Mondegreen en mama appelsap

mondegreen

https://www.youtube.com/watch?v=HFX6a8OPtYI

Wat is een mondegreen?

Een mondegreen is een songtekst die door de hersenen verkeerd wordt opgepikt en wordt omgevormd tot tekst die logisch lijkt, maar dus wel helemaal fout is. De tekst is volkomen absurd en daardoor vaak erg humoristisch.

De mondegreen dankt zijn naam aan een strofe uit het Schotse gedicht The Bonny Earl of Murray.
De eerste strofe van dit gedicht eindigt met de tekst:

They have slain the Earl of Murray / and they laid him on the green.

Als kind verstond de Amerikaanse schrijfster Sylvia Wright dit als

They have slain the Earl of Murray / and the Lady Mondegreen.

Bron: Wikipedia

Mama appelsap

Een mondegreen staat in Nederland bekend als een mama appelsap.

Waar komt dat mama appelsap vandaan?
De naam is zelf ook een mondegreen.
Er was namelijk ooit een luisteraar die het liedje Wanna Be Startin’ Something van Michael Jackson wilde aanvragen bij het toenmalige programma Timur Open Radio op 3FM. Hij kende echter alleen de meest bekende regel uit het liedje: Mama say, mama sa, mama coosa en verbasterde die tot Mama say, mama sa, mama appelsap.

Een nieuwe rubriek was geboren. En die rubriek bestaat nog steeds op Open Radio met Timur en Rámon. Het is inmiddels ook in DWDD een populair onderdeel van het programma.

Meer over

Deel dit artikel

Vond je dit interessant?

Abonneer je op de Taalalert. Dan krijg je regelmatig leerzame artikelen in je mailbox. Bovendien ontvang je het gratis e-book Snel Beter Schrijven.

Wij gaan altijd zorgvuldig om met je persoonsgegevens en gebruiken deze alleen om contact met jou op te kunnen nemen. Meer daarover in onze privacyverklaring.

Something went wrong. Please check your entries and try again.

Gerelateerde artikelen

Punt. Zo, dat was de laatste zin

Punt! Zo, dat was de laatste zin.

Genoeg? Of plak je er nog een achteraan? De tekstjes hieronder stoppen bij de zin voor de dikgedrukte zin. Was al best mooi, maar de dikgedrukte zinnen voegen toch wat toe. Je kunt versterken, samenvatten en zelfs verrassen. Kijk maar: Ons vaste team bestaat uit twaalf medewerkers en twee leidinggevenden. Daarnaast hebben wij vijf flexmedewerkers …

Punt! Zo, dat was de laatste zin. Lees verder »

Read More
E is MC

E = MC²

Besser Einstein in der Hand als Zehn Keinsteins in der Luft Ingewikkelder wordt het vandaag niet meer. E = MC². Albert Einstein is er wereldberoemd mee geworden. De befaamde relativiteitstheorie. E= energie M=massa C= (licht)snelheid. En dan nu een enorm geforceerd bruggetje van hogere natuurkunde naar gewone taal. Komt ie:  Ga na of jouw tekst …

E = MC² Lees verder »

Read More
Jouw bevel is ons houvast

Jouw bevel is ons houvast

“Laat ik alvast gezegd hebben. Dat al die helden en helpers in de zorg mogen verwachten dat wij ons aan de regels houden.” Oei. Serious business. De minister-president wil dat we ons gedrag veranderen. Zo lang als nodig. Dat was uit één van de eerste persconferenties. Een week later zaten we weer met z’n allen …

Jouw bevel is ons houvast Lees verder »

Read More

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Scroll naar top