Lengte van de zin

  • Door admin
  • 15 april 2014
korte zinnen

Hoe lang moeten of mogen zinnen zijn? Het hangt er natuurlijk van af voor welke doelgroep je schrijft. Hoogopgeleiden kunnen meer aan dan laagopgeleiden. Door de bank genomen zijn zinnen van meer dan twintig woorden minder makkelijk te lezen.

De voor de hand liggende vuistregel is:
Hoe korter de zin, hoe hoger het leesgemak, wat uiteraard niet betekent dat je uitsluitend korte korte zinnen gaat schrijven.

FD RTL7 reclametaal in korte zinnen

Bron: Het Financieele Dagblad, 18 mei 2013, advertentie RTL7

Samenhang tussen leesbaarheid en zinslengte

Leesbaarheid Gemiddelde zinslengte*
heel makkelijk te begrijpen 1 – 10 woorden
makkelijk te begrijpen 10 – 15 woorden
begrijpelijk 15 – 20 woorden
moeilijk te begrijpen 20 – 28 woorden
heel moeilijk te begrijpen meer dan 28 woorden

* woorden per zin

Door te spelen met zinslengte houd je de lezer geboeid. Mensen uit de reclamewereld snappen dat als geen ander. Zij weten dat ze alles uit de kast moeten halen om de doelgroep bij de les te houden.

Meer over

Deel dit artikel

Vond je dit interessant?

Abonneer je op de Taalalert. Dan krijg je regelmatig leerzame artikelen in je mailbox. Bovendien ontvang je het gratis e-book Snel Beter Schrijven.

Wij gaan altijd zorgvuldig om met je persoonsgegevens en gebruiken deze alleen om contact met jou op te kunnen nemen. Meer daarover in onze privacyverklaring.

Something went wrong. Please check your entries and try again.

Gerelateerde artikelen

Over social media gesproken

Over ‘social media’ gesproken

Of moet je zeggen ‘sociale media’? Goed nieuws, het mag allebei. Nederlands of Engels dus. Maakt niet uit.  Tweede vraag: ‘is het enkelvoud of meervoud?’ Als je ‘sociale media’ gebruikt is het meervoud.  Sociale media hebben een grote invloed op de communicatie. Bij ‘social media’ kun je het enkelvoud gebruiken, zeker als het lidwoord ontbreekt.Social media …

Over ‘social media’ gesproken Lees verder »

Read More
De hier heb jij de chips etc

De hier-heb-je-de-chips,-wij-zijn-weg,-dus-lul-jij-maar-lekker-in-je-eentje-verder-test.

Als je tegen mensen praat, moet je al alles uit de kast halen om ze te boeien. Voordat je het in de gaten hebt, haken ze af. Bij geschreven tekst moet je nog meer je best doen om je lezer te boeien. Wat kun je hiermee? Doe net of je met je tekst naar een …

De hier-heb-je-de-chips,-wij-zijn-weg,-dus-lul-jij-maar-lekker-in-je-eentje-verder-test. Lees verder »

Read More
Invalshoek

Invalshoek

Met een goed gekozen invalshoek: verleid je de lezer sluit je aan op de belangstelling van de lezer baken je de inhoud af verbind je inhoud en emotie geef je een onderwerp een boeiende of zelfs onvoorspelbare wending Een wereld van verschil. Kijk eens naar de twee verschillende invalshoeken.  Partner in de zorg Familie en …

Invalshoek Lees verder »

Read More
Scroll naar top