Nieuwe woorden door de ijzel

neologisme

Begin 2016 was het noorden van Nederland in de greep van de ijzel. Zeker een centimeter dik lag het op auto’s, straten, bovenleidingen, takken en dakpannen. Het openbaar vervoer lag plat, scholen waren dicht.

Maar wie dacht dat het allemaal misère was, heeft het mis. Ze waren in Groningen, Friesland en Drenthe niet stuk te krijgen. De krant werd gewoon bezorgd voor 7.00 uur ’s ochtends. Kinderen en volwassenen hadden uren ijspret op straat. Op social media doken humoristische filmpjes op, bijvoorbeeld over een meneer die wanhopig met zijn vuilniszak de ondergrondse vuilcontainer probeerde te bereiken.

Dat leidde tot een aantal leuke nieuwe woorden

straatsen – schaatsen op de laag ijzel op straat
de elfstratentocht – analoog aan de Elfstedentocht
ijzelvrij – iedereen die vrij kreeg vanwege de ijzel; analoog aan ijsvrij en vorstvrij
pinguïnloopje – de enige juiste manier van lopen op het glibberige ijsdek

Hoe lang deze woorden blijven leven? Dat ligt er maar net aan hoe vaak we nog zo veel ijzel krijgen als in deze periode. Die kans is niet zo heel groot, dus ze zullen de Van Dale vermoedelijk nooit halen.

 

Meer over

Deel dit artikel

Vond je dit interessant?

Abonneer je op de Taalalert. Dan krijg je regelmatig leerzame artikelen in je mailbox. Bovendien ontvang je het gratis e-book Snel Beter Schrijven.

Wij gaan altijd zorgvuldig om met je persoonsgegevens en gebruiken deze alleen om contact met jou op te kunnen nemen. Meer daarover in onze privacyverklaring.

Something went wrong. Please check your entries and try again.

Gerelateerde artikelen

Invalshoek

Invalshoek

Met een goed gekozen invalshoek: verleid je de lezer sluit je aan op de belangstelling van de lezer baken je de inhoud af verbind je inhoud en emotie geef je een onderwerp een boeiende of zelfs onvoorspelbare wending Een wereld van verschil. Kijk eens naar de twee verschillende invalshoeken.  Partner in de zorg Familie en …

Invalshoek Lees verder »

Read More
Hebben we nog contact

Hebben we nog contact?

Je wilt niet dat je lezer afhaakt. Hoe houd je hem bij de les? Dat doe je met ‘hebben-we-nog-contact-zinnen’: het zijn korte, pakkende zinnen meestal direct gericht aan jou als lezer de stijl wijkt af van de zinnen eromheen Vergelijk het met een docent die bezig is met de les.‘Ben je er nog bij Jan?’‘Volgen …

Hebben we nog contact? Lees verder »

Read More
Verhoog de pakkans met PAKHEM

Verhoog de pakkans met PAKHEM

Zo’n beetje elke tekst moet natuurlijk beginnen met een inleiding om de aandacht van de lezer te trekken. Compliment voor de schrijver als hij de lezer snel te pakken heeft. Lukt dit met alleen een mooie eerste zin? Helaas. Was het leven maar zo eenvoudig. Je kunt wel ijzersterk beginnen, maar als je tekst daarna …

Verhoog de pakkans met PAKHEM Lees verder »

Read More

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Scroll naar top