Linkervoet / linker voet

  • Door Femke Jansen
  • 16 april 2015
linker rechter

linker rechter

Wanneer schrijf je rechter en linker vast aan het woord dat erachter komt? En wanneer schrijf je de combinatie juist los? Volgens mij weten maar weinig mensen hoe het zit. En dat is ook niet gek. Want volgens Onze Taal is er geen officiële regel voor. Wel zijn er richtlijnen.

Richtlijn voor aan elkaar schrijven

Schrijf combinaties met rechter en linker aan elkaar wanneer rechts of links een vaste eigenschap is.

rechteroog
rechtermouw
linkerheup
linkerschoen

Bij deze voorbeelden is rechts en links een vaste eigenschap. Want je rechteroog zit altijd rechts en je linkerschoen altijd links. Tenminste, als je hem aan de juiste voet doet natuurlijk. Je hebt er dus altijd twee van.

Richtlijn voor los schrijven

Als iets zich toevallig links of rechts bevindt, dan schrijf je de combinatie los. Het is dan geen vaste eigenschap. Ze kunnen best met zijn tweeën zijn, maar dat is niet standaard.

linker en rechter

linker paard
rechter kruk
linker en rechter scherm

Meer over

Deel dit artikel

Vond je dit interessant?

Abonneer je op de Taalalert. Dan krijg je regelmatig leerzame artikelen in je mailbox. Bovendien ontvang je het gratis e-book Snel Beter Schrijven.

Wij gaan altijd zorgvuldig om met je persoonsgegevens en gebruiken deze alleen om contact met jou op te kunnen nemen. Meer daarover in onze privacyverklaring.

Something went wrong. Please check your entries and try again.

Gerelateerde artikelen

‘Mogen’, hoeft lang niet altijd

‘Mogen’, hoeft lang niet altijd

mo·gen (mocht, heeft gemogen) 1 tot iets in staat zijn: er mogen zijn er aantrekkelijk uitzien 2 kunnen: zich mogen verheugen in grote populariteit3 het recht, de toestemming hebben: van mij mag het ik vind het goed; wat mag het zijn? vraag van een verkoper in een winkel4 (van een persoon) wel aardig vinden: ik mag hem wel5 mogelijk zijn: het mag wel waar zijn; het heeft niet zo mogen zijn verzuchting als iets prettigs niet is gebeurd; dat mocht je willen! schamper commentaar op …

‘Mogen’, hoeft lang niet altijd Lees verder »

Read More
Onze geschiedenis is saai en voorspelbaar

Onze geschiedenis is saai en voorspelbaar

Vaak zien we van die standaard webtekstjes: ‘Onze geschiedenis’. Op zich goed om op je website te zetten hoe jouw organisatie uit het ei is gekropen. Geen organisatie is op dezelfde manier ontstaan, dus je kunt je lekker onderscheiden. Maar doe het dan wel goed.  Een paar tips: Noem het niet ‘onze geschiedenis’, maar ‘ons …

Onze geschiedenis is saai en voorspelbaar Lees verder »

Read More
Over social media gesproken

Over ‘social media’ gesproken

Of moet je zeggen ‘sociale media’? Goed nieuws, het mag allebei. Nederlands of Engels dus. Maakt niet uit.  Tweede vraag: ‘is het enkelvoud of meervoud?’ Als je ‘sociale media’ gebruikt is het meervoud.  Sociale media hebben een grote invloed op de communicatie. Bij ‘social media’ kun je het enkelvoud gebruiken, zeker als het lidwoord ontbreekt.Social media …

Over ‘social media’ gesproken Lees verder »

Read More
Scroll naar top