Nieuwe woorden door de ijzel

neologisme

Begin 2016 was het noorden van Nederland in de greep van de ijzel. Zeker een centimeter dik lag het op auto’s, straten, bovenleidingen, takken en dakpannen. Het openbaar vervoer lag plat, scholen waren dicht.

Maar wie dacht dat het allemaal misère was, heeft het mis. Ze waren in Groningen, Friesland en Drenthe niet stuk te krijgen. De krant werd gewoon bezorgd voor 7.00 uur ’s ochtends. Kinderen en volwassenen hadden uren ijspret op straat. Op social media doken humoristische filmpjes op, bijvoorbeeld over een meneer die wanhopig met zijn vuilniszak de ondergrondse vuilcontainer probeerde te bereiken.

Dat leidde tot een aantal leuke nieuwe woorden

straatsen – schaatsen op de laag ijzel op straat
de elfstratentocht – analoog aan de Elfstedentocht
ijzelvrij – iedereen die vrij kreeg vanwege de ijzel; analoog aan ijsvrij en vorstvrij
pinguïnloopje – de enige juiste manier van lopen op het glibberige ijsdek

Hoe lang deze woorden blijven leven? Dat ligt er maar net aan hoe vaak we nog zo veel ijzel krijgen als in deze periode. Die kans is niet zo heel groot, dus ze zullen de Van Dale vermoedelijk nooit halen.

 

Meer over

Deel dit artikel

Vond je dit interessant?

Abonneer je op de Taalalert. Dan krijg je regelmatig leerzame artikelen in je mailbox. Bovendien ontvang je het gratis e-book Snel Beter Schrijven.

Wij gaan altijd zorgvuldig om met je persoonsgegevens en gebruiken deze alleen om contact met jou op te kunnen nemen. Meer daarover in onze privacyverklaring.

Something went wrong. Please check your entries and try again.

Gerelateerde artikelen

Punt. Zo, dat was de laatste zin

Punt! Zo, dat was de laatste zin.

Genoeg? Of plak je er nog een achteraan? De tekstjes hieronder stoppen bij de zin voor de dikgedrukte zin. Was al best mooi, maar de dikgedrukte zinnen voegen toch wat toe. Je kunt versterken, samenvatten en zelfs verrassen. Kijk maar: Ons vaste team bestaat uit twaalf medewerkers en twee leidinggevenden. Daarnaast hebben wij vijf flexmedewerkers …

Punt! Zo, dat was de laatste zin. Lees verder »

Read More
E is MC

E = MC²

Besser Einstein in der Hand als Zehn Keinsteins in der Luft Ingewikkelder wordt het vandaag niet meer. E = MC². Albert Einstein is er wereldberoemd mee geworden. De befaamde relativiteitstheorie. E= energie M=massa C= (licht)snelheid. En dan nu een enorm geforceerd bruggetje van hogere natuurkunde naar gewone taal. Komt ie:  Ga na of jouw tekst …

E = MC² Lees verder »

Read More
Jouw bevel is ons houvast

Jouw bevel is ons houvast

“Laat ik alvast gezegd hebben. Dat al die helden en helpers in de zorg mogen verwachten dat wij ons aan de regels houden.” Oei. Serious business. De minister-president wil dat we ons gedrag veranderen. Zo lang als nodig. Dat was uit één van de eerste persconferenties. Een week later zaten we weer met z’n allen …

Jouw bevel is ons houvast Lees verder »

Read More

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Scroll naar top