Mondegreen en mama appelsap

  • Door Willem Verdaasdonk
  • 07 februari 2017
mondegreen

https://www.youtube.com/watch?v=HFX6a8OPtYI

Wat is een mondegreen?

Een mondegreen is een songtekst die door de hersenen verkeerd wordt opgepikt en wordt omgevormd tot tekst die logisch lijkt, maar dus wel helemaal fout is. De tekst is volkomen absurd en daardoor vaak erg humoristisch.

De mondegreen dankt zijn naam aan een strofe uit het Schotse gedicht The Bonny Earl of Murray.
De eerste strofe van dit gedicht eindigt met de tekst:

They have slain the Earl of Murray / and they laid him on the green.

Als kind verstond de Amerikaanse schrijfster Sylvia Wright dit als

They have slain the Earl of Murray / and the Lady Mondegreen.

Bron: Wikipedia

Mama appelsap

Een mondegreen staat in Nederland bekend als een mama appelsap.

Waar komt dat mama appelsap vandaan?
De naam is zelf ook een mondegreen.
Er was namelijk ooit een luisteraar die het liedje Wanna Be Startin’ Something van Michael Jackson wilde aanvragen bij het toenmalige programma Timur Open Radio op 3FM. Hij kende echter alleen de meest bekende regel uit het liedje: Mama say, mama sa, mama coosa en verbasterde die tot Mama say, mama sa, mama appelsap.

Een nieuwe rubriek was geboren. En die rubriek bestaat nog steeds op Open Radio met Timur en Rámon. Het is inmiddels ook in DWDD een populair onderdeel van het programma.

Meer over

Deel dit artikel

Vond je dit interessant?

Abonneer je op de Taalalert. Dan krijg je regelmatig leerzame artikelen in je mailbox. Bovendien ontvang je het gratis e-book Snel Beter Schrijven.

Wij gaan altijd zorgvuldig om met je persoonsgegevens en gebruiken deze alleen om contact met jou op te kunnen nemen. Meer daarover in onze privacyverklaring.

Something went wrong. Please check your entries and try again.

Gerelateerde artikelen

‘Mogen’, hoeft lang niet altijd

‘Mogen’, hoeft lang niet altijd

mo·gen (mocht, heeft gemogen) 1 tot iets in staat zijn: er mogen zijn er aantrekkelijk uitzien 2 kunnen: zich mogen verheugen in grote populariteit3 het recht, de toestemming hebben: van mij mag het ik vind het goed; wat mag het zijn? vraag van een verkoper in een winkel4 (van een persoon) wel aardig vinden: ik mag hem wel5 mogelijk zijn: het mag wel waar zijn; het heeft niet zo mogen zijn verzuchting als iets prettigs niet is gebeurd; dat mocht je willen! schamper commentaar op …

‘Mogen’, hoeft lang niet altijd Lees verder »

Read More
Onze geschiedenis is saai en voorspelbaar

Onze geschiedenis is saai en voorspelbaar

Vaak zien we van die standaard webtekstjes: ‘Onze geschiedenis’. Op zich goed om op je website te zetten hoe jouw organisatie uit het ei is gekropen. Geen organisatie is op dezelfde manier ontstaan, dus je kunt je lekker onderscheiden. Maar doe het dan wel goed.  Een paar tips: Noem het niet ‘onze geschiedenis’, maar ‘ons …

Onze geschiedenis is saai en voorspelbaar Lees verder »

Read More
Over social media gesproken

Over ‘social media’ gesproken

Of moet je zeggen ‘sociale media’? Goed nieuws, het mag allebei. Nederlands of Engels dus. Maakt niet uit.  Tweede vraag: ‘is het enkelvoud of meervoud?’ Als je ‘sociale media’ gebruikt is het meervoud.  Sociale media hebben een grote invloed op de communicatie. Bij ‘social media’ kun je het enkelvoud gebruiken, zeker als het lidwoord ontbreekt.Social media …

Over ‘social media’ gesproken Lees verder »

Read More
Scroll naar top