Omtrent, middels en betreffende

  • Door Willem Verdaasdonk
  • 26 juni 2015
betreffende

omtrent

Middels deze brief ontvangt u het laatste nieuws betreffende het conflict omtrent de cao-onderhandelingen.
Via deze brief ontvangt u het laatste nieuws over het conflict rond de cao-onderhandelingen.

Ouderwetse vage voorzetsels

Veel mensen gebruiken vage voorzetsels als ze niet helemaal zeker weten wat ze moeten gebruiken. Ze camoufleren hun twijfel door een woord te gebruiken dat er ingewikkeld uitziet. Dan klinkt het in ieder geval serieus.

Jammer genoeg klinken die woorden niet alleen vaag en serieus, maar ook heel ouderwets. Ze passen beter in juridische stukken dan in alledaagse taal.

Daarom een klein lijstje met oubollige voorzetsels en een veel beter alternatief.

betreffende over
middels met, door, via
omtrent over
aangaande over
inzake over

Het kan niet anders of het valt je op: je kunt heel vaak over gebruiken als alternatief.

Moderne vage voorzetsels

Er zijn ook moderne vage voorzetsels. In de zin rechtsboven staat er een: rond. 

Dat is een erg geliefd woord geworden, juist omdat je de ouderwetse voorzetsels zo vaak door over moet vervangen. Dat had voor de zin rechtsboven het volgende effect gehad:

Via deze brief ontvangt u het laatste nieuws over het conflict over de cao-onderhandelingen.

En dat klink ook niet zo mooi. Dan kiezen mensen liever voor het net zo vage maar in ieder geval wel modernere rond. En daar is ook helemaal niets mis mee, want dit gebruik is helemaal goedgekeurd.

Andere voorbeelden van vage moderne voorzetsels zijn rondom en binnen.

Meer over

Deel dit artikel

Vond je dit interessant?

Abonneer je op de Taalalert. Dan krijg je regelmatig leerzame artikelen in je mailbox. Bovendien ontvang je het gratis e-book Snel Beter Schrijven.

Wij gaan altijd zorgvuldig om met je persoonsgegevens en gebruiken deze alleen om contact met jou op te kunnen nemen. Meer daarover in onze privacyverklaring.

Something went wrong. Please check your entries and try again.

Gerelateerde artikelen

‘Mogen’, hoeft lang niet altijd

‘Mogen’, hoeft lang niet altijd

mo·gen (mocht, heeft gemogen) 1 tot iets in staat zijn: er mogen zijn er aantrekkelijk uitzien 2 kunnen: zich mogen verheugen in grote populariteit3 het recht, de toestemming hebben: van mij mag het ik vind het goed; wat mag het zijn? vraag van een verkoper in een winkel4 (van een persoon) wel aardig vinden: ik mag hem wel5 mogelijk zijn: het mag wel waar zijn; het heeft niet zo mogen zijn verzuchting als iets prettigs niet is gebeurd; dat mocht je willen! schamper commentaar op …

‘Mogen’, hoeft lang niet altijd Lees verder »

Read More
Onze geschiedenis is saai en voorspelbaar

Onze geschiedenis is saai en voorspelbaar

Vaak zien we van die standaard webtekstjes: ‘Onze geschiedenis’. Op zich goed om op je website te zetten hoe jouw organisatie uit het ei is gekropen. Geen organisatie is op dezelfde manier ontstaan, dus je kunt je lekker onderscheiden. Maar doe het dan wel goed.  Een paar tips: Noem het niet ‘onze geschiedenis’, maar ‘ons …

Onze geschiedenis is saai en voorspelbaar Lees verder »

Read More
Over social media gesproken

Over ‘social media’ gesproken

Of moet je zeggen ‘sociale media’? Goed nieuws, het mag allebei. Nederlands of Engels dus. Maakt niet uit.  Tweede vraag: ‘is het enkelvoud of meervoud?’ Als je ‘sociale media’ gebruikt is het meervoud.  Sociale media hebben een grote invloed op de communicatie. Bij ‘social media’ kun je het enkelvoud gebruiken, zeker als het lidwoord ontbreekt.Social media …

Over ‘social media’ gesproken Lees verder »

Read More
Scroll naar top