mits of tenzij

mits of tenzij

mits of tenzij

Deze bouwaanvraag is ongeldig, mits er een handtekening van de gemeente onder staat.
Deze bouwaanvraag is ongeldig, tenzij er een handtekening van de gemeente onder staat.

Mits of tenzij?

De voegwoorden mits en tenzij worden vaak verkeerd gebruikt. Kees van Kooten sprak erover in het  tv-programma De wereld draait door.

Er is geen kapvergunning voor nodig, mits ze op de lijst met waardevolle bomen staan. Een slimme aannemer kan er zo de bijl inzetten.

Tenzij

tenzij betekent behalve als

Mits

mits betekent indien, op voorwaarde dat

U wordt in de studierichting bedrijfseconomie geplaatst, mits onze administratie het inschrijfformulier voor 1 september heeft verwerkt.

Ik ga niet schaatsen, tenzij de zon schijnt.

Spreektaal

In spreektaal gebruiken we mits en tenzij bijna nooit. In plaats van mits gebruiken we tenminste en in plaats van tenzij hoor je vaker behalve als.

Meer over

Deel dit artikel

Vond je dit interessant?

Abonneer je op de Taalalert. Dan krijg je regelmatig leerzame artikelen in je mailbox. Bovendien ontvang je het gratis e-book Snel Beter Schrijven.

Wij gaan altijd zorgvuldig om met je persoonsgegevens en gebruiken deze alleen om contact met jou op te kunnen nemen. Meer daarover in onze privacyverklaring.

Something went wrong. Please check your entries and try again.

Gerelateerde artikelen

Invalshoek

Invalshoek

Met een goed gekozen invalshoek: verleid je de lezer sluit je aan op de belangstelling van de lezer baken je de inhoud af verbind je inhoud en emotie geef je een onderwerp een boeiende of zelfs onvoorspelbare wending Een wereld van verschil. Kijk eens naar de twee verschillende invalshoeken.  Partner in de zorg Familie en …

Invalshoek Lees verder »

Read More
Hebben we nog contact

Hebben we nog contact?

Je wilt niet dat je lezer afhaakt. Hoe houd je hem bij de les? Dat doe je met ‘hebben-we-nog-contact-zinnen’: het zijn korte, pakkende zinnen meestal direct gericht aan jou als lezer de stijl wijkt af van de zinnen eromheen Vergelijk het met een docent die bezig is met de les.‘Ben je er nog bij Jan?’‘Volgen …

Hebben we nog contact? Lees verder »

Read More
Verhoog de pakkans met PAKHEM

Verhoog de pakkans met PAKHEM

Zo’n beetje elke tekst moet natuurlijk beginnen met een inleiding om de aandacht van de lezer te trekken. Compliment voor de schrijver als hij de lezer snel te pakken heeft. Lukt dit met alleen een mooie eerste zin? Helaas. Was het leven maar zo eenvoudig. Je kunt wel ijzersterk beginnen, maar als je tekst daarna …

Verhoog de pakkans met PAKHEM Lees verder »

Read More

1 reactie op “mits of tenzij”

  1. Mijn vrouw schreef aan onze Duitse toekomstige schoondochter: “Wat een leuke foto’s” Mijn Duitse schoondochter, die haar best doet om goed Nederlands te spreken, zei dat ze dat niet begreep: “Een leuke foto’s kan niet. Het moet toch zijn: ‘Wat voor leuke foto’s”
    Toch zegen heel veel Nederlanders heel vaak: “Wat een leuke foto’s”. Twijfel alom! Wat is nu goed?

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Scroll naar top