Mondegreen en mama appelsap

mondegreen

https://www.youtube.com/watch?v=HFX6a8OPtYI

Wat is een mondegreen?

Een mondegreen is een songtekst die door de hersenen verkeerd wordt opgepikt en wordt omgevormd tot tekst die logisch lijkt, maar dus wel helemaal fout is. De tekst is volkomen absurd en daardoor vaak erg humoristisch.

De mondegreen dankt zijn naam aan een strofe uit het Schotse gedicht The Bonny Earl of Murray.
De eerste strofe van dit gedicht eindigt met de tekst:

They have slain the Earl of Murray / and they laid him on the green.

Als kind verstond de Amerikaanse schrijfster Sylvia Wright dit als

They have slain the Earl of Murray / and the Lady Mondegreen.

Bron: Wikipedia

Mama appelsap

Een mondegreen staat in Nederland bekend als een mama appelsap.

Waar komt dat mama appelsap vandaan?
De naam is zelf ook een mondegreen.
Er was namelijk ooit een luisteraar die het liedje Wanna Be Startin’ Something van Michael Jackson wilde aanvragen bij het toenmalige programma Timur Open Radio op 3FM. Hij kende echter alleen de meest bekende regel uit het liedje: Mama say, mama sa, mama coosa en verbasterde die tot Mama say, mama sa, mama appelsap.

Een nieuwe rubriek was geboren. En die rubriek bestaat nog steeds op Open Radio met Timur en Rámon. Het is inmiddels ook in DWDD een populair onderdeel van het programma.

Meer over

Deel dit artikel

Vond je dit interessant?

Abonneer je op de Taalalert. Dan krijg je regelmatig leerzame artikelen in je mailbox. Bovendien ontvang je het gratis e-book Snel Beter Schrijven.

Wij gaan altijd zorgvuldig om met je persoonsgegevens en gebruiken deze alleen om contact met jou op te kunnen nemen. Meer daarover in onze privacyverklaring.

Something went wrong. Please check your entries and try again.

Gerelateerde artikelen

Invalshoek

Invalshoek

Met een goed gekozen invalshoek: verleid je de lezer sluit je aan op de belangstelling van de lezer baken je de inhoud af verbind je inhoud en emotie geef je een onderwerp een boeiende of zelfs onvoorspelbare wending Een wereld van verschil. Kijk eens naar de twee verschillende invalshoeken.  Partner in de zorg Familie en …

Invalshoek Lees verder »

Read More
Hebben we nog contact

Hebben we nog contact?

Je wilt niet dat je lezer afhaakt. Hoe houd je hem bij de les? Dat doe je met ‘hebben-we-nog-contact-zinnen’: het zijn korte, pakkende zinnen meestal direct gericht aan jou als lezer de stijl wijkt af van de zinnen eromheen Vergelijk het met een docent die bezig is met de les.‘Ben je er nog bij Jan?’‘Volgen …

Hebben we nog contact? Lees verder »

Read More
Verhoog de pakkans met PAKHEM

Verhoog de pakkans met PAKHEM

Zo’n beetje elke tekst moet natuurlijk beginnen met een inleiding om de aandacht van de lezer te trekken. Compliment voor de schrijver als hij de lezer snel te pakken heeft. Lukt dit met alleen een mooie eerste zin? Helaas. Was het leven maar zo eenvoudig. Je kunt wel ijzersterk beginnen, maar als je tekst daarna …

Verhoog de pakkans met PAKHEM Lees verder »

Read More

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Scroll naar top