Nek-aan-nekrace

  • Door Willem Verdaasdonk
  • 23 mei 2014
Nek-aan-nekrace

Gespot op de voorpagina van mijn regionale dagblad de Stentor:

Nek aan nek

Kan het nou wel of kan het nou niet?

Hè? Kan dat wel, nek-aan-nek gaan? Mijn gevoel zei van niet. Het is toch een nek-aan-nekrace en zij-aan-zij gaan?
Wacht eens … Zou dit soms een gevalletje van contaminatie zijn?

Ik zocht alles af op het internet en in mijn grote digitale Van Dale. In het Groene Boekje, in het Witte Boekje. Maar ik vond niets. Niet in de Van Dale. Niet op Onze Taal. Niet op de Nederlandse Taalunie.

Wel op de website van de NOS trouwens. Daar stond het ook met grote letters. Daar had de journalist van de Stentor het kennelijk van overgenomen.

Maar toen ik later op de avond nog eens ging kijken, was het ineens weg! Toen heette het hoe het hoort te heten: een nek-aan-nekrace. Alleen onder de video waren ze vergeten het te veranderen. Maakt niet uit natuurlijk. Ik was al lang blij dat er meer mensen waren die het hadden gesignaleerd.
En dat ik dus niet helemaal gek was.

Nek aan nek

Meer over

Deel dit artikel

Vond je dit interessant?

Abonneer je op de Taalalert. Dan krijg je regelmatig leerzame artikelen in je mailbox. Bovendien ontvang je het gratis e-book Snel Beter Schrijven.

Wij gaan altijd zorgvuldig om met je persoonsgegevens en gebruiken deze alleen om contact met jou op te kunnen nemen. Meer daarover in onze privacyverklaring.

Something went wrong. Please check your entries and try again.

Gerelateerde artikelen

‘Mogen’, hoeft lang niet altijd

‘Mogen’, hoeft lang niet altijd

mo·gen (mocht, heeft gemogen) 1 tot iets in staat zijn: er mogen zijn er aantrekkelijk uitzien 2 kunnen: zich mogen verheugen in grote populariteit3 het recht, de toestemming hebben: van mij mag het ik vind het goed; wat mag het zijn? vraag van een verkoper in een winkel4 (van een persoon) wel aardig vinden: ik mag hem wel5 mogelijk zijn: het mag wel waar zijn; het heeft niet zo mogen zijn verzuchting als iets prettigs niet is gebeurd; dat mocht je willen! schamper commentaar op …

‘Mogen’, hoeft lang niet altijd Lees verder »

Read More
Onze geschiedenis is saai en voorspelbaar

Onze geschiedenis is saai en voorspelbaar

Vaak zien we van die standaard webtekstjes: ‘Onze geschiedenis’. Op zich goed om op je website te zetten hoe jouw organisatie uit het ei is gekropen. Geen organisatie is op dezelfde manier ontstaan, dus je kunt je lekker onderscheiden. Maar doe het dan wel goed.  Een paar tips: Noem het niet ‘onze geschiedenis’, maar ‘ons …

Onze geschiedenis is saai en voorspelbaar Lees verder »

Read More
Over social media gesproken

Over ‘social media’ gesproken

Of moet je zeggen ‘sociale media’? Goed nieuws, het mag allebei. Nederlands of Engels dus. Maakt niet uit.  Tweede vraag: ‘is het enkelvoud of meervoud?’ Als je ‘sociale media’ gebruikt is het meervoud.  Sociale media hebben een grote invloed op de communicatie. Bij ‘social media’ kun je het enkelvoud gebruiken, zeker als het lidwoord ontbreekt.Social media …

Over ‘social media’ gesproken Lees verder »

Read More
Scroll naar top