Klein detail

  • Door Willem Verdaasdonk
  • 11 juli 2016

dubbelop

O ja, nog een klein detail.
Op een paar kleine details na is het overnameplan klaar.
Piet is niet gauw tevreden, zelfs het kleinste detail ontgaat hem niet.
Vergaderingen lopen vaak uit wanneer de voorzitter op zelfs de allerkleinste details ingaat.

Is dit niet dubbelop? Een detail is toch al klein?

Volgens Van Dale is een detail een onderdeel, bijzonderheid, kleinigheid. Als je van die betekenissen uitgaat, kun je ‘klein’ in ieder geval gebruiken bij ‘onderdeel’ en ‘bijzonderheid’.

Nog een paar kleine onderdelen en de reis kan beginnen.
We hebben een uurtje nodig om enkele kleine bijzonderheden te regelen.

‘Kleinigheid’ laat zich uiteraard niet combineren met ‘kleine’.

Conclusie

Je mag ‘klein detail’ wel gebruiken, maar er is ook niets op tegen om klein weg te laten. Fout is het niet, hoogstens een pleonasme. Net als ronde cirkel.

Je kunt het een beetje vergelijken met ‘de volle honderd procent’ of met ‘het absolute maximum’. Honderd procent is al alles en het maximum geeft ook een limiet aan. Wij Nederlanders doen er graag een schepje bovenop. Zo kan iemands humeur ook ver beneden het minimum zijn gedaald en de stemming ver onder het absolute nulpunt dalen. We voelen een detail lang niet altijd als echt klein.

Meer over

Deel dit artikel

Vond je dit interessant?

Abonneer je op de Taalalert. Dan krijg je regelmatig leerzame artikelen in je mailbox. Bovendien ontvang je het gratis e-book Snel Beter Schrijven.

Wij gaan altijd zorgvuldig om met je persoonsgegevens en gebruiken deze alleen om contact met jou op te kunnen nemen. Meer daarover in onze privacyverklaring.

Something went wrong. Please check your entries and try again.

Gerelateerde artikelen

‘Mogen’, hoeft lang niet altijd

‘Mogen’, hoeft lang niet altijd

mo·gen (mocht, heeft gemogen) 1 tot iets in staat zijn: er mogen zijn er aantrekkelijk uitzien 2 kunnen: zich mogen verheugen in grote populariteit3 het recht, de toestemming hebben: van mij mag het ik vind het goed; wat mag het zijn? vraag van een verkoper in een winkel4 (van een persoon) wel aardig vinden: ik mag hem wel5 mogelijk zijn: het mag wel waar zijn; het heeft niet zo mogen zijn verzuchting als iets prettigs niet is gebeurd; dat mocht je willen! schamper commentaar op …

‘Mogen’, hoeft lang niet altijd Lees verder »

Read More
Onze geschiedenis is saai en voorspelbaar

Onze geschiedenis is saai en voorspelbaar

Vaak zien we van die standaard webtekstjes: ‘Onze geschiedenis’. Op zich goed om op je website te zetten hoe jouw organisatie uit het ei is gekropen. Geen organisatie is op dezelfde manier ontstaan, dus je kunt je lekker onderscheiden. Maar doe het dan wel goed.  Een paar tips: Noem het niet ‘onze geschiedenis’, maar ‘ons …

Onze geschiedenis is saai en voorspelbaar Lees verder »

Read More
Over social media gesproken

Over ‘social media’ gesproken

Of moet je zeggen ‘sociale media’? Goed nieuws, het mag allebei. Nederlands of Engels dus. Maakt niet uit.  Tweede vraag: ‘is het enkelvoud of meervoud?’ Als je ‘sociale media’ gebruikt is het meervoud.  Sociale media hebben een grote invloed op de communicatie. Bij ‘social media’ kun je het enkelvoud gebruiken, zeker als het lidwoord ontbreekt.Social media …

Over ‘social media’ gesproken Lees verder »

Read More
Scroll naar top