Linkervoet / linker voet

linker rechter

linker rechter

Wanneer schrijf je rechter en linker vast aan het woord dat erachter komt? En wanneer schrijf je de combinatie juist los? Volgens mij weten maar weinig mensen hoe het zit. En dat is ook niet gek. Want volgens Onze Taal is er geen officiële regel voor. Wel zijn er richtlijnen.

Richtlijn voor aan elkaar schrijven

Schrijf combinaties met rechter en linker aan elkaar wanneer rechts of links een vaste eigenschap is.

rechteroog
rechtermouw
linkerheup
linkerschoen

Bij deze voorbeelden is rechts en links een vaste eigenschap. Want je rechteroog zit altijd rechts en je linkerschoen altijd links. Tenminste, als je hem aan de juiste voet doet natuurlijk. Je hebt er dus altijd twee van.

Richtlijn voor los schrijven

Als iets zich toevallig links of rechts bevindt, dan schrijf je de combinatie los. Het is dan geen vaste eigenschap. Ze kunnen best met zijn tweeën zijn, maar dat is niet standaard.

linker en rechter

linker paard
rechter kruk
linker en rechter scherm

Meer over

Deel dit artikel

Vond je dit interessant?

Abonneer je op de Taalalert. Dan krijg je regelmatig leerzame artikelen in je mailbox. Bovendien ontvang je het gratis e-book Snel Beter Schrijven.

Wij gaan altijd zorgvuldig om met je persoonsgegevens en gebruiken deze alleen om contact met jou op te kunnen nemen. Meer daarover in onze privacyverklaring.

Something went wrong. Please check your entries and try again.

Gerelateerde artikelen

Invalshoek

Invalshoek

Met een goed gekozen invalshoek: verleid je de lezer sluit je aan op de belangstelling van de lezer baken je de inhoud af verbind je inhoud en emotie geef je een onderwerp een boeiende of zelfs onvoorspelbare wending Een wereld van verschil. Kijk eens naar de twee verschillende invalshoeken.  Partner in de zorg Familie en …

Invalshoek Lees verder »

Read More
Hebben we nog contact

Hebben we nog contact?

Je wilt niet dat je lezer afhaakt. Hoe houd je hem bij de les? Dat doe je met ‘hebben-we-nog-contact-zinnen’: het zijn korte, pakkende zinnen meestal direct gericht aan jou als lezer de stijl wijkt af van de zinnen eromheen Vergelijk het met een docent die bezig is met de les.‘Ben je er nog bij Jan?’‘Volgen …

Hebben we nog contact? Lees verder »

Read More
Verhoog de pakkans met PAKHEM

Verhoog de pakkans met PAKHEM

Zo’n beetje elke tekst moet natuurlijk beginnen met een inleiding om de aandacht van de lezer te trekken. Compliment voor de schrijver als hij de lezer snel te pakken heeft. Lukt dit met alleen een mooie eerste zin? Helaas. Was het leven maar zo eenvoudig. Je kunt wel ijzersterk beginnen, maar als je tekst daarna …

Verhoog de pakkans met PAKHEM Lees verder »

Read More

1 reactie op “Linkervoet / linker voet”

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Scroll naar top