Nieuwsbrieven

Nieuwsbrieven

Jeukfactor numero één

Ben je van plan binnenkort een nieuwsbrief de wereld in te sturen, dan moet je die neiging nog heel even onderdrukken. Zeker als je dit medium ook ‘nieuwsbrief’ wilt noemen. Heel Nederland heeft inmiddels wel in de gaten dat ‘nieuwsbrief’ een afgezaagd lokkertje is om de aandacht te trekken. Vaak werkt het juist averechts. Je ziet de potentiële lezer denken: ‘Daar heb je er weer een.’ Met een flinke dosis irritatie klikt hij de mail weg.
Een ‘nieuwsbrief’ is een brief met nieuws. Een boodschap die relevant is voor je doelgroep. Niet meer. En niet minder.

Brengt een nieuwsbrief wel altijd nieuws?

Scherprechter

Bovenstaand schema kun je mooi gebruiken als scherprechter. Heb je nieuws of geen nieuws? Stuur je content weg uit eigen belang of ga je uit van het belang van de ontvanger? Bepaal in welk kwadrant jouw boodschap past.

  1. Heb je wel of geen nieuws?
  2. Handel je uit eigenbelang of doe je dat juist niet?

Het mooiste is natuurlijk als jouw antwoorden vallen in kwadrant B. Je hebt nieuws en de lezer heeft er belang bij dat te kennen. Bij kwadrant A heb je wel nieuws te melden, maar dat is vooral interessant voor jezelf. Bij C en D is er sowieso niets nieuws te melden. Je zet jezelf voor gek als je het in die kwadranten over ‘nieuwsbrief’ hebt.

Wat citaten uit ‘nieuwsbrieven’

Diversiteit in de boardroom: durft u uit uw comfortzone te stappen?
De sleutel naar een succesvolle samenwerking is diversiteit binnen uw Raad van Toezicht. Daarbij is diversiteit meer dan alleen leeftijd, geslacht of een culturele achtergrond.

Oordeel: kwadrant D

Team Economie
Wist je dat de gemeente Udendonk sinds deze week een team heeft dat jou als ondernemer graag verder helpt?

Oordeel: kwadrant B

Laatste kans op een kans op 15 miljoen
We geven toe dat bovenstaande regel nogal vaag is. En dat terwijl duidelijke vakinformatie nu juist ons handelsmerk is. Om er zeker van te zijn dat u zorgeloos 2018 in kunt gaan is deelname aan een van onze actualiteitendagen de beste keuze.

Oordeel: kwadrant C

Open
Wij hebben u een open vraag gesteld. Die misschien ook in uw organisatie speelt. Daarom hebben wij Open ontwikkeld. Open maakt het mogelijk van buitenaf naar uw eigen organisatie te kijken.

Oordeel: kwadrant A

Conclusie

Er is niets op tegen om ‘nieuwsbrief’ te gebruiken als je echt nieuws hebt waar je de beoogde lezer een plezier mee doet. Blijft overeind dat de naam ‘nieuwsbrief’ bij veel lezers jeuk veroorzaakt.
Er is natuurlijk niets op tegen om een commerciële boodschap te versturen, maar noem die dan geen nieuwsbrief. Juist bij dit soort berichten heeft de doelgroep geen boodschap aan je boodschap.

Hoe noem je een nieuwsbrief dan wel? Pak een relevant onderwerp uit je boodschap en gebruik dat voor de titel.

Voorbeelden:

Tips over gezond, duurzaam en veilig eten
Periodieke medicatiecheck voorkomt problemen

En stuur je tips, weetjes, adviezen over taal en taalevenementen naar je lezers, noem het dan bijvoorbeeld een Taalalert smiley

Meer lezen?

Ga naar dit artikel met tips voor een goede nieuwsbrief.

Meer over

Deel dit artikel

Vond je dit interessant?

Abonneer je op de Taalalert. Dan krijg je regelmatig leerzame artikelen in je mailbox. Bovendien ontvang je het gratis e-book Snel Beter Schrijven.

Wij gaan altijd zorgvuldig om met je persoonsgegevens en gebruiken deze alleen om contact met jou op te kunnen nemen. Meer daarover in onze privacyverklaring.

Something went wrong. Please check your entries and try again.

Gerelateerde artikelen

Punt. Zo, dat was de laatste zin

Punt! Zo, dat was de laatste zin.

Genoeg? Of plak je er nog een achteraan? De tekstjes hieronder stoppen bij de zin voor de dikgedrukte zin. Was al best mooi, maar de dikgedrukte zinnen voegen toch wat toe. Je kunt versterken, samenvatten en zelfs verrassen. Kijk maar: Ons vaste team bestaat uit twaalf medewerkers en twee leidinggevenden. Daarnaast hebben wij vijf flexmedewerkers …

Punt! Zo, dat was de laatste zin. Lees verder »

Read More
E is MC

E = MC²

Besser Einstein in der Hand als Zehn Keinsteins in der Luft Ingewikkelder wordt het vandaag niet meer. E = MC². Albert Einstein is er wereldberoemd mee geworden. De befaamde relativiteitstheorie. E= energie M=massa C= (licht)snelheid. En dan nu een enorm geforceerd bruggetje van hogere natuurkunde naar gewone taal. Komt ie:  Ga na of jouw tekst …

E = MC² Lees verder »

Read More
Jouw bevel is ons houvast

Jouw bevel is ons houvast

“Laat ik alvast gezegd hebben. Dat al die helden en helpers in de zorg mogen verwachten dat wij ons aan de regels houden.” Oei. Serious business. De minister-president wil dat we ons gedrag veranderen. Zo lang als nodig. Dat was uit één van de eerste persconferenties. Een week later zaten we weer met z’n allen …

Jouw bevel is ons houvast Lees verder »

Read More

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Scroll naar top