Klein detail

  • Door Willem Verdaasdonk
  • 11 juli 2016

dubbelop

O ja, nog een klein detail.
Op een paar kleine details na is het overnameplan klaar.
Piet is niet gauw tevreden, zelfs het kleinste detail ontgaat hem niet.
Vergaderingen lopen vaak uit wanneer de voorzitter op zelfs de allerkleinste details ingaat.

Is dit niet dubbelop? Een detail is toch al klein?

Volgens Van Dale is een detail een onderdeel, bijzonderheid, kleinigheid. Als je van die betekenissen uitgaat, kun je ‘klein’ in ieder geval gebruiken bij ‘onderdeel’ en ‘bijzonderheid’.

Nog een paar kleine onderdelen en de reis kan beginnen.
We hebben een uurtje nodig om enkele kleine bijzonderheden te regelen.

‘Kleinigheid’ laat zich uiteraard niet combineren met ‘kleine’.

Conclusie

Je mag ‘klein detail’ wel gebruiken, maar er is ook niets op tegen om klein weg te laten. Fout is het niet, hoogstens een pleonasme. Net als ronde cirkel.

Je kunt het een beetje vergelijken met ‘de volle honderd procent’ of met ‘het absolute maximum’. Honderd procent is al alles en het maximum geeft ook een limiet aan. Wij Nederlanders doen er graag een schepje bovenop. Zo kan iemands humeur ook ver beneden het minimum zijn gedaald en de stemming ver onder het absolute nulpunt dalen. We voelen een detail lang niet altijd als echt klein.

Meer over

Deel dit artikel

Vond je dit interessant?

Abonneer je op de Taalalert. Dan krijg je regelmatig leerzame artikelen in je mailbox. Bovendien ontvang je het gratis e-book Snel Beter Schrijven.

Wij gaan altijd zorgvuldig om met je persoonsgegevens en gebruiken deze alleen om contact met jou op te kunnen nemen. Meer daarover in onze privacyverklaring.

Something went wrong. Please check your entries and try again.

Gerelateerde artikelen

Over social media gesproken

Over ‘social media’ gesproken

Of moet je zeggen ‘sociale media’? Goed nieuws, het mag allebei. Nederlands of Engels dus. Maakt niet uit.  Tweede vraag: ‘is het enkelvoud of meervoud?’ Als je ‘sociale media’ gebruikt is het meervoud.  Sociale media hebben een grote invloed op de communicatie. Bij ‘social media’ kun je het enkelvoud gebruiken, zeker als het lidwoord ontbreekt.Social media …

Over ‘social media’ gesproken Lees verder »

Read More
De hier heb jij de chips etc

De hier-heb-je-de-chips,-wij-zijn-weg,-dus-lul-jij-maar-lekker-in-je-eentje-verder-test.

Als je tegen mensen praat, moet je al alles uit de kast halen om ze te boeien. Voordat je het in de gaten hebt, haken ze af. Bij geschreven tekst moet je nog meer je best doen om je lezer te boeien. Wat kun je hiermee? Doe net of je met je tekst naar een …

De hier-heb-je-de-chips,-wij-zijn-weg,-dus-lul-jij-maar-lekker-in-je-eentje-verder-test. Lees verder »

Read More
Invalshoek

Invalshoek

Met een goed gekozen invalshoek: verleid je de lezer sluit je aan op de belangstelling van de lezer baken je de inhoud af verbind je inhoud en emotie geef je een onderwerp een boeiende of zelfs onvoorspelbare wending Een wereld van verschil. Kijk eens naar de twee verschillende invalshoeken.  Partner in de zorg Familie en …

Invalshoek Lees verder »

Read More
Scroll naar top