Om: weglaten of niet?

om weglaten of niet

om weglaten of niet

Mag je om in een zin gebruiken als je het ook kan weglaten?

Ja, dat mag zeker. Maar je mag het ook weglaten. Het is net wat jij mooier vindt!

Ik probeer volgende week bij oma op bezoek te gaan.
Ik probeer om volgende week bij oma op bezoek te gaan.

Vroeger was het de trend om weg te laten als dat kan (zoals in deze zin). Tegenwoordig wordt juist aangeraden om om wel te gebruiken. Want om verduidelijkt de structuur van je zin. En je zou je zinnen formeel en ouderwets maken als je om weglaat.

Tip: als je twijfelt, kun je het voegwoord ‘om’ beter laten staan. Dan weet je zeker dat je het niet weghaalt van een plek waar het eigenlijk wel moet staan.

Maar …

Om het dan weer lastiger te maken: wij Taaluilen geven de voorkeur aan de ouderwetse schoolmeesters. Wij vinden het mooier om om weg te laten als dat kan. Maar onthoud, het is jouw feestje!

Meer over

Deel dit artikel

Vond je dit interessant?

Abonneer je op de Taalalert. Dan krijg je regelmatig leerzame artikelen in je mailbox. Bovendien ontvang je het gratis e-book Snel Beter Schrijven.

Wij gaan altijd zorgvuldig om met je persoonsgegevens en gebruiken deze alleen om contact met jou op te kunnen nemen. Meer daarover in onze privacyverklaring.

Something went wrong. Please check your entries and try again.

Gerelateerde artikelen

Invalshoek

Invalshoek

Met een goed gekozen invalshoek: verleid je de lezer sluit je aan op de belangstelling van de lezer baken je de inhoud af verbind je inhoud en emotie geef je een onderwerp een boeiende of zelfs onvoorspelbare wending Een wereld van verschil. Kijk eens naar de twee verschillende invalshoeken.  Partner in de zorg Familie en …

Invalshoek Lees verder »

Read More
Hebben we nog contact

Hebben we nog contact?

Je wilt niet dat je lezer afhaakt. Hoe houd je hem bij de les? Dat doe je met ‘hebben-we-nog-contact-zinnen’: het zijn korte, pakkende zinnen meestal direct gericht aan jou als lezer de stijl wijkt af van de zinnen eromheen Vergelijk het met een docent die bezig is met de les.‘Ben je er nog bij Jan?’‘Volgen …

Hebben we nog contact? Lees verder »

Read More
Verhoog de pakkans met PAKHEM

Verhoog de pakkans met PAKHEM

Zo’n beetje elke tekst moet natuurlijk beginnen met een inleiding om de aandacht van de lezer te trekken. Compliment voor de schrijver als hij de lezer snel te pakken heeft. Lukt dit met alleen een mooie eerste zin? Helaas. Was het leven maar zo eenvoudig. Je kunt wel ijzersterk beginnen, maar als je tekst daarna …

Verhoog de pakkans met PAKHEM Lees verder »

Read More

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Scroll naar top