Om: weglaten of niet?

om weglaten of niet

om weglaten of niet

Mag je om in een zin gebruiken als je het ook kan weglaten?

Ja, dat mag zeker. Maar je mag het ook weglaten. Het is net wat jij mooier vindt!

Ik probeer volgende week bij oma op bezoek te gaan.
Ik probeer om volgende week bij oma op bezoek te gaan.

Vroeger was het de trend om weg te laten als dat kan (zoals in deze zin). Tegenwoordig wordt juist aangeraden om om wel te gebruiken. Want om verduidelijkt de structuur van je zin. En je zou je zinnen formeel en ouderwets maken als je om weglaat.

Tip: als je twijfelt, kun je het voegwoord ‘om’ beter laten staan. Dan weet je zeker dat je het niet weghaalt van een plek waar het eigenlijk wel moet staan.

Maar …

Om het dan weer lastiger te maken: wij Taaluilen geven de voorkeur aan de ouderwetse schoolmeesters. Wij vinden het mooier om om weg te laten als dat kan. Maar onthoud, het is jouw feestje!

Meer over

Deel dit artikel

Vond je dit interessant?

Abonneer je op de Taalalert. Dan krijg je regelmatig leerzame artikelen in je mailbox. Bovendien ontvang je het gratis e-book Snel Beter Schrijven.

Wij gaan altijd zorgvuldig om met je persoonsgegevens en gebruiken deze alleen om contact met jou op te kunnen nemen. Meer daarover in onze privacyverklaring.

Something went wrong. Please check your entries and try again.

Gerelateerde artikelen

Punt. Zo, dat was de laatste zin

Punt! Zo, dat was de laatste zin.

Genoeg? Of plak je er nog een achteraan? De tekstjes hieronder stoppen bij de zin voor de dikgedrukte zin. Was al best mooi, maar de dikgedrukte zinnen voegen toch wat toe. Je kunt versterken, samenvatten en zelfs verrassen. Kijk maar: Ons vaste team bestaat uit twaalf medewerkers en twee leidinggevenden. Daarnaast hebben wij vijf flexmedewerkers …

Punt! Zo, dat was de laatste zin. Lees verder »

Read More
E is MC

E = MC²

Besser Einstein in der Hand als Zehn Keinsteins in der Luft Ingewikkelder wordt het vandaag niet meer. E = MC². Albert Einstein is er wereldberoemd mee geworden. De befaamde relativiteitstheorie. E= energie M=massa C= (licht)snelheid. En dan nu een enorm geforceerd bruggetje van hogere natuurkunde naar gewone taal. Komt ie:  Ga na of jouw tekst …

E = MC² Lees verder »

Read More
Jouw bevel is ons houvast

Jouw bevel is ons houvast

“Laat ik alvast gezegd hebben. Dat al die helden en helpers in de zorg mogen verwachten dat wij ons aan de regels houden.” Oei. Serious business. De minister-president wil dat we ons gedrag veranderen. Zo lang als nodig. Dat was uit één van de eerste persconferenties. Een week later zaten we weer met z’n allen …

Jouw bevel is ons houvast Lees verder »

Read More

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Scroll naar top