mits of tenzij

mits of tenzij

mits of tenzij

Deze bouwaanvraag is ongeldig, mits er een handtekening van de gemeente onder staat.
Deze bouwaanvraag is ongeldig, tenzij er een handtekening van de gemeente onder staat.

Mits of tenzij?

De voegwoorden mits en tenzij worden vaak verkeerd gebruikt. Kees van Kooten sprak erover in het  tv-programma De wereld draait door.

Er is geen kapvergunning voor nodig, mits ze op de lijst met waardevolle bomen staan. Een slimme aannemer kan er zo de bijl inzetten.

Tenzij

tenzij betekent behalve als

Mits

mits betekent indien, op voorwaarde dat

U wordt in de studierichting bedrijfseconomie geplaatst, mits onze administratie het inschrijfformulier voor 1 september heeft verwerkt.

Ik ga niet schaatsen, tenzij de zon schijnt.

Spreektaal

In spreektaal gebruiken we mits en tenzij bijna nooit. In plaats van mits gebruiken we tenminste en in plaats van tenzij hoor je vaker behalve als.

Meer over

Deel dit artikel

Vond je dit interessant?

Abonneer je op de Taalalert. Dan krijg je regelmatig leerzame artikelen in je mailbox. Bovendien ontvang je het gratis e-book Snel Beter Schrijven.

Wij gaan altijd zorgvuldig om met je persoonsgegevens en gebruiken deze alleen om contact met jou op te kunnen nemen. Meer daarover in onze privacyverklaring.

Something went wrong. Please check your entries and try again.

Gerelateerde artikelen

Punt. Zo, dat was de laatste zin

Punt! Zo, dat was de laatste zin.

Genoeg? Of plak je er nog een achteraan? De tekstjes hieronder stoppen bij de zin voor de dikgedrukte zin. Was al best mooi, maar de dikgedrukte zinnen voegen toch wat toe. Je kunt versterken, samenvatten en zelfs verrassen. Kijk maar: Ons vaste team bestaat uit twaalf medewerkers en twee leidinggevenden. Daarnaast hebben wij vijf flexmedewerkers …

Punt! Zo, dat was de laatste zin. Lees verder »

Read More
E is MC

E = MC²

Besser Einstein in der Hand als Zehn Keinsteins in der Luft Ingewikkelder wordt het vandaag niet meer. E = MC². Albert Einstein is er wereldberoemd mee geworden. De befaamde relativiteitstheorie. E= energie M=massa C= (licht)snelheid. En dan nu een enorm geforceerd bruggetje van hogere natuurkunde naar gewone taal. Komt ie:  Ga na of jouw tekst …

E = MC² Lees verder »

Read More
Jouw bevel is ons houvast

Jouw bevel is ons houvast

“Laat ik alvast gezegd hebben. Dat al die helden en helpers in de zorg mogen verwachten dat wij ons aan de regels houden.” Oei. Serious business. De minister-president wil dat we ons gedrag veranderen. Zo lang als nodig. Dat was uit één van de eerste persconferenties. Een week later zaten we weer met z’n allen …

Jouw bevel is ons houvast Lees verder »

Read More

1 reactie op “mits of tenzij”

  1. Mijn vrouw schreef aan onze Duitse toekomstige schoondochter: “Wat een leuke foto’s” Mijn Duitse schoondochter, die haar best doet om goed Nederlands te spreken, zei dat ze dat niet begreep: “Een leuke foto’s kan niet. Het moet toch zijn: ‘Wat voor leuke foto’s”
    Toch zegen heel veel Nederlanders heel vaak: “Wat een leuke foto’s”. Twijfel alom! Wat is nu goed?

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Scroll naar top