Even sparren?
HomeTaalbankSchrijfadviesMenselijk en makkelijk

Menselijk en makkelijk

 

Financiering

Zoals reeds aangegeven streven wij naar een compleet dienstenpakket voor u als klant. Hierbij hoort uiteraard ook de financiering van uw auto. Of dit nu een gebruikte of een nieuwe betreft dat maakt niet uit. Een zeer belangrijk punt inzake een financiering is dat u een eerlijk en objectief advies mag verwachten van de verkoper. Dit is de reden dat Autobedrijf Jansen vergunninghouder is op het gebied van financieringen. Wij houden ons aan de gedragscode welke de AFM ons oplegt. Voor u betekent dit een betrouwbare partner welke een advies op maat maakt.

Wel heel erg formeel en afstandelijk deze tekst. Maar met dezelfde moeite had de schrijver hem wat menselijker en makkelijker gemaakt. En dat had de lezer meer leesplezier en leesgemak opgeleverd. Of hij had doorgelezen in plaats van af te haken.

Meer resultaat dus met dezelfde inspanning. Wie wil dat niet? Met dit model kun je toetsen waar je met jouw tekst staat.

Verticale as: Er zit een groot verschil tussen teksten die voor een doelgroep zijn geschreven en teksten die voor mensen zijn geschreven. Kenmerken van de eerste categorie zijn: belang ligt bij de schrijver, afstandelijk en feitelijk.

Horizontale as: Er zijn teksten die makkelijk of moeilijk te lezen zijn en dat heeft alles met taal en taalgebruik te maken.

Kwadrant 4 is natuurlijk het ideale kwadrant. Je moet wegblijven uit kwadrant 1. De voorbeeldtekst zit vooral in dit kwadrant.

Maar wat is nou ‘menselijk’ en wat is ‘makkelijk’?

Menselijk

Je schrijft voor mensen en niet voor een doelgroep
Nadenken over wie de lezer is en wat hij wil
Moeite doen om er iets van te maken
Onderwerpen kiezen die lekker dichtbij zijn

Voor een boeiende inhoud zorgen
Naar de lezer toe schrijven

Makkelijk

Een tekst die lekker leest
Korte(re) zinnen formuleren
Aansprekende koppen kiezen
Schrijven in spreektaal
Geen jargon gebruiken
Informele(re) toon kiezen

Met deze inzichten kun je de eerste tekst ‘makkelijk’ en ‘menselijk’ maken. Kijk maar:

Zekerheid

Maakt niet uit wat uw vraag is, wij kunnen u overal mee helpen. En daar hoort de financiering van uw auto natuurlijk ook bij. Nieuw of gebruikt dat maakt niets uit. Alles begint met een eerlijk en objectief advies van de verkoper. U kunt uw euro’s immers maar een keer uitgeven. Bij ons heeft u de zekerheid dat we ‘vergunninghouder’ zijn. Wij houden ons dus aan de gedragscode van de AFM. Wat u daaraan heeft? Een advies dat net betrouwbaar is als dat van uw eigen broer of zus.

Laatst gewijzigd op 31 augustus 2018
Foto's met dank aan o.a. shutterstock.com en unsplash.com

Vond je dit interessant?

Abonneer je op de Taalalert. Dan krijg je regelmatig leerzame artikelen in je mailbox. Bovendien ontvang je het gratis e-book Snel Beter Schrijven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Contact opnemen?

Vul je nummer in en we bellen je zo snel mogelijk terug.


Ontvang gratis Taalalerts!

Blijf op de hoogte. Je ontvangt regelmatig leerzame artikelen in je mailbox.
Bovendien ontvang je het gratis e-book Snel Beter Schrijven.