Even sparren?
HomeTaalblogsJouw bevel is ons houvast

Jouw bevel is ons houvast

Jouw bevel is ons houvast

“Laat ik alvast gezegd hebben. Dat al die helden en helpers in de zorg mogen verwachten dat wij ons aan de regels houden.” Oei. Serious business. De minister-president wil dat we ons gedrag veranderen. Zo lang als nodig.

Dat was uit één van de eerste persconferenties. Een week later zaten we weer met z’n allen voor de buis. Kijkcijfers door het dak. Bijna 8 miljoen kijkers in totaal. Allemaal razend benieuwd naar de persconferentie van Mark Rutte over het coronavirus. We vonden het met z’n allen beter dan die vorige. Niet vier mannen aan het woord, maar twee. En één datum voor zowel horeca als onderwijs. Lekker duidelijk, toch?

Eigenlijk best wel vreemd. De boodschap op beide persconferenties was negatief. Maar toch… Die tweede vonden we prima. Hoe kan dat? Laten we het eens hebben over de toon en het taalgebruik van onze premier:

“Beperk het aantal sociale contacten, u kunt natuurlijk naar buiten voor boodschappen of om voor anderen te zorgen, een ommetje maken kan, maar doe dat niet in een groep en vermijd groepsactiviteiten.” Vs. “Alle locaties die tot en met 6 april gesloten waren, blijven nu tot en met 28 april gesloten.”  

Neem nou het woord ‘beperken’. Je denkt dan direct aan termen als ‘minder goed’ of ‘leuker’. Minder goed dan wat? Leuker dan wat? Oftewel, wat betekent in godsnaam beperken?

Dan de tweede quote. Die is helder. Een feestje voor je onderbewustzijn. Helemaal met het woordje ‘nu’. Nu is namelijk nu. Concreter kan niet. Je hoort jezelf bijna zeggen ‘Oké, hier kan ik mee verder, hoe vervelend ook.’.

De premier heeft trouwens snel geleerd. Zijn teksten gaan nu van bevel naar bevel. Fijn. Worden we tevreden mensen van.

Lars

Laatst gewijzigd op 23 april 2020
Foto's met dank aan o.a. shutterstock.com en unsplash.com

Vond je dit interessant?

Abonneer je op de Taalalert. Dan krijg je regelmatig leerzame artikelen in je mailbox. Bovendien ontvang je het gratis e-book Snel Beter Schrijven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Contact opnemen?

Vul je nummer in en we bellen je zo snel mogelijk terug.


Ontvang gratis Taalalerts!

Blijf op de hoogte. Je ontvangt regelmatig leerzame artikelen in je mailbox.
Bovendien ontvang je het gratis e-book Snel Beter Schrijven.