Nieuwsbrieven

  • Door Willem Verdaasdonk
  • 22 december 2017
Nieuwsbrieven

Jeukfactor numero één

Ben je van plan binnenkort een nieuwsbrief de wereld in te sturen, dan moet je die neiging nog heel even onderdrukken. Zeker als je dit medium ook ‘nieuwsbrief’ wilt noemen. Heel Nederland heeft inmiddels wel in de gaten dat ‘nieuwsbrief’ een afgezaagd lokkertje is om de aandacht te trekken. Vaak werkt het juist averechts. Je ziet de potentiële lezer denken: ‘Daar heb je er weer een.’ Met een flinke dosis irritatie klikt hij de mail weg.
Een ‘nieuwsbrief’ is een brief met nieuws. Een boodschap die relevant is voor je doelgroep. Niet meer. En niet minder.

Brengt een nieuwsbrief wel altijd nieuws?

Scherprechter

Bovenstaand schema kun je mooi gebruiken als scherprechter. Heb je nieuws of geen nieuws? Stuur je content weg uit eigen belang of ga je uit van het belang van de ontvanger? Bepaal in welk kwadrant jouw boodschap past.

  1. Heb je wel of geen nieuws?
  2. Handel je uit eigenbelang of doe je dat juist niet?

Het mooiste is natuurlijk als jouw antwoorden vallen in kwadrant B. Je hebt nieuws en de lezer heeft er belang bij dat te kennen. Bij kwadrant A heb je wel nieuws te melden, maar dat is vooral interessant voor jezelf. Bij C en D is er sowieso niets nieuws te melden. Je zet jezelf voor gek als je het in die kwadranten over ‘nieuwsbrief’ hebt.

Wat citaten uit ‘nieuwsbrieven’

Diversiteit in de boardroom: durft u uit uw comfortzone te stappen?
De sleutel naar een succesvolle samenwerking is diversiteit binnen uw Raad van Toezicht. Daarbij is diversiteit meer dan alleen leeftijd, geslacht of een culturele achtergrond.

Oordeel: kwadrant D

Team Economie
Wist je dat de gemeente Udendonk sinds deze week een team heeft dat jou als ondernemer graag verder helpt?

Oordeel: kwadrant B

Laatste kans op een kans op 15 miljoen
We geven toe dat bovenstaande regel nogal vaag is. En dat terwijl duidelijke vakinformatie nu juist ons handelsmerk is. Om er zeker van te zijn dat u zorgeloos 2018 in kunt gaan is deelname aan een van onze actualiteitendagen de beste keuze.

Oordeel: kwadrant C

Open
Wij hebben u een open vraag gesteld. Die misschien ook in uw organisatie speelt. Daarom hebben wij Open ontwikkeld. Open maakt het mogelijk van buitenaf naar uw eigen organisatie te kijken.

Oordeel: kwadrant A

Conclusie

Er is niets op tegen om ‘nieuwsbrief’ te gebruiken als je echt nieuws hebt waar je de beoogde lezer een plezier mee doet. Blijft overeind dat de naam ‘nieuwsbrief’ bij veel lezers jeuk veroorzaakt.
Er is natuurlijk niets op tegen om een commerciële boodschap te versturen, maar noem die dan geen nieuwsbrief. Juist bij dit soort berichten heeft de doelgroep geen boodschap aan je boodschap.

Hoe noem je een nieuwsbrief dan wel? Pak een relevant onderwerp uit je boodschap en gebruik dat voor de titel.

Voorbeelden:

Tips over gezond, duurzaam en veilig eten
Periodieke medicatiecheck voorkomt problemen

En stuur je tips, weetjes, adviezen over taal en taalevenementen naar je lezers, noem het dan bijvoorbeeld een Taalalert smiley

Meer lezen?

Ga naar dit artikel met tips voor een goede nieuwsbrief.

Meer over

Deel dit artikel

Vond je dit interessant?

Abonneer je op de Taalalert. Dan krijg je regelmatig leerzame artikelen in je mailbox. Bovendien ontvang je het gratis e-book Snel Beter Schrijven.

Wij gaan altijd zorgvuldig om met je persoonsgegevens en gebruiken deze alleen om contact met jou op te kunnen nemen. Meer daarover in onze privacyverklaring.

Something went wrong. Please check your entries and try again.

Gerelateerde artikelen

‘Mogen’, hoeft lang niet altijd

‘Mogen’, hoeft lang niet altijd

mo·gen (mocht, heeft gemogen) 1 tot iets in staat zijn: er mogen zijn er aantrekkelijk uitzien 2 kunnen: zich mogen verheugen in grote populariteit3 het recht, de toestemming hebben: van mij mag het ik vind het goed; wat mag het zijn? vraag van een verkoper in een winkel4 (van een persoon) wel aardig vinden: ik mag hem wel5 mogelijk zijn: het mag wel waar zijn; het heeft niet zo mogen zijn verzuchting als iets prettigs niet is gebeurd; dat mocht je willen! schamper commentaar op …

‘Mogen’, hoeft lang niet altijd Lees verder »

Read More
Onze geschiedenis is saai en voorspelbaar

Onze geschiedenis is saai en voorspelbaar

Vaak zien we van die standaard webtekstjes: ‘Onze geschiedenis’. Op zich goed om op je website te zetten hoe jouw organisatie uit het ei is gekropen. Geen organisatie is op dezelfde manier ontstaan, dus je kunt je lekker onderscheiden. Maar doe het dan wel goed.  Een paar tips: Noem het niet ‘onze geschiedenis’, maar ‘ons …

Onze geschiedenis is saai en voorspelbaar Lees verder »

Read More
Over social media gesproken

Over ‘social media’ gesproken

Of moet je zeggen ‘sociale media’? Goed nieuws, het mag allebei. Nederlands of Engels dus. Maakt niet uit.  Tweede vraag: ‘is het enkelvoud of meervoud?’ Als je ‘sociale media’ gebruikt is het meervoud.  Sociale media hebben een grote invloed op de communicatie. Bij ‘social media’ kun je het enkelvoud gebruiken, zeker als het lidwoord ontbreekt.Social media …

Over ‘social media’ gesproken Lees verder »

Read More
Scroll naar top