De leeswijzer
Dubbel voordeel Een van de mooiere intenties van schrijvers is om het hun lezer zo makkelijk mogelijk te maken. Hoe doe je dat als schrijver ‘ontzorgen’? In ieder geval door de tekst niet al te lang te maken. Door te werken met alinea’s en alineakoppen bied je de lezer structuur….
februari 25, 2019 | Willem Verdaasdonk
Tussen-s, wel of niet?
Ineens verdween het geluid achter het bekende sportprogramma. Het werd ijselijk stil. Zo nu en dan hoorde je even wat achtergrondgeluiden. Iemand die iets zei als: “Maar zeg dan ook wat, anders hoor ik je niet.” Het was overduidelijk een storing. En even later verscheen het ook onder in beeld….
oktober 14, 2018 | Willem Verdaasdonk
Samenstellingen met of zonder tussen-s
Door zijn handelswijze liep het aantal klanten snel terug. Door zijn handelwijze liep het aantal klanten snel terug. Samenstellingen met een tussen-s Als je twee losse woorden aan elkaar koppelt, maak je een samenstelling. keuken + deur = keukendeur auto + sleutel = autosleutel rechten + studie = rechtenstudie Tot…
augustus 28, 2018 | Willem Verdaasdonk
Informeren / zich informeren
Informeren of zich informeren? Ik leg het verschil aan je uit. Zelfs op het NOS journaal hebben ze het over zich informeren. De regering raadt reizigers aan zich goed te informeren over de situatie in het land. Moet zijn De regering raadt reizigers aan zich goed op de hoogte te…
augustus 9, 2018 | Willem Verdaasdonk
Chic, chique, sjiek of sjieke?
Soms schrijf je chic en soms schrijf je chique. Je kunt horen wat je moet schrijven. Wanneer gebruik je chic en wanneer chique? Je schrijft chic als het moet klinken als [sjiek]. Een chic jurkje. Een chic dametje. Een chic bankstel. Een chique staatsbanket. Een chique gebouw. Chique dineren. Je…
augustus 7, 2018 | Willem Verdaasdonk
Heel of hele
een heel fijne dag een hele fijne dag Wat is juist: heel of hele? Je zou denken de eerste variant. ‘Heel’ versterkt hier ‘fijn’. In de tweede variant slaat ‘hele’ op ‘dag’. Niet een halve dag dus, maar een hele. Dat is niet wat je bedoelt. Niet doen dus? Het…
juli 31, 2018 | Willem Verdaasdonk
dan als
Ik ben groter als Piet. Ik ben groter dan Piet. Dan of als? Het is lastig te onthouden: wanneer moet het dan zijn, en wanneer als? Ik heb er zelf ook moeite mee. Voor ik het weet, heb ik het al fout gedaan … En ik ben niet de enige. Daarom…
maart 2, 2018 | Willem Verdaasdonk
Door de week of doordeweeks
Doordeweeks is de servicedesk geopend van 08.00 tot 18.00 uur. Het secretariaat is door de week bereikbaar van 08.30 tot 16.30 uur. Je hoort en ziet ze allebei. En terecht, want beide zijn goed. ‘Doordeweeks’ is afgeleid van ‘door de week’. Let op: zonder –s zijn het drie woorden, maar…
februari 15, 2018 | Willem Verdaasdonk
Dubbel glas of dubbelglas?
Toen ik de schilder vroeg of hij ook dubbel glas kon plaatsen, stelde hij voor om meteen HR+++ glas te plaatsen. Goed idee. Maar wel twee keer fout geschreven. Alweer zo’n samenstelling Dubbelglas is een samenstelling. Het woord is opgebouwd uit twee woorden die ieder zelfstandig kunnen voorkomen. In het…