Linkervoet / linker voet

linker rechter

linker rechter

Wanneer schrijf je rechter en linker vast aan het woord dat erachter komt? En wanneer schrijf je de combinatie juist los? Volgens mij weten maar weinig mensen hoe het zit. En dat is ook niet gek. Want volgens Onze Taal is er geen officiële regel voor. Wel zijn er richtlijnen.

Richtlijn voor aan elkaar schrijven

Schrijf combinaties met rechter en linker aan elkaar wanneer rechts of links een vaste eigenschap is.

rechteroog
rechtermouw
linkerheup
linkerschoen

Bij deze voorbeelden is rechts en links een vaste eigenschap. Want je rechteroog zit altijd rechts en je linkerschoen altijd links. Tenminste, als je hem aan de juiste voet doet natuurlijk. Je hebt er dus altijd twee van.

Richtlijn voor los schrijven

Als iets zich toevallig links of rechts bevindt, dan schrijf je de combinatie los. Het is dan geen vaste eigenschap. Ze kunnen best met zijn tweeën zijn, maar dat is niet standaard.

linker en rechter

linker paard
rechter kruk
linker en rechter scherm

Meer over

Deel dit artikel

Vond je dit interessant?

Abonneer je op de Taalalert. Dan krijg je regelmatig leerzame artikelen in je mailbox. Bovendien ontvang je het gratis e-book Snel Beter Schrijven.

Wij gaan altijd zorgvuldig om met je persoonsgegevens en gebruiken deze alleen om contact met jou op te kunnen nemen. Meer daarover in onze privacyverklaring.

Something went wrong. Please check your entries and try again.

Gerelateerde artikelen

Punt. Zo, dat was de laatste zin

Punt! Zo, dat was de laatste zin.

Genoeg? Of plak je er nog een achteraan? De tekstjes hieronder stoppen bij de zin voor de dikgedrukte zin. Was al best mooi, maar de dikgedrukte zinnen voegen toch wat toe. Je kunt versterken, samenvatten en zelfs verrassen. Kijk maar: Ons vaste team bestaat uit twaalf medewerkers en twee leidinggevenden. Daarnaast hebben wij vijf flexmedewerkers …

Punt! Zo, dat was de laatste zin. Lees verder »

Read More
E is MC

E = MC²

Besser Einstein in der Hand als Zehn Keinsteins in der Luft Ingewikkelder wordt het vandaag niet meer. E = MC². Albert Einstein is er wereldberoemd mee geworden. De befaamde relativiteitstheorie. E= energie M=massa C= (licht)snelheid. En dan nu een enorm geforceerd bruggetje van hogere natuurkunde naar gewone taal. Komt ie:  Ga na of jouw tekst …

E = MC² Lees verder »

Read More
Jouw bevel is ons houvast

Jouw bevel is ons houvast

“Laat ik alvast gezegd hebben. Dat al die helden en helpers in de zorg mogen verwachten dat wij ons aan de regels houden.” Oei. Serious business. De minister-president wil dat we ons gedrag veranderen. Zo lang als nodig. Dat was uit één van de eerste persconferenties. Een week later zaten we weer met z’n allen …

Jouw bevel is ons houvast Lees verder »

Read More

1 reactie op “Linkervoet / linker voet”

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Scroll naar top