Klein detail

dubbelop

O ja, nog een klein detail.
Op een paar kleine details na is het overnameplan klaar.
Piet is niet gauw tevreden, zelfs het kleinste detail ontgaat hem niet.
Vergaderingen lopen vaak uit wanneer de voorzitter op zelfs de allerkleinste details ingaat.

Is dit niet dubbelop? Een detail is toch al klein?

Volgens Van Dale is een detail een onderdeel, bijzonderheid, kleinigheid. Als je van die betekenissen uitgaat, kun je ‘klein’ in ieder geval gebruiken bij ‘onderdeel’ en ‘bijzonderheid’.

Nog een paar kleine onderdelen en de reis kan beginnen.
We hebben een uurtje nodig om enkele kleine bijzonderheden te regelen.

‘Kleinigheid’ laat zich uiteraard niet combineren met ‘kleine’.

Conclusie

Je mag ‘klein detail’ wel gebruiken, maar er is ook niets op tegen om klein weg te laten. Fout is het niet, hoogstens een pleonasme. Net als ronde cirkel.

Je kunt het een beetje vergelijken met ‘de volle honderd procent’ of met ‘het absolute maximum’. Honderd procent is al alles en het maximum geeft ook een limiet aan. Wij Nederlanders doen er graag een schepje bovenop. Zo kan iemands humeur ook ver beneden het minimum zijn gedaald en de stemming ver onder het absolute nulpunt dalen. We voelen een detail lang niet altijd als echt klein.

Meer over

Deel dit artikel

Vond je dit interessant?

Abonneer je op de Taalalert. Dan krijg je regelmatig leerzame artikelen in je mailbox. Bovendien ontvang je het gratis e-book Snel Beter Schrijven.

Wij gaan altijd zorgvuldig om met je persoonsgegevens en gebruiken deze alleen om contact met jou op te kunnen nemen. Meer daarover in onze privacyverklaring.

Something went wrong. Please check your entries and try again.

Gerelateerde artikelen

Invalshoek

Invalshoek

Met een goed gekozen invalshoek: verleid je de lezer sluit je aan op de belangstelling van de lezer baken je de inhoud af verbind je inhoud en emotie geef je een onderwerp een boeiende of zelfs onvoorspelbare wending Een wereld van verschil. Kijk eens naar de twee verschillende invalshoeken.  Partner in de zorg Familie en …

Invalshoek Lees verder »

Read More
Hebben we nog contact

Hebben we nog contact?

Je wilt niet dat je lezer afhaakt. Hoe houd je hem bij de les? Dat doe je met ‘hebben-we-nog-contact-zinnen’: het zijn korte, pakkende zinnen meestal direct gericht aan jou als lezer de stijl wijkt af van de zinnen eromheen Vergelijk het met een docent die bezig is met de les.‘Ben je er nog bij Jan?’‘Volgen …

Hebben we nog contact? Lees verder »

Read More
Verhoog de pakkans met PAKHEM

Verhoog de pakkans met PAKHEM

Zo’n beetje elke tekst moet natuurlijk beginnen met een inleiding om de aandacht van de lezer te trekken. Compliment voor de schrijver als hij de lezer snel te pakken heeft. Lukt dit met alleen een mooie eerste zin? Helaas. Was het leven maar zo eenvoudig. Je kunt wel ijzersterk beginnen, maar als je tekst daarna …

Verhoog de pakkans met PAKHEM Lees verder »

Read More

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Scroll naar top