Nieuwe woorden door de ijzel

  • Door Willem Verdaasdonk
  • 07 januari 2016
neologisme

Begin 2016 was het noorden van Nederland in de greep van de ijzel. Zeker een centimeter dik lag het op auto’s, straten, bovenleidingen, takken en dakpannen. Het openbaar vervoer lag plat, scholen waren dicht.

Maar wie dacht dat het allemaal misère was, heeft het mis. Ze waren in Groningen, Friesland en Drenthe niet stuk te krijgen. De krant werd gewoon bezorgd voor 7.00 uur ’s ochtends. Kinderen en volwassenen hadden uren ijspret op straat. Op social media doken humoristische filmpjes op, bijvoorbeeld over een meneer die wanhopig met zijn vuilniszak de ondergrondse vuilcontainer probeerde te bereiken.

Dat leidde tot een aantal leuke nieuwe woorden

straatsen – schaatsen op de laag ijzel op straat
de elfstratentocht – analoog aan de Elfstedentocht
ijzelvrij – iedereen die vrij kreeg vanwege de ijzel; analoog aan ijsvrij en vorstvrij
pinguïnloopje – de enige juiste manier van lopen op het glibberige ijsdek

Hoe lang deze woorden blijven leven? Dat ligt er maar net aan hoe vaak we nog zo veel ijzel krijgen als in deze periode. Die kans is niet zo heel groot, dus ze zullen de Van Dale vermoedelijk nooit halen.

 

Meer over

Deel dit artikel

Vond je dit interessant?

Abonneer je op de Taalalert. Dan krijg je regelmatig leerzame artikelen in je mailbox. Bovendien ontvang je het gratis e-book Snel Beter Schrijven.

Wij gaan altijd zorgvuldig om met je persoonsgegevens en gebruiken deze alleen om contact met jou op te kunnen nemen. Meer daarover in onze privacyverklaring.

Something went wrong. Please check your entries and try again.

Gerelateerde artikelen

Onze geschiedenis is saai en voorspelbaar

Onze geschiedenis is saai en voorspelbaar

Vaak zien we van die standaard webtekstjes: ‘Onze geschiedenis’. Op zich goed om op je website te zetten hoe jouw organisatie uit het ei is gekropen. Geen organisatie is op dezelfde manier ontstaan, dus je kunt je lekker onderscheiden. Maar doe het dan wel goed.  Een paar tips: Noem het niet ‘onze geschiedenis’, maar ‘ons …

Onze geschiedenis is saai en voorspelbaar Lees verder »

Read More
Over social media gesproken

Over ‘social media’ gesproken

Of moet je zeggen ‘sociale media’? Goed nieuws, het mag allebei. Nederlands of Engels dus. Maakt niet uit.  Tweede vraag: ‘is het enkelvoud of meervoud?’ Als je ‘sociale media’ gebruikt is het meervoud.  Sociale media hebben een grote invloed op de communicatie. Bij ‘social media’ kun je het enkelvoud gebruiken, zeker als het lidwoord ontbreekt.Social media …

Over ‘social media’ gesproken Lees verder »

Read More
De hier heb jij de chips etc

De hier-heb-je-de-chips,-wij-zijn-weg,-dus-lul-jij-maar-lekker-in-je-eentje-verder-test.

Als je tegen mensen praat, moet je al alles uit de kast halen om ze te boeien. Voordat je het in de gaten hebt, haken ze af. Bij geschreven tekst moet je nog meer je best doen om je lezer te boeien. Wat kun je hiermee? Doe net of je met je tekst naar een …

De hier-heb-je-de-chips,-wij-zijn-weg,-dus-lul-jij-maar-lekker-in-je-eentje-verder-test. Lees verder »

Read More
Scroll naar top