naar verluid of naar verluidt

  • Door Willem Verdaasdonk
  • 17 augustus 2015
verluiden

verluiden

Naar verluid is het noorderlicht het mooiste in Fins Lapland.
Naar verluidt is het noorderlicht het mooiste in Fins Lapland.

Naar verluidt met -dt is goed

Waarom? Lang geleden was het werkwoord ‘verluiden’ nog heel gewoon in onze taal. Het betekende ‘gezegd worden’. Er stond dus eigenlijk:

naar het verluidt = naar het gezegd wordt

Pas zo’n honderd jaar geleden verdween dat ‘het’ uit ‘naar het verluidt’. Volgens de website vrt.be vermoedelijk door frequent gebruik of slijtage.

Stiekem dus toch een persoonsvorm

Het onderwerp ‘het’ is in deze constructie wel vervallen, maar de -dt is gebleven. Want ‘verluidt’ is nog steeds een persoonsvorm in het enkelvoud. En net als bij andere werkwoorden schrijven we stam+ t.
Dus verluid+ t = verluidt.

Het is dus geen voltooid deelwoord, zoals sommige mensen denken!

Nog een tip

Gebruik ‘naar verluidt’ mondjesmaat, het komt niet al te flitsend over. Alternatieven zijn:

Men beweert dat het noorderlicht het mooist is in Fins Lapland.
Naar men beweert, is het noorderlicht het mooist in Fins Lapland.
Naar het schijnt, is het noorderlicht het mooist in Fins Lapland.

 

 

Meer over

Deel dit artikel

Vond je dit interessant?

Abonneer je op de Taalalert. Dan krijg je regelmatig leerzame artikelen in je mailbox. Bovendien ontvang je het gratis e-book Snel Beter Schrijven.

Wij gaan altijd zorgvuldig om met je persoonsgegevens en gebruiken deze alleen om contact met jou op te kunnen nemen. Meer daarover in onze privacyverklaring.

Something went wrong. Please check your entries and try again.

Gerelateerde artikelen

‘Mogen’, hoeft lang niet altijd

‘Mogen’, hoeft lang niet altijd

mo·gen (mocht, heeft gemogen) 1 tot iets in staat zijn: er mogen zijn er aantrekkelijk uitzien 2 kunnen: zich mogen verheugen in grote populariteit3 het recht, de toestemming hebben: van mij mag het ik vind het goed; wat mag het zijn? vraag van een verkoper in een winkel4 (van een persoon) wel aardig vinden: ik mag hem wel5 mogelijk zijn: het mag wel waar zijn; het heeft niet zo mogen zijn verzuchting als iets prettigs niet is gebeurd; dat mocht je willen! schamper commentaar op …

‘Mogen’, hoeft lang niet altijd Lees verder »

Read More
Onze geschiedenis is saai en voorspelbaar

Onze geschiedenis is saai en voorspelbaar

Vaak zien we van die standaard webtekstjes: ‘Onze geschiedenis’. Op zich goed om op je website te zetten hoe jouw organisatie uit het ei is gekropen. Geen organisatie is op dezelfde manier ontstaan, dus je kunt je lekker onderscheiden. Maar doe het dan wel goed.  Een paar tips: Noem het niet ‘onze geschiedenis’, maar ‘ons …

Onze geschiedenis is saai en voorspelbaar Lees verder »

Read More
Over social media gesproken

Over ‘social media’ gesproken

Of moet je zeggen ‘sociale media’? Goed nieuws, het mag allebei. Nederlands of Engels dus. Maakt niet uit.  Tweede vraag: ‘is het enkelvoud of meervoud?’ Als je ‘sociale media’ gebruikt is het meervoud.  Sociale media hebben een grote invloed op de communicatie. Bij ‘social media’ kun je het enkelvoud gebruiken, zeker als het lidwoord ontbreekt.Social media …

Over ‘social media’ gesproken Lees verder »

Read More
Scroll naar top