Klein detail

dubbelop

O ja, nog een klein detail.
Op een paar kleine details na is het overnameplan klaar.
Piet is niet gauw tevreden, zelfs het kleinste detail ontgaat hem niet.
Vergaderingen lopen vaak uit wanneer de voorzitter op zelfs de allerkleinste details ingaat.

Is dit niet dubbelop? Een detail is toch al klein?

Volgens Van Dale is een detail een onderdeel, bijzonderheid, kleinigheid. Als je van die betekenissen uitgaat, kun je ‘klein’ in ieder geval gebruiken bij ‘onderdeel’ en ‘bijzonderheid’.

Nog een paar kleine onderdelen en de reis kan beginnen.
We hebben een uurtje nodig om enkele kleine bijzonderheden te regelen.

‘Kleinigheid’ laat zich uiteraard niet combineren met ‘kleine’.

Conclusie

Je mag ‘klein detail’ wel gebruiken, maar er is ook niets op tegen om klein weg te laten. Fout is het niet, hoogstens een pleonasme. Net als ronde cirkel.

Je kunt het een beetje vergelijken met ‘de volle honderd procent’ of met ‘het absolute maximum’. Honderd procent is al alles en het maximum geeft ook een limiet aan. Wij Nederlanders doen er graag een schepje bovenop. Zo kan iemands humeur ook ver beneden het minimum zijn gedaald en de stemming ver onder het absolute nulpunt dalen. We voelen een detail lang niet altijd als echt klein.

Meer over

Deel dit artikel

Vond je dit interessant?

Abonneer je op de Taalalert. Dan krijg je regelmatig leerzame artikelen in je mailbox. Bovendien ontvang je het gratis e-book Snel Beter Schrijven.

Wij gaan altijd zorgvuldig om met je persoonsgegevens en gebruiken deze alleen om contact met jou op te kunnen nemen. Meer daarover in onze privacyverklaring.

Something went wrong. Please check your entries and try again.

Gerelateerde artikelen

Punt. Zo, dat was de laatste zin

Punt! Zo, dat was de laatste zin.

Genoeg? Of plak je er nog een achteraan? De tekstjes hieronder stoppen bij de zin voor de dikgedrukte zin. Was al best mooi, maar de dikgedrukte zinnen voegen toch wat toe. Je kunt versterken, samenvatten en zelfs verrassen. Kijk maar: Ons vaste team bestaat uit twaalf medewerkers en twee leidinggevenden. Daarnaast hebben wij vijf flexmedewerkers …

Punt! Zo, dat was de laatste zin. Lees verder »

Read More
E is MC

E = MC²

Besser Einstein in der Hand als Zehn Keinsteins in der Luft Ingewikkelder wordt het vandaag niet meer. E = MC². Albert Einstein is er wereldberoemd mee geworden. De befaamde relativiteitstheorie. E= energie M=massa C= (licht)snelheid. En dan nu een enorm geforceerd bruggetje van hogere natuurkunde naar gewone taal. Komt ie:  Ga na of jouw tekst …

E = MC² Lees verder »

Read More
Jouw bevel is ons houvast

Jouw bevel is ons houvast

“Laat ik alvast gezegd hebben. Dat al die helden en helpers in de zorg mogen verwachten dat wij ons aan de regels houden.” Oei. Serious business. De minister-president wil dat we ons gedrag veranderen. Zo lang als nodig. Dat was uit één van de eerste persconferenties. Een week later zaten we weer met z’n allen …

Jouw bevel is ons houvast Lees verder »

Read More

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Scroll naar top