Nationale Pannenkoekdag

Nationale Pannenkoekdag

Nationale Pannenkoekdag

Strikvraag. Is het Nationale PanneNkoekendag, Nationale PannEkoekendag of Nationale PannenkoeKdag? Het is dat laatste: Nationale Pannenkoekdag. We hebben Nationale Complimentendag, Nationale Vriendinnendag en Nationale Tulpendag. Maar ook Nationale PannenkoeKdag dus. In enkelvoud. Snap jij het?

Pannenkoek

Om je kennis over de spelling van de pannenkoek even op te frissen: volgens het Groene Boekje is alleen panneNkoek juist. Van het Witte Boekje mag je het ook zonder –n schrijven. Alsof het niet verwarrend genoeg was. Want waarom spreken we over een enkelvoudige pannenkoekdag?

Dat weten alleen Koopmans en Tefal. Zij startten het initiatief in 2007 om extra aandacht te geven aan de ouderen in Nederland. Met pannenkoeken. Honderden basisscholen in het land bakken jaarlijks stapels pannenkoeken op de laatste vrijdag van maart. De bijkomende publiciteit vinden Koopmans en Tefal natuurlijk geen probleem.

Filosoferen

Wat zou de reden voor de naam zijn? Misschien is er maar één echte nationale pannenkoek. Een pannenkoek met een diameter van 25 cm met suikerstroop. Of een pannenkoek van Koopmans-pannenkoekenmeel en gebakken in een Tefal-pan. Of misschien krijgen de oudjes ieder slechts één pannenkoek. Omdat die jaarlijkse aandacht voor senioren wel grenzen kent.

Naamswijziging

Afijn, ik pleit voor een naamswijziging. Nationale PannenkoekENdag bekt beter, is logischer en iedereen noemt het toch al zo. En als we dan toch de oudere medemens in het zonnetje zetten, kunnen we dat ook wel met twee pannenkoeken doen. Of drie. Toch?

Meer over

Deel dit artikel

Vond je dit interessant?

Abonneer je op de Taalalert. Dan krijg je regelmatig leerzame artikelen in je mailbox. Bovendien ontvang je het gratis e-book Snel Beter Schrijven.

Wij gaan altijd zorgvuldig om met je persoonsgegevens en gebruiken deze alleen om contact met jou op te kunnen nemen. Meer daarover in onze privacyverklaring.

Something went wrong. Please check your entries and try again.

Gerelateerde artikelen

Punt. Zo, dat was de laatste zin

Punt! Zo, dat was de laatste zin.

Genoeg? Of plak je er nog een achteraan? De tekstjes hieronder stoppen bij de zin voor de dikgedrukte zin. Was al best mooi, maar de dikgedrukte zinnen voegen toch wat toe. Je kunt versterken, samenvatten en zelfs verrassen. Kijk maar: Ons vaste team bestaat uit twaalf medewerkers en twee leidinggevenden. Daarnaast hebben wij vijf flexmedewerkers …

Punt! Zo, dat was de laatste zin. Lees verder »

Read More
E is MC

E = MC²

Besser Einstein in der Hand als Zehn Keinsteins in der Luft Ingewikkelder wordt het vandaag niet meer. E = MC². Albert Einstein is er wereldberoemd mee geworden. De befaamde relativiteitstheorie. E= energie M=massa C= (licht)snelheid. En dan nu een enorm geforceerd bruggetje van hogere natuurkunde naar gewone taal. Komt ie:  Ga na of jouw tekst …

E = MC² Lees verder »

Read More
Jouw bevel is ons houvast

Jouw bevel is ons houvast

“Laat ik alvast gezegd hebben. Dat al die helden en helpers in de zorg mogen verwachten dat wij ons aan de regels houden.” Oei. Serious business. De minister-president wil dat we ons gedrag veranderen. Zo lang als nodig. Dat was uit één van de eerste persconferenties. Een week later zaten we weer met z’n allen …

Jouw bevel is ons houvast Lees verder »

Read More

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Scroll naar top