prachtigste woorden waar lezers ruimschoots de tijd voor kunnen nemen om die tot hun door te laten dringen. Spijtig genoeg is dat in de wereld van de zakelijke teksten veel minder het geval. Daar gaat het om de boodschap, die snel en duidelijk moet overkomen.
   Vandaar ons advies.
   Vriendelijke groet,
   Joke
   taaluil

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Scroll naar top